Πέντε αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί και πέντε εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς κατά την εκεί διαμονή σου
Τήνος, Πάτμος, Σαντορίνη, Μύκονος και Σπέτσες. Και τα πέντε αυτά νησιά αποτελούν σημαντικούς και δημοφιλέστατους τουριστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους, για διακοπές ή και για απρόσμενα long weekends. Αν πάντως βρεθείς σε ένα, ή και περισσότερα, από αυτά φέτος το καλοκαίρι, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και μία επίσκεψη στα παρακάτω:

Τήνος – Φάρμα Μπράλου
Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, το δημοφιλέστατο meat-friendly εστιατόριο του Κολωνακίου έφτιαξε τις βαλίτσες του και μεταφέρθηκε στην πανέμορφη Τήνο σε έναν υπέροχο χώρο μπροστά στη θάλασσα δίπλα στο νέο λιμάνι του νησιού. Μαζί με το διάσημο πια butcher’s corner (το ψυγείο-βιτρίνα που ενθουσιάζει κάθε ορκισμένο meat-lover), στο εστιατόριο της Τήνου μεταφέρονται και αρκετά από τα αγαπημένα πιάτα του μενού, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα ειδικά για το νησί. Το μενού που φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Μιχάλη Νουρλόγλου εκτελείται αριστοτεχνικά από τους chefs de cuisine Παναγιώτη Ζώκο και Αγαπητό Τσακαλάκη, οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά την τοπική αγορά για φρέσκα υλικά, αλλά και τους ψαράδες για το catch of the day. Πέρα από τα διάσημα κρέατα της Φάρμας, που θα βρεις σε ιδιαίτερες κοπές και πολυήμερα σιτέματα, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Ριζότο με άγρια ρόκα, λεμόνι και αγκινάρες Τήνου στο Λάδι και το Σφουγγάτο με αυγά της Φάρμας και σύγκλινο Τήνου.

Πάτμος- Apocalypsis Restaurant
Πάνω στον ειδυλλιακό κόλπο του Γροίκου στην Πάτμο, μόλις μία ανάσα από το κύμα, μέσα στο πανέμορφο και πολυτελές Patmos Aktis Suites and Spa σε μία ολόλευκη υπερυψωμένη βεράντα, ο ικανότατος Χρήστος Ξεραξούδης, ένθερμος υποστηρικτής της νέας ελληνικής κουζίνας, συνθέτει παραδοσιακές συνταγές ενώ στηρίζει έμπρακτα τα ελληνικά προϊόντα, τοπικά και μη. Πηγή έμπνευσης αποτελεί η πρώτη ύλη, που γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο δημιουργεί και επαναπροσδιορίζει τις συνταγές του. Οι επισκέπτες στο εστιατόριο "Apocalypsis" έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μενού με ραχοκοκαλιά τα γνήσια ελληνικά προϊόντα, δηλαδή υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη,που συνθέτουν γευστικές προτάσεις που επιτυγχάνουν αξιοσημείωτα την ανάδειξη της γνήσια ελληνικής κουζίνας. Με γνώμονα τα ντόπια υλικά, που τόσο απλόχερα προσφέρονται στη φύση, ο ταλαντούχος σεφ αναβιώνει παραδοσιακές, τοπικές συνταγές, όπως το χοιρινό με πλιγούρι της Κω, οι κρεμμυδοντολμάδες Σύρου,το αρνάκι με κρούστα βοτάνων, ο ξινός τραχανάς και η μυζήθρα, που μπλέκονται σε ένα δημιουργικό γευστικό κρεσέντο, με φόντο την καταγάλανη θάλασσα και τον ελληνικό ουρανό.

Σπέτσες- Il Cortile
Μέσα στη δροσερή, καταπράσινη αυλή, κάτω από τον εντυπωσιακό φοίνικα του εμβληματικού Poseidonion Grand Hotel φέτος οι επισκέπτες συναντούν ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο. Με το ηλιοβασίλεμα των Σπετσών να δημιουργεί το τέλειο "κάδρο", ο ταλαντούχος Σταμάτης Μαρμαρινός προτείνει ένα μενού που θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν πρωτίστως οι γνώστες και λάτρεις του κρέατος, αφού ως βάση έχει εκλεκτής ποιότητας κοπές αλλά και σημαντικές ιταλικές επιρροές. Έτσι, αριστοτεχνικά ψημένα Tomahawk, Rib-eye και άλλα cuts από Black Angus με την σφραγίδα της Φάρμας Μπράλου συνδυάζονται στο μενού με κλασικά πιάτα, όπως Mozzarella Burrata με άγρια ρόκα και μπρεζάολα και Vitello Tonnato με λεπτές φέτες απο μοσχάρι και μαγιονέζα τόνου, για να μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ακόμη και του πιο κοσμοπολίτη foodie.

Σαντορίνη – Canaves Oia
Ο όμιλος Canaves Oia προχώρησε φέτος σε μεγάλη ανανέωση της γαστρονομικής του ταυτότητας και ξεκίνησε μία πολλά υποσχόμενη συνεργασία με ταλαντούχους και καταξιωμένους σεφ για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων του. Έτσι εδώ πλέον συναντούμε τους chef Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο, αλλά και το γνωστό Pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος executive chef των εστιατορίων Petra στο πολυτελές Canaves Oia Suites, όπου παρουσιάζει ένα fine dining concept, Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant στο exclusive Sunday Suites, με ένα μενού βασισμένο στη σύγχρονη ψαροφαγία και το χαβιάρι, και Infinity Cocktail Bar – Restaurant στο boutique Canaves Oia Hotel, όπου το μενού βασίζεται στο εξαιρετικής ποιότητας κρέας και στις ιδιαίτερες κοπές του. Παράλληλα ο Τάσος Στεφάρος παρουσιάζει ένα μενού υψηλών απαιτήσεων και αξιώσεων στο ολοκαίνουριο ξενοδοχείο Epitome στο Αμμούδι.
Μύκονος- Beefbar on the Coast
Μετά το Μονακό, το Χονγκ-Κονγκ, το Μεξικό, τις Κάννες, το Ντουμπάι και τη Βουδαπέστη, το Beefbar on the Coast άνοιξε τις πόρτες του στον Άγιο Ιωάννη στη Μύκονο και έχει γίνει το νέο talk of the island. Με βάση τις ελληνικές- μεσογειακές γεύσεις και με επιρροές από τα γειτονικά νησιά, εδώ θα βρεις πιάτα που παντρεύουν την τοπική πρώτη ύλη με sophisticated υλικά, όπως το Ιαπωνικό βόειο Kobe. Η χαλαρή ατμόσφαιρα, οι ξαπλώστρες στην παραλία, η υπέροχη θέα, το ευφάνταστο μενού και το εξαιρετικό σέρβις, μαζί με τα signature cocktails και τη διάχυτη αύρα κοσμοπολιτισμού, κάνουν μία βόλτα από το ολοκαίνουριο Beefbar "must" για κάθε επισκέπτη του νησιού.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information