top article

Το Papillon Bistrot μετρά κάτι περισσότερο από ένα χρόνο στο Ψυχικό, εκεί που επί σειρά ετών βρίσκαμε τις Πόρτες, και, ενώ είχε τύχει πολλές φορές να βρεθώ εκεί για καφέ και για early drinks από τότε που άνοιξε, δεν είχε τύχει ποτέ μέχρι πρόσφατα να το επισκεφθώ για φαγητό. Μέγα λάθος μου, θα πω τώρα, γιατί τα ουσιαστικά νόστιμα πιάτα που βγαίνουν από την ανοικτή κουζίνα του Γιάννη Μαρκαδάκη ταιριάζουν γάντι με τον serenity-chic χώρο του εστιατορίου και το αποτέλεσμα είναι "ολιστικά" εξαιρετικό. Είναι αστείο αυτό που θα σου πω, αλλά είναι σαν κάποιος να έχει κάνει pairing, όχι μεταξύ κρασιού και φαγητού -που παρεμπιπτόντως αξίζει με την πολύ ενημερωμένη wine list εδώ- αλλά μεταξύ χώρου και φαγητού, και εξηγούμαι.

#Tidbits *: Στο Papillon Bistrot στο Ψυχικό θα φας το πιο chic-comfort food

Το Papillon έχει δύο χώρους, τον μπροστινό, που είναι το all day κομμάτι του καφέ και του μπαρ, που είναι φωτεινός, ζωντανός και ultra-hospitable, και τον πίσω, που είναι ο χώρος του εστιατορίου και που καταλήγει σε μία εντυπωσιακά ανοικτή κουζίνα με τζαμαρίες (βλ. κεντρική φωτογραφία). Ο χώρος του εστιατορίου είναι ακριβώς αυτό που θα ζητούσες να βρεις σε ένα εκλεπτυσμένο ευρωπαϊκό bistrot όμως ταυτόχρονα βγάζει μία θέρμη, μία θαλπωρή και ένα coziness που σε κάνει να νιώθεις πως ερχόσουν εδώ χρόνια, πως το ξέρεις αυτό το μαγαζί. Τόσο όσο πρέπει χαμηλός φωτισμός (εντελώς ακατάλληλος για insta-worthy φωτογραφίες βέβαια, αλλά δεν πειράζει!), σωστές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όμορφα σκηνοθετημένες γωνιές και θεατρικά στημένοι καθρέπτες που συνδιαλέγονται με το retro-psychedelic πλακάκι και τις ποπ προσωπογραφίες και δημιουργούν ένα μητροπολιτικό μεν αλλά άκρως φιλόξενο δε setting. Ε αυτό ακριβώς το συναίσθημα σου γεννά και το φαγητό εδώ, εκλεπτυσμένο, κομψό και περίτεχνο στις λεπτομέρειες, αλλά ξεκάθαρα comfort και ουσιαστικά νόστιμο στη βάση του. To design, το οποίο τοποθέτησε το Papillon και στη shortlist των βρετανικών FX International Interior Design Awards, ανήκει στην ομάδα του Minas Kosmidis [Architecture in Concept]. Αλλά ας μιλήσουμε καλύτερα για το δικό μου αγαπημένο θέμα, το φαγητό. 

Το Μενού του Papillon Bistrot

papillon

Αρχής γενομένης φυσικά με το ψωμί (ας μην λέμε πάλι τη θεωρία μου για τα εστιατόρια και το ψωμί, την ξέρεις πια μετά από τόσα χρόνια), το οποίο εδώ για κάποιο λόγο δεν δοκίμασα από την αρχή. Κάπως πιάσαμε την κουβέντα και ξεχάστηκα, και μετά κάποια στιγμή κόβω ένα μικρό κομματάκι από αυτό το μαύρο όνειρο-focaccia με ελιές, λιαστή τομάτα και φυτικό άνθρακα και παθαίνω σοκ. Εντάξει αυτό το βούτυρο με αυτό το ψωμί να έτρωγα μόνο και πάλι ευχαριστημένη θα έφευγα.

papillon

Η Carrot Ginger Soup, με οργανικά καρότα παρακαλώ, έχει μέσα μικρά κομματάκια από μπισκότα αμαρέτι και κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι με τη γλύκα των μπισκότων και το spiciness της πιπερόριζας. Πολύ καλή αρχή για μία πολλά υποσχόμενη συνέχεια. 

