top article

Η αλήθεια είναι πως το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως project από την πρώτη στιγμή της λειτουργείας του (ήδη από τότε που είχε ανοίξει μέσα στο Yolenis), καθώς κακά τα ψέματα, όταν τόσος λόγος γίνεται για τα farm-to-table restaurants και ξαφνικά ένα farm ανοίγει το δικό του restaurant το πράγμα αποκτά άλλη διάσταση. 

Δείπνο στη Φάρμα

That said φτάνουμε στο φέτος και στην ανάληψη των ινίων της κουζίνας από τον ικανότατο Γιάννη Λιόκα -κάπου εδώ να δηλώσω πως για εμένα η δουλειά του στο Nolita πέρσι ήταν από τα καλύτερα μενού που κυκλοφορούσαν στην πόλη-, ο οποίος δεν επιμελείται απλώς το μενού, αλλά βρίσκεται εδώ, μέσα στην κουζίνα, και συνάμα αναλαμβάνει και την επιμέλεια των προϊόντων που θα παράγονται για το εστιατόριο στις εγκαταστάσεις της Φάρμας Μπράλου στη Φθιώτιδα. Κοινώς ο Γιάννης είναι κυριολεκτικά hands on εδώ και αυτό φαίνεται στα πιάτα που δημιουργεί.

Φάρμα Μπράλου

Καταρχάς να πούμε πως η ζεστή και φιλόξενη σάλα του εστιατορίου ήταν γεμάτη μία απλή Τρίτη βράδυ, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα όποτε το συναντώ να συμβαίνει, αφενός γιατί είναι όμορφο ο κόσμος να βγαίνει και να περνάει καλά στην Αθήνα μας και αφετέρου γιατί οι δυνατές προσπάθειες στην εστίαση που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι καλό να επιβραβεύονται από την προτίμηση του κόσμου και κατά συνέπεια να συντηρούνται και να πολλαπλασιάζονται. Το ύφος της κουζίνας παραμένει στο concept "ελληνική δημιουργική", αλλά προσωπικά θα την χαρακτήριζα εύκολα και ως "ψαγμένη comfort", καθώς σου χαρίζει απλόχερα αυτή τη λυτρωτική πληθωρικότητα της γεύσης που μόνο η comfort μπορεί να σου δώσει μαζί με έξυπνα δημιουργικά γευστικά παιχνίδια, αλλά ας μη μείνουμε στις ταμπέλες. Η αλήθεια είναι πάντως πως του ταιριάζει του Λιόκα αυτή η κουζίνα, καθώς, όπως ο ίδιος λέει, δημιουργεί με "μια προσωπική, βιωματική προσέγγιση του φαγητού, που πηγάζει από την ορεσίβια καταγωγή μου, αλλά και την ορεινή τοποθεσία της Φάρμας, που αγκαλιάζεται από τα βουνά της Φθιώτιδας". Στη φάρμα εκτρέφονται ζώα ελευθέρας βοσκής από Ελληνικές και ξένες ράτσες, βοοειδών, χοιρινών, αμνοεριφίων  και πουλερικών, καθώς επίσης εκεί παράγονται και οι ζωοτροφές τους. Στα χωράφια της φυτεύονται οπωροκηπευτικά από ντόπιες ποικιλίες, σιτηρά, κλπ., ενώ πλούσια φρουτόδεντρα παράγουν εποχικά φρούτα και μια έκταση της φάρμας φυτεύεται με αρωματικά βότανα. Υπό την επιμέλεια του Γιάννη Λιόκα και με τη συνεργασία κτηνιάτρων και γεωπόνων, πλέον παράγεται μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το εστιατόριο στο Κολωνάκι. Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν ο Γιάννης Λιόκας ετοίμασε το νέο μενού, το οποίο πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Εμείς, ως γνωστοί πληθωρικοί τύποι, το παρακάναμε λίγο, αλλά η αλήθεια είναι πως πάντα αυτό γίνεται. 

Φάρμα Μπράλου

Το πρώτο πράγμα που φτάνει στο τραπέζι σου είναι το όμορφο καλαθάκι με το ζυμωτό ψωμί, την αλευρόπιτα (έπος!) και το φρέσκο βούτυρο. Μην παρασυρθείς και το παρακάνεις όμως γιατί η συνέχεια είναι μακρά. Η στυγνή κρεατοφαγία ξεκινά με ένα πολύ προσεγμένο βοδινό φιλέτο ταρτάρ με πίκλες από μούρα και σινάπι, chips από topinambur και κρέμα από μαύρο πιπέρι, που προσφέρει γεύση αληθινή και ενδιαφέρον παιχνίδισμα των υφών. 

