Για 3η χρονιά η Αθήνα υποδέχεται το World Class Fine Drinking Athens και η Πηνελόπη Ζαούδη μας επιτρέπει κλεφτές ματιές πίσω από την "αυλαία".
Επιτέλους και φέτος έφτασε η ώρα που όλοι οι fine drinkers περιμέναμε: το World Class Fine Drinking Athens ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, έτοιμο να μας μυήσει στα μυστικά της τέχνης των spirits. Επειδή όμως οι άνθρωποι του World Class αγαπούν να εξελίσσονται, φέτος τα πράγματα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη χρονιά, αφού στην εξίσωση προστίθεται ένα ιδιαίτερος χώρος (το κλειστό μέχρι τώρα νεοκλασσικό στον αριθμό 23 της οδού Ακαδημίας) και ταλαντούχοι δημιουργοί, όχι μόνο από τον κόσμο του bar και των spirits, αλλά από κάθε σχεδόν τομέα της δημιουργίας. Φυσικά το παρόν θα δώσουν διάσημα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς bar σκηνής, πολυβραβευμένοι σεφ και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

Σίγουρα ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για το θεσμό Fine Drinking, μία ανάσα πριν σηκωθεί η αυλαία, είναι η Πηνελόπη Ζαούδη, PR και Communication Manager Reserve Brands Diageo Hellas.
Φέτος που είναι η 3η χρονιά για το θεσμό fine drinking, θεωρείς πως έχει εξελιχθεί και με ποιο τρόπο;
Το fine drinking είναι μία σχετικά καινούργια έννοια, που μπήκε πρόσφατα στη ζωή μας και χρόνο με το χρόνο τη βλέπουμε να εξελίσσεται. Αυτό το νέο κίνημα, που στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας του καλού ποτού, έρχεται να καλλιεργήσει τη συναίσθηση του τι πίνουμε, πώς το πίνουμε, που το πίνουμε και πόσο πίνουμε ως βασικές παραμέτρους της απόλαυσης που αποκομίζουμε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη σημασία του και να το αποζητούν στις δικές τους περιστάσεις. Φέτος είναι όντως η 3η χρονιά που επαναλαμβάνεται η διοργάνωση του World Class Fine Drinking στην Αθήνα και θεωρώ ότι είναι και η πιο δημιουργική του. Έρχεται και μας συστήνεται μέσα από ένα νέο concept, αυτό του craftsmanship, ή της δεξιοτεχνίας ελληνιστί. Αυτό το θεμάτικο διατρέχει όλη την ενεργοποίηση φέτος και πραγματεύεται την δεξιοτεχνία μέσα από τρεις σκοπιές: αυτή του δημιουργού, την σκοπιά των premium και ποιοτικών αποσταγμάτων, αλλά και την σκοπιά των προσεκτικά επιλεγμένων υλικών. Συνθέτοντας όλα αυτά, το αποτέλεσμα είνα αναμφίβολα fine.
Το mixology είναι μία μορφή τέχνης, πως θεωρείς πως η τέχνη αυτή παντρεύεται αρμονικά με άλλες μορφές δημιουργίας με βάση το φετινό concept;
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εστίαση, από τους σεφ έως τους bartenders, είναι δημιουργοί. Και κάθε δημιουργός είναι ταυτόχρονα δεξιοτέχνης και εξασκεί μία μορφή τέχνης. Άρα το Bartending (έννοια ευρύτερη από το mixology, καθώς αφορά και το σερβίρισμα ενός απλού ποτού με το ritual που θα ακολουθηθεί και την τελική εικόνα στο ποτήρι μας) είναι και αυτό μία τέχνη και φέτος θελήσαμε να το "παντρέψουμε" με άλλες μορφές τέχνης από διαφορετικούς τομείς. Έτσι, στο φετινό World Class Fine Drinking της Αθήνας μπορείτε να περιμένετε να δείτε πόσο αρμονικά συνυπάρχουν δημιουργίες ποτού με έναν graffiti artist, μία florist, έναν σχεδιαστή αλλά και ανθρώπους από την γαστρονομία. Δεν θα πούμε περισσότερα, γιατί σας περιμένουμε από κοντά να εξερευνήσετε το φετινο World Class Fine Drinking.
Σε ποιους απευθύνεται το 3ήμερο Fine Drinking; Είναι μόνο για ανθρώπους του χώρου ή έχει νόημα για κάθε λάτρη του ποτού;
Τόσο το τριήμερο στο Pop up bar στην Ακαδημίας 23 (7-9 Ιουνίου) όσο και οι δράσεις στα 40 συμμετέχοντα σημεία μέχρι και τις 21 Ιουνίου, απευθύνονται σε όλους εμάς, που μας αφορούν οι όμορφες εμπειρίες και το καλό ποτό, είτε είμαστε βαθείς γνώστες είτε αρχίζουμε να εξερευνούμε τώρα τον όμορφο αυτόν κόσμο. Φυσικά, λόγω του ιδιαίτερου θεματικού φέτος, ενδιαφέρον θα βρουν κι οι άνθρωποι του κλάδου, λόγω του όμορφου παντρέματος με άλλες μορφές δεξιοτεχνίας.
Εσένα ποιο είναι το προσωπικό σου αγαπημένο κοκτέιλ και γιατί;
Λατρεύω το κλασσικό espresso martini με Κetel One Vodka.
Επειδή όμως αγαπώ πολύ και το ουίσκι, μου αρέσει πολύ και το all-time-classic OldFashioned. Μάλιστα, στις τρεις μέρες του pop up θα έχετε την ευκαιρία να ζητήσετε το δικό σας tailor made old fashioned επιλέγοντας από διαφορετικά bitters, γαρνιτούρες και σιρόπι και να το προσαρμόσετε στην "συναισθηματική σας παλέτα". Αναζητήστε το στο bar του Johnnie Walker Gold Label Reserve. Ή εναλλακτικά αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό, σας προτείνω να δοκιμάσετε την εκδοχή του Old fashioned με premium ρούμι Ζacapa Solera 23. Καλή σας απόλαυση!

