top article

Μέσα σε έναν χώρο που "μιλάει" με παρρησία για την αγάπη του για την σύγχρονη ελληνική τέχνη και συνδιαλέγεται αν θέλεις με την αρχαία ελληνική τέχνη μέσα από την καδραρισμένη Ακρόπολη που κυριαρχεί φωταγωγημένη στην ούτως ή άλλως πολύ εντυπωσιακή θέα, ο Μιχάλης Νουρλόγλου παρουσιάζει μία κουζίνα ευρηματική και κοσμοπολίτικη, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη του hotel gourmet dining στην πόλη.

#Tidbits *: Δείπνο με Θέα

Η λέξη "σοβαρότητα" που χρησιμοποίησα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαία και την τοποθέτησα εκεί ακριβώς για να κάνω μία μικρή παρένθεση και να γράψω δύο λόγια για το Μιχάλη. Ο Μιχάλης πρέπει να πω πως μου είναι προσωπικά εξαιρετικά συμπαθής, πέρα από την παραδοχή του ταλέντου του που είναι αδιαμφισβήτητη, για έναν ακόμη λόγο: παίρνει πολύ σοβαρά τη δουλειά του, αλλά όχι τόσο σοβαρά τον εαυτό του. Τι εννοώ; Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ο Ferran Adria είχε επισκεφθεί την Αθήνα προσκεκλημένος της Estrella Damn είχε παρατεθεί ένα μικρό δημοσιογραφικό brunch στο Première προς τιμήν του με ένα μενού που φυσικά είχε φτιάξει ο Μιχάλης Νουρλόγου.

Μέσα στο μενού αυτό λοιπόν συναντούσες μία πιο δημιουργική εκδοχή από κόλλυβα, το οποία είχα θεωρήσει εξαιρετική ιδέα ως αντανάκλαση μίας καθαρά ελληνικής γεύσης και αναφοράς στην ελληνική παράδοση, αλλά συγχρόνως το είχα βρει και εξαιρετικά αστείο. Όταν λοιπόν πειράξαμε το Μιχάλη γι’ αυτή του την επιλογή, αντί να παρεξηγηθεί, το οποίο συχνά συμβαίνει σε αυτό το χώρο, έβαλε τα γέλια και συνέχισε το αστείο με ακόμη πιο περιπαικτική διάθεση.

Αυτό το παράδειγμα είναι τυχαίο, απλώς χαίρομαι πολύ όταν βλέπω σεφ αυτής της γενιάς και του επιπέδου να μην φοβούνται το αστείο, το σχόλιο και το "τσαλάκωμα", αλλά να το απολαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούν τη δουλειά τους με περίσσεια σοβαρότητας και επαγγελματισμού. Τον ίδιο cool Μιχάλη συνάντησα και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Première, μόνο που κάθε φορά που τον συναντώ μου φαίνεται και πιο σίγουρος και πιο στιβαρός μέσα από τα πιάτα του. 

premiere

Στο Première με την όμορφη ατμόσφαιρα και την ακόμη πιο όμορφη θέα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο a la carte και στα δύο μενού degustation, ένα 7 και ένα 10 σταδίων, το οποίο μπορείς να συνοδεύεις και με κρασί, που είναι σεταρισμένο με μία διαφορετική ετικέτα ανά ποτήρι. Το εσωτερικό "κελάρι" με τους γυάλινους τοίχους θεωρώ προσωπικά πως δίνει έξτρα πόντους στην ατμόσφαιρα του χώρου, αν και -κακά τα ψέματα- είναι δύσκολο σε αυτό το χώρο να πάρεις τα μάτια σου από την Ακρόπολη.

premiere
To "καλωσόρισμα" του σεφ

 

Το μενού των 10 σταδίων είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό με ευρηματικές πινελιές, εξαιρετική παρουσίαση, υψηλότατου επιπέδου πρώτη ύλη, ουσιαστική και πολυεπίπεδη γεύση και το ταλέντο αλλά και την υψηλή τεχνική του σεφ να είναι παρούσα σε κάθε μπουκιά, χωρίς περιττολογίες και φθηνές κινήσεις εντυπωσιασμού. 

