Στο Cape Sounio η συνολική γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή του Σάκη Τζανέτου αποτελεί από μόνη της λόγο για να επισκεφθείς το πολυτελές resort
Η Grecotel είναι ο ξενοδοχειακός όμιλος που με την ονειρική ιδιόκτητη φάρμα της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη Agreco στην Κρήτη είχε στηρίξει την κουζίνα της στα βιολογικά και τοπικά προϊόντα και είχε κάνει πράξη την farm-to-table φιλοσοφία way before it was cool. Το αναφέρω αυτό, και το υπογραμμίζω, γιατί είναι σωστό, κατά την ταπεινή μου άποψη, κάποια πράγματα να λέγονται για τους πρωτεργάτες της χώρας μας, όταν σήμερα το farm-to-table και το 100 mile cuisine αποτελούν μερικές από τις ισχυρότερες παγκόσμιες τάσεις της γαστρονομίας και τονίζονται σε κάθε νέα εγχώρια προσπάθεια που γίνεται. Ένα από τα πιο πολύτιμα "κοσμήματα" του εν λόγω ομίλου, λοιπόν, είναι το Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort, που βρίσκεται σε ένα από τα πλέον ειδυλλιακά και προνομιακά σημεία της χώρας μας, ακριβώς απέναντι από τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Θα μιλήσω ειλικρινά και θα πω πως για εμένα προσωπικά -νομίζω και για την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο resort-, πρόκειται για μία πραγματική όαση για όλες τις αισθήσεις. Είναι ένα μέρος με τόσο έντονη ενέργεια και τόση υποβλητική δύναμη, που είναι αδύνατον να μη μιλήσει απευθείας στην καρδιά σου. Εδώ θα ηρεμήσεις και θα "ρουφήξεις" ενέργεια από τα πρώτα λεπτά που θα βγεις από το αυτοκίνητο και θα αντικρίσεις την απόλυτη ομορφιά. Καταπράσινοι κήποι, σκιερά δέντρα, μικρές και μεγάλες καταγάλανες πισίνες που συνομιλούν με τη θάλασσα, κτίσματα απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, διακριτική πολυτέλεια και απαράμιλλο σέρβις, μικρές γαλήνιες γωνιές και ο Ναός του Ποσειδώνα να στέκεται εκεί και να γίνεται το πιο επιβλητικό φόντο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Μέσα σε όλο αυτό το μαγικό περιβάλλον, έρχεται και η κουζίνα του εξαιρετικά ικανού σεφ Σάκη Τζανέτου, για να σε κάνει κυριολεκτικά να μην θέλεις να φύγεις ποτέ από εδώ. Ο σεφ ανήκει πολλά χρόνια στην "οικογένεια" της Grecotel και είναι ο executive chef που κρύβεται πίσω από κάθε μενού των πολυτελών ξενοδοχείων. Ο πολυάσχολος, όπως καταλαβαίνουμε εύκολα από τον αριθμό των Grecotel resorts, Σάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου προσωπικά εκτιμώ βαθιά την κουζίνα. Ουδέποτε μαγειρεύει "ξενοδοχειακά" και πάντοτε φροντίζει τα πιάτα του να συμβαδίζουν με την εποχή, χωρίς όμως να υποτάσσονται σε πολυφορεμένες νόρμες, να είναι πάνω από όλα νόστιμα και να μην χάνουν ποτέ το προσωπικό στοιχείο της έκπληξης. Κάθε χρόνο ο σεφ επισκέπτεται τη Γαλλία και ενημερώνεται για όλα τα γαστρονομικά νέα, τις σύγχρονες τεχνικές και τις φρέσκες τάσεις από τον Alain Ducasse και την ομάδα του, με τους οποίους πλέον διατηρεί μία ιδιαιτέρως στενή συνεργασία. Ο Σάκης Τζανέτος λοιπόν υπογράφει όλα τα μενού και στο υπερπολυτελές Cape Sounio, στο οποίο μάλιστα βρίσκεται και το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, και το οποίο διαθέτει 5 συνολικά εστιατόρια. Κατά καιρούς είχα την τύχη να δοκιμάσω τα πιάτα από τα περισσότερα εστιατόρια του εν λόγω resort, όμως σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγα λόγια (και πολλά πιάτα) από το The Restaurant, όπως ονομάζεται το a la carte fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται απλωμένο σε μία πανέμορφη βεράντα, κάτω από τον ξάστερο αττικό ουρανό και με κάδρο τον φωτισμένο Ναό του Ποσειδώνα.

