top article

Νομίζω ειλικρινά πως ο κήπος του Artisanal Lounge & Gardens στην Κηφισιά είναι ένας από τους ωραιότερους της Αθήνας. Τα πανύψηλα δέντρα λειτουργούν ως φυσικό περιμετρικό στέγαστρο, τα διάφορα επίπεδα δημιουργούν όμορφες γωνιές άλλες στο επίκεντρο και άλλες πιο απομονωμένες, τα προσεγμένα έπιπλα με την προσθήκη ορισμένων ρετρό λεπτομερειών σκηνογραφούν ένα εξαιρετικά κομψό στο σύνολό του setting και η μεγάλη μπάρα -μαζί με το περιμετρικό πάσο στον κήπο- σε προδιαθέτει να πάρεις θέση και να επιδοθείς σε μαραθώνια cocktail sampling με τις φίλες σου.

#Tidbits *: Μία Βραδιά στον Κήπο

Ιδιαίτερα την ώρα πριν δύσει ακόμη ο ήλιος, που αρχίζει αυτή η όμορφη βραδινή δροσιά να απλώνεται και τα τζιτζίκια και τα πουλιά επιδίδονται στην τελευταία συμφωνία της ημέρας, το σκηνικό είναι απλά μαγικό. Σε αυτό το ultra-elegant περιβάλλον, η όμορφα δημιουργική κουζίνα του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη παίζει έξυπνα παιχνίδια με τη γη και τη θάλασσα και κλείνει με νόημα το μάτι σε κλασσικά ελληνικά πιάτα, τα οποία μεταφράζει σε μία σύγχρονη και άκρως γευστική γλώσσα. Η πραγματικά ενδιαφέρουσα λίστα με τα cocktail και οι σωστές οινικές επιλογές ολοκληρώνουν το παζλ της απόλαυσης, που εδώ χωρίς αμφιβολία είναι παρτίδα κερδισμένη. 

Artisanal

Επειδή -κλασσικά- έφτασα νωρίτερα από όλους (αυτό το πράγμα με την ψυχαναγκαστική μου συνέπεια σε κάποια φάση θα πρέπει να το κοιτάξω!) ξεκίνησα μόνη μου με ένα εξαιρετικό Pornstar Martini σε Artisanl Edition, απίστευτα δροσιστικό και απολύτως εξωτικό, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. 

Artisanal

Όπως σου είπα και παραπάνω, το μενού του Δημήτρη Δημητριάδη "παίζει" με ονόματα, γεύσεις, συνταγές, υφές και συστατικά με έναν έξυπνο τρόπο, μεταμορφώνοντας το απολύτως κλασσικό σε κάτι εντελώς σύγχρονο, χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα της επιτήδευσης και των κενών εντυπωσιασμών. Το πρώτο πράγμα που είδα στο μενού ήταν ένα "Nigiri”, έτσι ακριβώς κλεισμένο σε εισαγωγικά όπως στο γράφω. Κάτι παίζει εδώ σκέφτηκα και εννοείται πως το δοκίμασα και δεν έχω λόγια να πω για το πόσο τέλεια ήταν αυτή η γεμάτη μεστή γεύση μπουκιά. Ένα ελληνικό νιγκίρι λοιπόν με καπνιστό χέλι, παντζάρι, βλίτα και μία ευγενική και απαλή κρέμα απάκι ξεκίνησε τη βραδιά μου με τους καλύτερους οιωνούς, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν και στην πορεία της. Κάπου εδώ θέλω να σου πω πως αυτό που μου άρεσε πιο πολύ στα πιάτα του σεφ και δεν είναι πάντα δεδομένο πως θα το βρεις ήταν η καθαρότητα των γεύσεων και το γεγονός πως το κάθε υλικό αντιπροσωπευόταν σωστά στο σύνολο. Στο Νιγκίρι επί παραδείγματι μέσα σε μία μικρή μπουκιά καταλάβαινες και εκτιμούσες την κάθε ξεχωριστή γεύση χωρίς δυσκολία, αλλά και η κάθε μία γεύση έβαζε τη δική της πινελιά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Νομίζω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία κουζίνα και πολύ το εκτίμησα εδώ, καθώς ίσχυε στα περισσότερα από τα πιάτα, αν όχι σε όλα. 

Artisanal

Ακολούθησε ο Ντολμάς, σε άκρως θαλασσινή εκδοχή, με το μαρούλι να είναι ουσιαστικά φύκι και μέσα του να κρύβει χτένια, άγριο ρύζι και φινόκιο και όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ ευγενικό αυγολέμονο με lemongrass.