papillon

Και το "πολλά υποσχόμενη" δεν άργησε καθόλου να αποδειχθεί σωστό, αφού το Tuna Tartare που κατέφθασε ευθύς αμέσως με σταφύλι, φουντούκια, τσιπς και wasabi yoghurt είναι ένα πιάτο που μπορεί να αξίζει από μόνο του για να σε φέρει στο κομψό στέκι του Ψυχικού. Ένας συνδυασμός δροσιάς και αψάδας, με το wasabi να δίνει αυτό το κάτι που θέλει ένα πιάτο για να ξεχωρίσει από τα εκατοντάδες παραπλήσια που έχεις γευτεί κατά καιρούς και να πάρει περίοπτη θέση στους υποδοχείς της γευστικής σου μνήμης.

papillon


Η Burrata έρχεται ιδιαιτέρως εντυπωσιακά στημένη μέσα σε καπνιστό ρευστό πουρέ τομάτας και γεμισμένη με χαριτωμένες πέρλες βασιλικού, ενώ η Crab Salad -ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μενού- με Salicornia (σπαράγγι της θάλασσας), ραπανάκι, φιστίκι και λεμόνι κονφί χαρακτηρίζεται από όμορφες οξύτητες και μία ωραία αντίθεση ζεστού και κρύου, που της δίνει εξτρά πόντους. 

papillon

Η Bresaola με ζεστή πατατοσαλάτα, φασολάκια Κένυας, χρένο και εστραγκόν και οι Αγκινάρες a la Bretonne με πεκορίνο και φλοίδες παρμεζάνας ήταν δύο ωραία ορεκτικά, με τις αγκινάρες να έχουν περαστεί πρώτα στη σχάρα και μετά λίγο από το τηγάνι, ώστε να είναι όμορφα σαρκώδεις .

papillon

Ένα ακόμη πιάτο που θα ξαναέπαιρνα όσες φορές και να ερχόμουν εδώ είναι τα Άγρια Μανιτάρια Σχάρας με gorgonzola, σόγια, πετιμέζι και φουντούκια, που μπορεί να έχουν αδικηθεί φωτογραφικά, αλλά είναι πεντανόστιμα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gnocchi Bolognese @papillon.bistrot #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #madamefigaro #madamefigarogr #kounellylife #clearlynotonadiet #ilovemyfood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Τα Gnocchi Bolognese, που επίσης είναι best seller και καταλαβαίνω ακριβώς το γιατί, είναι χειροποίητα -φυσικά- νιόκι πατάτας με μπολονέζ από αμερικανικό και ιαπωνικό μοσχαρίσιο φιλέτο μέσα σε μία τόσο όσο χρειάζεται πληθωρική κρέμα παρμεζάνας και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της comfort ψυχής της κουζίνας, την οποία συζητήσαμε πιο πάνω. Είναι ένα πιάτο που ευχαριστήθηκα εξίσου εγώ, όσο θα το ευχαριστιόταν και η μικρούλα κόρη μου, καθεμία μας για διαφορετικούς λόγους. Νομίζω πως καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ. 

papillon

Τα Veal Cheeks είναι slow-cooked μάγουλα μοσχαριού που λιώνουν στο στόμα, γλασαρισμένα με μπύρα και μέλι και σερβιρισμένα με baby καρότα και πουρέ από σελινόριζα και κυδώνι.

papillon

Το US Black Angus Rib Eye έρχεται ψημένο στην εντέλεια κατευθείαν από τον φούρνο που καίει ξυλοκάρβουνο και αυτό νομίζω πως βγαίνει όμορφα στην τελική του γεύση. 

papillon

Στο τερέν των επιδορπίων η Tiramisu με ζελέ baileys απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από όλο το τραπέζι (προσωπικά δεν είμαι φίλος, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη), όπως και τέλεια ισορροπημένη και κομψή ήταν η Lemon Pie με μαρέγγα φλαμπέ.

papillon

Όμως, όπως πάντα άλλωστε, εμένα με κέρδισε ξεκάθαρα η σοκολάτα. Ένα θεϊκό αχνιστό σουφλέ από σοκολάτα γάλακτος και bitter Valrhona, που το περιέχυνες με μία υπέροχη ρευστή αλμυρή καραμέλα και δίπλα είχε ένα παγωτό black forest, που μπήκα σε σοβαρό πειρασμό να ρωτήσω αν μπορώ να αγοράσω ένα κιλό για το σπίτι μου.

Λ. Κηφισίας 242 & Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, 2106744441, 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

 

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 09.03.2019

The Editor's Blog: In memoriam

"Ο Karl ήταν doer και achiever. Όμως κανείς δε θα μπορέσει να σου απαντήσει αν ο Lagerfeld ήταν αυτό που έκανε"

Συνεντεύξεις Σάββατο 02.03.2019

MF Συνάντηση: Ευαγγελία Αραβανή

Μετά το φινάλε του Project Runway η Ευαγγελία Αραβανή κάνει έναν ψύχραιμο απολογισμό και φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο της Madame Figaro με δημιουργία της νικήτριας Μαργαρίτας Πριφτάκη

>