Και αφού η Πηνελόπη λίγο πολύ μας τα είπε όλα, ας πούμε εμείς τα τεχνικά, δηλαδή πως φέτος το Fine Drinking Athens ανοίγει τις πόρτες του από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου σε έναν νέο και ιδιαίτερο χώρο, στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 23. Φέτος δεσμεύεται να μας ξεναγήσει στον μοναδικό κόσμο του Craftmanship. Αυτό σημαίνει πως αυτή τη χρονιά τα premium spirits και οι κορυφαίοι bartenders θα αποκτήσουν μία interactive σχέση με δημιουργούς διαφόρων καλλιτεχνικών τομέων και δράσεων. Καλλιτέχνες, σχεδιαστές, chefs και λοιπές "ειδικότητες" από το χώρο της δημιουργίας θα συναντηθούν και θα καινοτομήσουν για χάρη του fine drinking. Στην τριήμερη αυτή γιορτή των premium serves στον αριθμό 23 της οδού Ακαδημίας θα συναντήσουμε 7 φαντασμαγορικά pop-up bars, με επίκεντρο τα εκλεκτά spirits του World Class και συμπρωταγωνιστές σχεδιαστές, artists, chefs και city strollers.

Συγκεκριμένα:
-Θα γνωρίσουμε την κουλτούρα της τεκίλας Don Julio σε μια σύγχρονη μεξικάνικη γιορτή μέσα από ένα έργο τέχνης του graffiti καλλιτέχνη mister.achilles.
-Θα περιπλανηθούμε σε έναν εκλεπτυσμένο βοτανικό κήπο, μια δημιουργία της florist Έμυ Δρίζου, ο οποίος έχει ως στόχο να αναδείξει το φρέσκο χαρακτήρα του τζιν Tanqueray No. Ten.
-Θα ζήσουμε φιλόξενες στιγμές με το Cardhu Single Malt whisky και τον designer Σπύρο Κοντάκη σε έναν ιδανικό kindred χώρο.
-Θα ανακαλύψουμε πως το ρούμι Zacapa Solera 23 συνδυάζεται ιδανικά με ένα ευφάνταστο γλυπτό σοκολάτας δια χειρός του διάσημου pastry chef Στέλιου Παρλιάρου.
-Θα εμπνευστούμε από τις αέρινες δημιουργίες που σχεδίασε αποκλειστικά ο ταλαντούχος fashion designer Στέλιος Κουδουνάρης, απολαμβάνοντας την κομψή και εορταστική βότκα CÎROC.
-Θα ακολουθήσουμε τα βήματα του περιπατητή-συμβόλου, του blended ουίσκι Johnnie Walker Gold Label Reserve μέσα σε ένα περιβάλλον ζωηρών χρωμάτων και εκρήξεων υφής, δια χειρός των Νίκου Τσιμούρη, digital art graphic designer, και Γιάννη Μικρού, σκηνοθέτη.
-Θα δούμε το pop-up bar των single malt whiskies και θα ταξιδέψουμε νοερά στις διάφορες πτυχές της αστικής δεξιοτεχνίας μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, όπου απεικονίζεται ο κορυφαίος Έλληνας ράφτης Βασίλης Μπουρτσάλας.

