top article

Το Balthazar παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα "στέκια" της βραδινής Αθήνας χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά ο κήπος του είναι σίγουρα ένα από τα πιο μαγικά μέρη που μπορείς να βρεθείς και αυτό φαίνεται στο γεγονός πως ακόμη και Δευτέρα βράδυ με δυσκολία θα βρεις τραπέζι. Το καλοκαιρινό μενού του Χριστόφορου Πέσκια είναι ανάλαφρο, εφευρετικό, δροσερό και πάει γάντι με τον ατμοσφαιρικό σκηνικό. Είναι εμφανές πως η συνέργεια Πέσκια-Balthazar αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους "γάμους" των τελευταίων ετών, αφού το εμβληματικό κτήριο με το μαγευτικό κήπο βρήκε στο διάσημο σεφ τον απόλυτο εκφραστή της φινετσάτης και συνάμα αληθινής φιλοσοφίας του.

#Tidbits *: Magic Garden

Ο Πέσκιας δημιουργεί και το πιο elegant crowd της πόλης απολαμβάνει τα έξυπνα fusion αλλά και λυτρωτικά comfort πιάτα του, που φέρνουν κοντά τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή με το ελληνικό και ανατολίτικο στοιχείο, χωρίς να λείπουν οι απαραίτητες cosmopolitan προσεγγίσεις και δημιουργίες. Χαμηλός φωτισμός, μικρές γωνιές, όμορφα χρώματα και η εντυπωσιακή "ανθισμένη" μπάρα να ορίζει το χώρο: ο κήπος του Balthazar είναι εκεί που θα πας για να περάσεις καλά από κάθε άποψη.

Balthazar

Στο καλοκαιρινό μενού, που κομπλιμεντάρεται όμορφα από τα δροσερά κοκτέιλ που βγαίνουν από το μπαρ, ο γνωστός σεφ κράτησε και κάποια λίγα πιάτα από τη χειμερινή κάρτα (βλ. εδώ), καθώς -κακά τα ψέματα- όταν το κοινό αγαπήσει ένα πιάτο, δεν θέλει να το χάσει και για πιάτα, όπως το μαγικό carpaccio λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, jalapeno, passion fruit και ψημένο ψωμί (για ατελείωτες αλά "επιστροφή στις ρίζες" παπάρες), και πολύ καλά κάνει.

Balthazar

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το sushi menu, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κήπου του Balthazar, περιλαμβάνει αρκετές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές με το Spicy Tuna και το Smoked Salmon να ξεχωρίζουν από τα signature rolls,

Balthazar

αλλά και το Greek Supreme να κλέβει την παράσταση και να δίνει το απόλυτο "ελληνικό σούσι", όπως ακριβώς το χαρακτήρισε ο σεφ. Σε αυτό το signature roll το wasabi και το yuzu συναντιούνται με το γαύρο, το αμπελόφυλλο, το κολοκύθι, το γιαούρτι και τη μαγιονέζα αμπελόφυλλο και το αποτέλεσμα είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Balthazar

Στις σαλάτες η "εναλλακτική" χωριάτικη με κόκκινα και κίτρινα τοματίνια μυρίζει ελληνική φύση, ενώ εκείνη με τα αμπελοφάσουλα, τα καπνιστά αμύγδαλα και το thai λαδολέμονο μιλάει απταίστως τη fusion γευστική γλώσσα του σεφ.

Balthazar

Το τραγανό και ζουμερό καλαμάρι έχει τηγανιστεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα στη φριτέζα και μετά έχει μπει στο τηγάνι με σκόρδο, ginger και five spices, όπου οφείλει όλη την αρωματική του γεύση, και σερβίρεται με taramiso (εναλλακτικός ταραμάς και miso αλά Πέσκιας) και ένα έξτρα δροσερό μαριναρισμένο αγγούρι. Ένα άκρος καλοκαιρινό και αέρινο πιάτο, που πρέπει να δοκιμάσεις απαραιτήτως.

Balthazar

Η εκλεπτυσμένη σφυρίδα παντρεύεται με τα βλήτα, τη σάλτσα από ψητές τομάτες και μία λεπτή κρέμα ελιάς, δίνοντας ένα όμορφο οπτικά και γευστικά πιάτο, που δεν πολυλογεί περιττά, αλλά περνάει απευθείας το μήνυμα μία ουσιαστικά νόστιμης κουζίνας για τους φίλους του ψαριού.

Balthazar

Στο κρεατοφαγικό τερέν τώρα τα all-time classic κεφτεδάκια με τις θεϊκά τηγανισμένες πατάτες και τη δροσερή σος γιαουρτιού θα σου θυμίσουν κάτι από καλοκαίρι στο νησί, όταν η μαμά σκαρώνε κάτι για μεσημέρι και έκοβε δίπλα και μία αρωματική αγγουροτομάτα και εσύ γυρνούσες από το μπάνιο κατάκοπος και έβρισκες τον παράδεισο στο πιάτο σου. Ο Πέσκιας είναι ο τύπος του σεφ που έχει μηδέν μαγειρικά κόμπλεξ και ξέρει να κινείται μεταξύ comfort και fusion τόσο αριστοτεχνικά, ώστε τη μία στιγμή να σε εντυπωσιάζει με τη δημιουργική του έμπνευση και την άλλη να σου ξυπνά αθόρυβα γευστικές θύμησες τόσο απλές που γίνονται μαγικές.

Balthazar

Το flank steak με μανιτάρι πορτομπέλο, causa πατάτας και σος τσιμιτσούρι είναι must για κάθε λάτρη του καλού κρέατος, αφού το ψήσιμο ήταν άψογο, η causa αφράτη και υπερ-νόστιμη και η σος έβαζε την απαραίτητη πινελιά και έκλεινε ωραία το tasty deal.

Balthazar

Πραγματικά πρέπει οπωσδήποτε να παραγγείλλεις πάνω από δύο γλυκά, γιατί είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Η τάρτα κανέλας με παγωτό κανέλα (ένα πιάτο που διατηρήθηκε επίσης από το χειμώνα) είναι "το" γλυκό, αρκεί να σου αρέσει φυσικά η κανέλα, για την οποία εγώ έχω λατρεία.

Balthazar

Το "όλο σοκολάτα" όνομα και πράγμα είναι ο παράδεισος του choco-holic, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι όσο βαρύ ακούγεται και κάνει πολύ ωραίο παιχνίδι με τις υφές της σοκολάτας και με τη σος από σμέουρο να κάνει το απαραίτητο φρουτένιο παιχνίδισμα. Η κρέμα με καραμελωμένα βερίκοκα και πουρέ βερίκοκο επίσης θα σε γυρίσει εύκολα στα παιδικά σου χρόνια. Υπάρχει και μία εκτενής ποικιλία σε παγωτά και sorbet από τα οποία το βύσσινο και το βερίκοκο είναι εξαιρετικά. Γενικά μην φύγεις εάν δεν δοκιμάσεις έστω και ένα από τα γλυκά, είναι κρίμα.

Info: Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106441215, www.balthazar.gr 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

 

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

>