Ένα ακόμη μέλος της "οικογένειας" Il Barretto προσγειώθηκε πρόσφατα στην Πλ. Αγίας Ειρήνης με πιάτα από τον nomad chef Ανδρέα Λαγό
Η πλατεία Αγίας Ειρήνης τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα και hip μέρη του κέντρου, όπου από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ κόσμος πηγαίνει και έρχεται, τρώει καθιστός ή στο χέρι, πίνει καφέ, ποτά και cocktails, και γενικά "κινείται" στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι νέες αφίξεις εδώ δίνουν και παίρνουν (βλ. το ultra-busy Hoocut, το πολυαναμενόμενο Street Legends, το παγωτοπωλείο -14 κλπ κλπ για να αναφέρω μόνο μερικά που μου έρχονται άμεσα στο μυαλό). Το Il Barretto λοιπόν άνοιξε περίπου πριν από 2 μήνες και είναι μέλος "της γνωστής οικογενείας" των all day café restaurant που συναντούμε σε Golden Hall, McArthurGlen και River West, ενώ στην ίδια διεύθυνση ανήκει και το αστικό καφενείο Σερσέ λα Φαμ. Όμως το Il Barretto της πλατείας Αγίας Ειρήνης διαφέρει κάπως από τα "αδελφάκια" του. Εδώ συναντάς πιάτα που δεν θα βρεις στα υπόλοιπα, το concept και το μενού είναι ακόμη πιο "ανεπτυγμένα" και σε λίγο καιρό αναμένεται να προστεθούν ακόμη περισσότερα πιάτα, καθώς εδώ θα ετοιμάζεται και το πρωινό του boutique hotel Περιάνθη που θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι ακριβώς δίπλα, οπότε πολλά από τα πιάτα του hotel breakfast θα μπουν και στον κατάλογο.

Ο χώρος είναι ζεστός και οικείος, αλλά συγχρόνως αποπνέει μία "αρχοντιά" από τα παλιά, μία κομψή αύρα άλλης εποχής, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται παλιακό, απλώς αυθεντικά κομψό. Η άνετη και φιλόξενη γκρι σάλα, η εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα, οι κέντιες και τα διάσπαρτα φυτά, ο απαλός φωτισμός με τα vintage φωτιστικά, αλλά και οι γωνιές που έξυπνα επιτρέπουν μια "διαδραστική" επαφή με την πλατεία είναι τα βασικά στοιχεία που δίνουν το vibe του νέου πολύ όμορφου χώρου.

Η επιμέλεια ανήκει στον γνωστό και πολύ καλό nomad chef Ανδρέα Λαγό (chef de cuisine Άκης Βαρθαλάμης), ο οποίος nomad chef έχει την επιμέλεια και των υπολοίπων χώρων και, όπως όλοι ξέρουμε, και του εξαιρετικά επιτυχημένου Σερσέ λα Φαμ. Όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, το μενού εδώ είναι σαφώς πιο διευρυμένο. Η μέρα στο Il Barretto ξεκινάει νωρίς με ποιοτικό καφέ και πρωινό – brunch (αφού σερβίρεται μέχρι τη 1) και συνεχίζεται με άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις, aperitivo και ποτό.

Εδώ όλα είναι χειροποίητα από τις σος και τις πίκλες μέχρι τις ζύμες και τα ζυμαρικά. Και αφού ξεκίνησα με τις ζύμες, φυσικά και θα εξυμνήσω το χειροποίητο flatbread του ονείρου με παρμεζάνα, θαλασσινό αλάτι και δενδρολίβανο, που μαζί με το επίσης χειροποίητο βούτυρο infused με λάιμ και σκόρδο, κάνουν την τέλεια εισαγωγή για κάθε γεύμα στο νέο εστιατόριο.

Από τα ορεκτικά τα arancini με salsiccia και ωραία δεμένη σάλτσα τομάτας έγιναν αμέσως ανάρπαστα.

Όπως ακριβώς συνέβη και με το vitello tonnato με το μοσχάρι τέλεια λεπτοκομμένο και την πίκλα αγγουριού και το ραπανάκι να δίνουν μία έξυπνη νότα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ψητή Ricotta με μαρμελάδα τομάτας και granola.

H pizza με λεπτή και νόστιμη ζύμη, από το ίδιο ζυμάρι του flatbread, σου δίνει όλο εκείνο το απαραίτητα comforting συναίσθημα χωρίς να σε βαραίνει. Εμείς δοκιμάσαμε εκείνη με το ragu, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και το καρότο και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά σε επόμενη επίσκεψη σίγουρα θέλω να δοκιμάσω εκείνη με την κρέμα από πράσο, το σπανάκι, το σύγκλινο και το λεμόνι.

Το χειροποίητο στριφτούδι με την τόσο όσο πρέπει μεστή κρέμα μασκαρπόνε, την καπνιστή πανσέτα και το αυγό ποσέ, που μόλις έσπαγες και ανακάτευες απογείωνε το πιάτο, ήταν η απόλυτη μετουσίωση της καρμπονάρας για τους λάτρεις των tasty twists.

Στα κυρίως το με τέλεια ξεροψημένη πέτσα κοτόπουλο Milanese με σάλτσα ζαφοράς και ριζότο κονταροχτυπιέται στα ίσια με

το ζουμερό λαβράκι με κους κους από kale, κινόα και -ωραία προσθήκη- τη sour cream. Σε επόμενη βόλτα μου από εκεί σίγουρα πάντως θα δοκιμάσω το χοιρινό σνίτσελ με χειροποίητη μαγιονέζα με σος από σιναπόσπορο.

Στα γλυκά ξεχωρίζει με διαφορά -για εμένα τη δηλωμένη chocoholic- η τάρτα με γκανάζ διπλής σοκολάτας, φουντούκια, παγωτό βανίλια και butterscotch.
Info: Βασιλικής 2, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 210 3232320, 2103222555 www.ilbarretto.com/el
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information