Φάρμα Μπράλου

Στη συνέχεια καταφθάνει η εξαιρετική κρεατόπιτα με προβατίνα και καραμελωμένα κρεμμύδια, που βουτάς χωρίς τύψεις και καθωσπρεπισμούς στο μπολάκι με το γαλοτύρι και το λάδι δυόσμου. Το χειροποίητο φύλλο "τα σπάει" κυριολεκτικώς και η βαθιά κρεατένια γεύση συμπληρώνεται τέλεια από τη κρεμώδη δροσιά του ντιπ.

Φάρμα Μπράλου

Το αυγό ελευθέρας βοσκής μέσα σε κρούστα με καπνιστό τραχανά, μανιτάρια και κρέμα από σέσκουλα δίνει πάσα για χαριτωμένα Instagram boomerang stories, όταν σπάει και χύνεται αργά και νωχελικά, ώστε να ενωθεί με την κρεμώδη βάση του πιάτου. Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο πιάτο μας έφαγαν τα social media και οι φωτογραφίες, γιατί όταν έφτασα να το δοκιμάσω πια είχε κρυώσει και κατά συνέπεια θα ήμουν άδικη να εκφέρω άποψη. 

Φάρμα Μπράλου

Αλαλαγμούς απόλαυσης από ολόκληρο το τραπέζι απέσπασε το φρυγαδέλι με μοσχαρίσιο συκώτι και σάλτσα από καπνιστό γιαούρτι και μυρωδικά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black is always in fashion #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #clearlynotonadiet #ash #ashcooking #blackfood #blackisthenewblack

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

 

Ένα πιάτο που για εμένα θα αποτελούσε ακόμη κι από μόνο του λόγο για να ξαναβρεθώ σύντομα σε ένα από τα τραπέζια του εστιατορίου είναι οι πατάτες στη "θράκα” με κρέμα από καμένο βούτυρο, μοσχαρίσιες στηθοπλευρές σε στάχτη και σάλτσα μαύρης τρούφας. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την απίστευτα γεμάτη γεύση του, τη βαθιά αληθινή νοστιμιά του και το αριστοτεχνικό ψήσιμο του κρέατος που θαρρείς πως έλιωνε στο στόμα. Απλά τέλειο. 

Φάρμα Μπράλου

Από τις λίγες φορές που έφαγα ρεβίθια (δεν είμαι φίλος είναι η αλήθεια) και μάλιστα μου φάνηκαν και πολύ νόστιμα ήταν στο αρνάκι με ρεβίθια σε δύο υφές, πίκλα γογγύλι, λάδι δυόσμου και πρόβειο γιαούρτι. Το αρνάκι (του οποίου είμαι πολύ στενός φίλος, εν αντιθέσει με τα ρεβίθια) ήταν στην εντέλεια ψημένο, τρυφερό και πεντανόστιμο και το πιάτο στο σύνολό του αρτιότατο. 

Φάρμα Μπράλου

Εγώ έπρεπε να φύγω νωρίτερα από τους άλλους, οπότε έχασα το στάδιο των γλυκών, αλλά πρόλαβα να δοκιμάσω το κανταΐφι με μους από πρόβειο γιαούρτι,lime, ζελέ μέλι και καραμελωμένα καρύδια, το οποίο ήταν πάρα πολύ καλό. Και για να το λέω αυτό εγώ, που αν δεν έχει σοκολάτα το πιάτο ούτε να το κοιτάξω, σημαίνει πως πραγματικά ήταν πολύ καλό. Το εστιατόριο είναι ανοικτό από το μεσημέρι με ειδικά business menus, ενώ μάθαμε και ένα inside info, πως σύντομα θα λειτουργήσει δίπλα στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου (εκεί ακριβώς δίπλα επί της Μηλιώνη) και χώρος για σουβλάκια, φυσικά με κρέατα από τη φάρμα. Δεν μπορώ να πω πως δεν ανυπομονώ ήδη να δοκιμάσω το καλαμάκι τους! 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information
 

Ιούλιος 2018

>