Artisanal

Τα Θαλασσινά Σουτζουκάκια, όπως μαρτυρά και το όνομά τους επίσης ήταν ψαροφαγικής λογικής, αλλά και με στοιχεία της γης. Για εμένα αυτό το πιάτο από μόνο του αποτελεί ικανότατη συνθήκη για να βρεθώ ξανά στο Artisanal. Ένα πιάτο πλήρες, ολοκληρωμένο και δεμένο από κάθε άποψη, σωστό σε κάθε του έκφανση, απίστευτα ελληνικό και τρελά νόστιμο. Καταρχάς το σουτζουκάκι από χταπόδι και γαρίδα τέλεια ψημένο και αφράτο και ζουμερό καταγράφεται με κάποιο μαγικό τρόπο όντως ως σουτζουκάκι στη γευστική σου μνήμη, ενώ ταυτόχρονα ο θαλασσινός του χαρακτήρας ερχόταν και έδενε τέλεια με τη απολύτως γήινη διάσταση μίας βελούδινης φάβας Φενεού που το συνόδευε. Το chutney κάπαρης και η σος τομάτας έβαζαν τις τελευταίες πινελιές σε ένα πράγματι εξαίσιο πιάτο. 

Artisanal

Πολύ δυνατή και με ξεκάθαρες τις γεύσεις της η Πατατοσαλάτα με baby πατάτα, μία έξοχη κρέμα μετσοβόνε, πληθωρικό μανιτάρι, ραπανάκια και τηγανητό (!) τραχανά. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που απογειωνόταν ξεκάθαρα από την τραγανή έκπληξη του τηγανητού τραχανά. Νομίζω πως θα ήθελα να ζητήσω ένα μεγάλο μπολ τηγανητό τραχανά για το σπίτι, να το πάρω αγκαλιά στον καναπέ και να επιδοθώ σε μαραθώνιο Netflix μέχρι πρωίας. 

Artisanal

Το Νιόκι Πατάτας με σπαράγγια, άγρια μανιτάρια και flakes από αρσενικό Νάξου μου θύμισε για ακόμη μία φορά πόσο λατρεύω το συγκεκριμένο τυρί και πόση διαφορά μπορεί να κάνει σε ένα πιάτο, εφόσον ο σεφ το χειριστεί σωστά. Δυστυχώς το συγκεκριμένο είναι πιάτο ημέρας, οπότε δεν υπάρχει μόνιμα στον κατάλογο, αλλά αν το πετύχεις να το πάρεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η Σφυρίδα αποτελεί ένα από τα καλοκαιρινά best seller μου είπαν και είναι όντως πολύ σωστά ψημένη και ζουμερή με τις φρέσκιες γαρίδες και τα χόρτα γιαχνί που τη συνοδεύουν να την ολοκληρώνουν όμορφα και τη σος κακαβιά να βάζει ένα όξινο γευστικό touch που το θέλεις. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black angus, πουρές κουνουπίδι, τερίνα πατάτας και σος μανιτάρι στο καλοκαιρινό μενού του @artisanal_restaurant δια χειρός @dimitriadisdimitrios #summermenu #artisanal #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #summer2019 #dinnerwithfriends #clearlynotonadiet

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Το Black Angus λοιπόν, παρότι θα σου ακουστεί κοινότυπο ως πιάτο, θα σου πω πως αφενός το βάζω στο ίδιο επίπεδο με το θαλασσινό σουτζουκάκι παραπάνω και αφετέρου πως, ενώ ήταν πολύ comfort από άποψη νοστιμιάς, δεν ήταν καθόλου κοινότοπο ούτε στα επιμέρους ούτε στο σύνολο γευστικά. Στην εντέλεια ψημένο το κρέας καθόταν υπερήφανο πάνω σε έναν απίθανο καραμελωμένο πουρέ από κουνουπίδι και δίπλα είχε μία φανταστικά βουτυράτη τερίνα πατάτας, πεντανόστιμη και λαχταριστή, και μία τέλεια δεμένη σάλτσα από μανιτάρι. 

Artisanal

Και φυσικά δοκιμάσαμε και τα γλυκά, γιατί αν είσαι food editor, σε έχουν εξορίσει από το department των μπικίνι σε όλα τα καταστήματα. Και σε αυτό το section του μενού ο σεφ παίρνει κλασσικά ελληνικά γλυκά και τα εξελίσσει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Έτσι δοκιμάσαμε ένα Αμυγδαλωτό με Ελιά με γλυκό του κουταλιού ελιά, κρέμα γιαούρτι και ολόδροσο σορμπέ μοσχολέμονο, ένα γλυκό εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ ιδιαίτερο, που έχει αγαπηθεί πολύ και από το κοινό του εστιατορίου όπως μας είπαν. Εγώ προσωπικά τρελάθηκα με τα Σουδάκια, που μόνο κλασσικά σουδάκια δεν ήταν βέβαια. Τέλεια σχηματισμένα και αφράτα σουδάκια, γεμισμένα με βελούδινη κρέμα καραμέλα-μπανάνα και συνδυασμένα με κρεμέ σοκολάτας, καραμελωμένα φουντούκια και παγωτό φουντούκι – τόνκα. Θεϊκό! 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>