Η μοναδική αυτή περιπλάνηση στον κόσμο του fine drinking κορυφώνεται στο κεντρικό pop-up bar του World Class, όπου θα φιλοξενηθούν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι bartenders. Την πρώτη ημέρα στο bar θα συναντήσουμε πέντε Έλληνες World Class νικητές, τον Πάνο Κανατσούλη (2017), τον Αλέξη Σιμωνίδη (2016), τον Μανόλη Λυκιαρδόπουλο (2015), το Θοδωρή Πύριλλο (2013) και το Βασίλη Κυρίτση (2012), οι οποίοι θα αναλάβουν να μας μυήσουν στα μυστικά πίσω από την "τέχνη" του καλού ποτού. Τη δεύτερη μέρα το κεντρικό pop-up bar θα φιλοξενήσει ένα από τα καλύτερα bar παγκοσμίως (#4 στα World’s Best 50), το Manhattan Bar Singapore, που μας προσκαλεί σε μια περιήγηση γνώσεων, έμπνευσης και απόλαυσης γεύσεων μέσα από μοναδικά cocktails με βάση τα premium spirits. Την τελευταία ημέρα στο νεοκλασικό κτίριο της Ακαδημίας 23, θα ενωθούν δύο διαφορετικοί μα τόσο κοντινοί κόσμοι: ο κόσμος του fine drinking και ο κόσμος του fine dining. Συγκεκριμένα, δύο παγκόσμιοι World Class νικητές, ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος (World Class Global Winner 2009) και ο David Rios (World Class Global Winner 2013), θα προετοιμάσουν ο καθένας 2 πρωτότυπα serves, τα οποία θα συμμετάσχουν σε ένα μαγικό pairing με γεύσεις από δύο διάσημους Έλληνες chef, τον Michelin-starred Νίκο Καραθάνο (Cookoovaya) και τον πολυβραβευμένο Αστέριο Κουστούδη (Hotel Grande Bretagne), εξυψώνοντας την συνολική εμπειρία και δημιουργώντας απόλαυση για όλες τις αισθήσεις.

Και επειδή 3 μόνο μέρες δεν είναι αρκετές, το διάστημα 10-21 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνουν 40 κορυφαία Αθηναϊκά bar, που συνεχίζουν επάξια τη μοναδική εμπειρία του World Class Fine Drinking Athens με ειδικά Fine Drinking μενού και special happenings. Ένα σιντριβάνι σοκολάτας, καταπράσινοι βοτανικοί κήποι και το αυθεντικό truck της εκλεκτής tequila Don Julio θα επισκεφτούν τα συνεργαζόμενα bar του World Class και θα προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες.
Τι πρέπει να ξέρεις:
Η είσοδος στον χώρο του νεοκλασικού κτιρίου της Ακαδημίας 23 επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Και για τις 3 ημέρες η γενική είσοδος είναι στην τιμή των €10, με τα οποία αγοράζετε το βραχιολάκι "World Class Fine Drinking Athens" στο νεοκλασικό κτίριο στην Ακαδημίας 23 και έχετε: πρόσβαση στα pop-up bars και τις 3 ημέρες, 2 signature ποτά δικής σας επιλογής, καθώς και τη δυνατότητα να απολαύσετε μοναδικά ποτά σε προνομιακή τιμή σε όλα τα συνεργαζόμενα bar του "World Class Fine Drinking Athens" μέχρι και τις 21 Ιουνίου. Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση όλοι θα έχετε τη δυνατότητα να προαγοράσουν το εισιτήριό τους από την ειδική εφαρμογή του eventora.com
Τα Αθηναϊκά bars που συμμετέχουν στο World Class είναι τα εξής:
Noel/ Drunk Sinatra/ 42 Bastronomy/ Faust/ Μπελ Ρεϋ/ Blends/ Theory/ Mosaiko / Recipe/ bookAli/ Grande Bretagne Hotel/ A for Athens/ Zambri/ Electra Metropolis Athens Hotel / Pairidaeza/ CV Distriller/ Φουάρ Summer/ 7 Jockers/ Rockfellas / Upupa Epops/ Beauty Killed the Beast/ El Rey Alobar/ Παλιάτσος/ Dodo’s/ Zurbaran Athens/ Balthazar/ Coyoacan/ Monk/ CityZen/ The Bank Job/ Barreldier / Hide & Seek/ Feedέλ/ Tailor Made/ Tall’s Toy/ Dizzy Mo/ Brokies/ Kuko’s/ Juan Rodriguez/ Holy Garden
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του World Class Greece στο Facebook:
#WorldClassGreece #FineDrinkingAthens #Craftsmanship #DrinkResponsibly
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information