Είχα περίπου τρεις σεζόν να επισκεφθώ το εν λόγω εστιατόριο και, ενώ πάντα υπήρξα fan, οφείλω να ομολογήσω πως φέτος διανύει την καλύτερη μέχρι σήμερα περίοδό του. H εξαιρετική πρώτη ύλη, μεγάλο μέρος της οποίας έρχεται είτε από τη φάρμα Agreco στην Κρήτη είτε από το in-house μποστάνι του Cape Sounio, δουλεύεται με μεράκι, αφοσίωση και τις πιο σύγχρονες τεχνικές και το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό και βαθιά εκλεπτυσμένο μενού. Η wine list έχει πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων και βιολογικές ετικέτες από τους ιδιωτικούς αμπελώνες της οικογενείας στην Agreco. Η βάση είναι η ελληνική πρώτη ύλη και αυτό φαίνεται, όμως ταυτόχρονα δεν λείπουν και κάποιες αναφορές σε ισχυρές διεθνείς τάσεις, που προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά (νομίζω πια έχω γίνει γνωστή για την εμμονή μου) θα ξεκινήσω με το ψωμί, το οποίο τη συγκεκριμένη βραδιά ήταν ζυμωμένο με τυρί ή με ελιά, και έρχεται όμορφα σερβιρισμένο και γευστικά ταιριασμένο με βιολογικό ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο και χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα. Ενώ ως γευστική εισαγωγή ο σεφ μας έστειλε μία ντελικάτη Bouillabaisse με νότες αστακού σερβιριμένη σε φλιτζάνι του καφέ. (Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη από όλους σας για την ποιότητα των φωτογραφιών, αλλά όπως καταλαβαίνετε το ρομαντικό σκηνικό δεν μπορεί να είναι και πολύ φωτεινό!)

Το μπαρμπούνι με πουρέ αγκινάρας, φρέσκια αγκινάρα και γέμιση από μυρωδικά του κήπου ήταν ένα πολύ φωτογενές και έξυπνα νόστιμο πιάτο, που σε προετοίμαζε για την κυρίως θαλασσοκεντρική κατεύθυνση του μενού.

Το καρπάτσιο καραβίδας έβγαζε μία έντονη φρεσκάδα, που υπογραμμιζόταν περίτεχνα από το εξαίσια δροσιστικό σορμπέ παντζάρι, ενώ το leche de tigre (γάλα τίγρης ελληνιστί) – η διάσημη sauce της περουβιανής κουζίνας- έδινε μία ωραία ένταση και έκλεινε έξυπνα το μάτι στις διεθνείς food τάσεις.

Ωδή στη φρεσκάδα, στην εποχικότητα και στο τοπικό προϊόν αποτελεί η τριλογία τομάτας με αμύγδαλα, ανθό κάπαρης, πράσινες καρδιές από σαλάτες και γραβιέρα Κρήτης. Ένα πιάτο που λάμπει δια της απλότητάς του.

Μετά περάσαμε ένα ζουμερό Μηλοκόπι τον ατμό με σαρμαδάκια θαλασσινών και τόσο όσο του πρέπει όξινο αφρό λεμονιού.

Η μεγαλωμένη στην Agreco Φραγκόκοτα μπραιζέ με μαύρη τρούφα, πουρέ καρότο, ροδάκινα ποσέ και σπαράγγια ήταν αριστοτεχνικά ψημένη και απίστευτα ζουμερή και γευστική. Θεωρώ πως ήταν με διαφορά ένα από τα καλύτερα πιάτα της βραδιάς και το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ως γλυκός επίλογος ακολούθησε μία ανάλαφρη κρέμα γιαούρτι με μέλι από τη φάρμα και ένα αφράτο μίνι λουκουμαδάκι με κανέλα

και μία τραγανή πραλίνα με σαρανταδέντρι (γνωστό και ως σαρανταβότανο, που είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα της Κρήτης), passion fruit και ένα ιδιαίτερο -απόλυτα λαχταριστό- παγωτό μπαχαρικών.
Info: 67o χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου, τηλ. 2292 069700, www.capesounio.com
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information