premiere

Στο Première το δείπνο λοιπόν ξεκινά με ολόφρεσκο, χειροποίητο ψωμί σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (pretzel, προζυμένιο, pain au lait και ψωμί με σταφίδες, καρύδια και κύμινο) με βούτυρο με κρέμα γάλακτος και κεφίρ (υπ’ όψιν το κεφίρ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα πιο δυνατά food trends για το 2019 σύμφωνα με το BBC). Το "καλωσόρισμα" του σεφ εδώ έρχεται σε 3 στάδια: 

premiere

Γυαλιστερές ceviche και ζωμός χορταρικών, που τιτλοφορείται ως "ένα κρύο φιλί από τη θάλασσα και ένα ζεστό φιλί από τη γη". 

premiere

Κανόλι με κουκουνάρι και ταρτάκι με παντζάρι.

premiere

Και το εντυπωσιακότατο "χρυσά αμύγδαλα με χρυσά αυγά", που είναι μία μους αμυγδάλου με ελληνικό χαβιάρι και αλατισμένη κρέμα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Πόση ομορφιά σε ένα πιάτο... καβούρι, τριαντάφυλλο, βατόμουρα, λίτσι σε ένα μαγικό γευστικό κρεσέντο από τον εξαιρετικό @michael_nourloglou στο @premiere_restaurant #tasting #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #degustation #newmenu #finedining #crab #amazingdish #kounellylife #clearlynotonadiet #instafood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Και μετά μπαίνουμε στο "θέμα" μας με ένα πραγματικά insta-worthy οπτικά πιάτο αλλά και ένα από τα πιο γευστικά φίνα και παιχνιδιάρικα του μενού. Καβούρι, λίτσι, βατόμουρο και λίγη σμετάνα (ένα γαλακτομικό προϊόν με γεύση που μοιάζει με φρέσκο βούτυρο αλλά ελαφρώς πιο υπόξινο) δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο, ενώ το ελάχιστο ταμπάσκο δίνει ακριβώς την αψάδα που χρειάζεται. Η τραγανή υφή της μαρέγκας κλείνει έξυπνα το μάτι σε αυτόν που τη γεύεται. 

premiere

Ο φρέσκος αστακός ψημένος σε γλάσσο μπανάνας και βανίλιας έρχεται με έναν πουρέ κουνουπίδι και κόκκινο κάρυ, του οποίου το spiciness σπάει με finger lime, απογειώνοντας το πιάτο σε κάθε "pop" του lime που σκάει στο στόμα. Τα φανταστικά χειροποίητα ραβιόλι γεμίζονται με μανιτάρια και ελαφρώς καπνισμένα μύδια, ενώ περιχύνονται με ζωμό από μοσχάρι και αποτελούν το πιο comfort -chic πιάτο της βραδιάς. 

premiere

Σειρά έχει το foies gras σε δύο εκδοχές, για μία πλήρη γευστική προσέγγιση: κρύο και γλασαρισμένο με ιβίσκο και άγριες φράουλες, συνοδεία μίας τραγανής σφολιάτας με κάσιους (που αχνοφαίνεται στο background της φωτογραφίας)

premiere

Και ζεστό με "τζάμι" αγριοφράουλας και κάσιους. Και στις δύο εκδοχές του, οι οξύτητες των φρούτων μπλέκονται τόσο όμορφα και φυσικά με τη βουτυρένια γεύση του foies gras. 

premiere

Η πάπια από το Challans με πουρέ από κόκκινο λάχανο, μύρτιλο και chutney από μαύρο μήλο (το οποίο μάθαμε πως φτιάχνεται με τον τρόπο που φτιάχνεται και το μαύρο σκόρδο) έρχεται με σος bordelaise με καπνιστό μεδούλι και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. 

premiere

Το όμορφο και χαριτωμένο lollipop από σορμπέ οξαλίδας καθαρίζει εντελώς τον ουρανίσκο με την έντονη οξύτητά του, ώστε να περάσεις εύκολα στα γλυκά.

premiere

Εννοείται πως ο κύλινδρος bitter σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό καραμέλα -miso δεν μου επέτρεψε να τηρήσω καμία έννοια δίαιτας (αν έκανα, λέμε τώρα),

premiere

Αλλά και η εξωτική γοητεία της μους τυριού με μάνγκο, καρύδα και μαριναρισμένο ανανά συνοδευόμενη από σορμπέ ginger και lemongrass οφείλω να ομολογήσω πως μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου με τη λεπτή γεύση της και την αδιαμφισβήτητη φινέτσα της. 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>