top article

Πάνω στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς, ένα από τα πιο διαχρονικά meeting points της Αθήνας, το Zonars, γύρισε σελίδα στο εντυπωσιακότατο μπαρ του και ανέθεσε στην εξαιρετικά ταλαντούχα Μυρσίνη Σπανέλη (να θυμίσουμε πως ήταν μέσα στην τετράδα των φετινών φιναλίστ για τον τίτλο του Έλληνα World Class Bartender of the Year, μεταξύ άλλων διακρίσεων) το ρόλο της Bar Leader.

#Tidbits *: Η Νέα Εποχή του Zonars

Η αλήθεια είναι πως, όταν ακούς Zonars, σκέφτεσαι αυτόματα κάτι classy και, όταν ακούς το όνομα της Μυρσίνης, περιμένεις εκ προοιμίου πολλά. Μπορώ να πω με βεβαιότητα -καθώς δεν θα σου πω ψέματα, δοκίμασα πολλά διαφορετικά cocktails- πως αυτή η συνεργασία κάνει deliver όσα υπόσχεται. Έτσι πλέον στο Zonars ανακαλύπτουμε εκ νέου την αξία του κλασσικού μέσα από την εκτενή cocktail list "The Impeccable Classics”, που μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί στον κόσμο του fine drinking. Τα θρυλικά κλασσικά παίρνουν σάρκα και οστά με κάποιες από τις προτάσεις να επιμένουν στην αυθεντική συνταγή και κάποιες άλλες να σχεδιάζονται με σύγχρονες τεχνικές και ελληνικά στοιχεία. Αλλά για να μην μακρηγορώ, συνάντησα τη Μυρσίνη πίσω από την υπέροχα επιβλητική μπάρα του θρυλικού μαγαζιού και την "ανέκρινα" ενδελεχώς.  

zonars

Τι σημαίνει για εσένα "fine drinking" εμπειρία;
Θεωρώ γενικότερα πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η πιο εντατική εμφάνιση μιας μερίδας ανθρώπων που βρίσκουν χαρά σαν taste explorers. Εδώ θα πω πως είμαι φανατική οπαδός. Έχω όμως την χαρά να μπορώ με την ομάδα μου, τους Hybrogardeners, να δημιουργώ γευστικές εμπειρίες. Εμπειρία είναι η λέξη κλειδί. Η εμπειρία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, που απαρτίζεται από όλα τα ερεθίσματα που θα έχει ο καλεσμένος από την ώρα που θα εισέλθει στο μπαρ με κάθε του αίσθηση. Πέραν λοιπόν από το ποτό, που με ένα perfect serve μπορεί να ερεθίσει όλες τις αισθήσεις, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πως η εμπειρία είναι όλος ο χρόνος παραμονής του στο μαγαζί και είσαι σίγουρος πως έχει πετύχει, όταν ένα χαμόγελο έχει ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του.

zonars

Μπορείς να μου πεις λίγα λόγια για τις βασικές συνιστώσες και την έμπνευση πίσω από τις 3 κατηγορίες των Impeccable Classics. 
Έχουμε τα Vintage Classics with a twist, τα Tiki Culture Tribute και τα Fancy Bubbles & Aperitιvos. Ο κατάλογος αυτός είναι ένας "προ-οιωνός" της νέας εποχής του παλαιοτέρου μπαρ της Αθήνας, του Zonars, και έχει φτιαχτεί με απόλυτο σεβασμό στα classics. Ο διαχωρισμός σε κατηγορίες έγινε για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει πιο εύκολα το δρόμο του στον αχανή κόσμο των κλασσικών συνταγών και ταυτόχρονα να εκπαιδεύεται το κοινό πάνω σε αυτά. 
Στην πρώτη κατηγορία θα δούμε τα pre 50's cocktail, εκ των οποίων κάποια παραλλάχθηκαν με σκοπό να δώσουμε τον δικό μας χαρακτήρα και να τα καταστήσουμε μοναδικά. Στη δεύτερη κατηγορία, πάντα με κάποιες δικές μας επεμβάσεις, δίνουμε χώρο στους λάτρεις της μετά-Ποτοαπαγόρευση εποχής. Εδώ θα βρεις όλο το κίνημα των πληθωρικών αυτών συνταγών με τη χαρούμενη διάθεση και την έντονη διακόσμηση, χωρίς όμως τις "κιτς" υπερβολές που επέτασσε αυτό το κίνημα. Η τρίτη κατηγορία έρχεται για να καλύψει τους λάτρεις του απογευματινού fine drinking με χαμηλόβαθμες αλκοολικά αναμείξεις, αλλά και τους καλεσμένους που θα γευματίσουν, θα δειπνήσουν και γενικώς έχουν σκοπό να συνδυάσουν το ποτό τους με φαγητό, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν με ένα ορεκτικό ποτό ή να κλείσουν με ένα ποτό με χωνευτικό χαρακτήρα. Επίσης αυτή η κατηγορία δίνει χώρο σε ένα από τα πιο αγαπημένα cocktails των Hybrogardeners, το θρυλικό Gin Tonic. Όλος ο κατάλογος των #ImpeccableClassics αφορά στη δημιουργικότητα, τις νέες τεχνικές αλλά και τον ελληνικό χαρακτήρα!

zonars

Ποια είναι τα 3 δικά σου αγαπημένα cocktail από το μενού και ποια τα 3 best sellers;
Μια μητέρα δεν ξεχωρίζει ποτέ τα παιδιά της, #ΝΟΤ (γέλια)! Το Vieux Carre, που είναι ένα cocktail-σήμα κατατεθέν για το Zonars, το Dry Martini μας, που σερβίρεται στους -6 βαθμούς Κέλσιου, αλλά και το Hybro-White Negroni  με άλμη και chip καπαρόφυλλων.

zonars


Τι πιστεύεις πως έχει συντελέσει στην ραγδαία άνθιση της bartending σκηνής στην Αθήνα;  
Το ραφινάρισμα στις παλέτες των ανθρώπων ξεκίνησε στα εστιατόρια και εν συνέχεια πέρασε και στα μπαρ. Όμως η κρίση ήταν αυτή που ενέτεινε την ανάγκη του Έλληνα να ξοδεύει λιγότερα χρήματα και σε ποιοτικά προϊόντα ταυτόχρονα! Το πρόσφορο έδαφος που έστρωσε ο πικάντικος χαρακτήρας και το ταπεραμέντο των Ελλήνων bartender έκανε το bartending να εκτοξευθεί στην Ελλάδα. Εδώ να τονίσω πως για μένα οι Έλληνες είναι κορυφαίοι bartenders και, όπως ήδη παρατηρείται, η Αθηνά γίνεται όλο και πιο πολύ hot bar hopping προορισμός για όλο τον κόσμο.   


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>