top article

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία 2-3 χρόνια η Ελλάδα μετρά σημαντικές νέες αφίξεις στο χώρο της φιλοξενίας, ιδίως με τη μορφή πολυτελών resorts, και αυτό λέει πολλά για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας (τη γνωστή μας και ως "βαριά βιομηχανία") και κυρίως για την εμφανή άνοδο του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι αλήθεια πλέον στην Ελλάδα έχουμε αρκετά υψηλού επιπέδου luxury resorts, από εκείνα που θα μπορούσε κανείς να ορίσει ως "destination resorts", δηλαδή "επιχειρήματα” ικανά για να επισκεφθεί κανείς ένα location μόνο και μόνο για να μείνει και να απολαύσει τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου επιλογής. Έτσι γίνεται πολύ σαφές πως πλέον η διαφορά, αυτή η διαφορά που θα ορίσει τελικά την επιλογή σου, παίζεται στις λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες εκείνες τις μικρές και τις μεγάλες, που διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να νιώσεις πως η τελική επιλογή σου σε δικαίωσε και σου πρόσφερε την απόλυτη εμπειρία διακοπών στην Κρήτη, την Πάρο, τη Μάνη ή όπου αλλού σε έβγαλε ο δρόμος σου. Παρακάτω θα βρεις τους 5+1 λόγους για τους οποίους προσωπικά θεωρώ πως το Abaton Island Resort & Spa, που φέτος διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, αποτελεί κορυφαίο προορισμό και -περιέργως- δεν θα αναφερθώ μόνο στην κουζίνα του άκρως γευστικού, ταλαντούχου και πολυσχιδούς Ζήνωνα Χριστοφίδη, αλλά και στις πολλές και διαφορετικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά εδώ, όπως τις οραματίστηκε η ιδιοκτήτρια οικογένεια Καλουτσάκη (η οποία έχει μεγάλη ιστορία στον χώρο της φιλοξενίας στην Κρήτη, όπου διαθέτει 5 ακόμη ξενοδοχεία, εάν συγκράτησα σωστά τον αριθμό) με τη συνδρομή του Συμβούλου Οργάνωσης και Στρατηγικής Νεκτάριου Ντάλλα, γνωστού για τη μακρά πορεία του στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας στους σημαντικότερους προορισμούς της χώρας μας. 

 

#Tidbits *: Destination Resort

1.    Τα εστιατόρια 
Told you so! Εννοείται πως στην παρούσα στήλη και με το επίπεδο της κουζίνας που παρουσιάζει στα πέντε εστιατόρια του Abaton Island Resort & Spa ο executive chef του ξενοδοχείου Ζήνων Χριστοφίδης, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω διαφορετικά. Θέλω όμως να με ανεχτείς για δύο γραμμές, πριν "μπω στο ψητό", για να σου μιλήσω για τις μικρές και μεγάλες εκείνες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, που λέγαμε και παραπάνω. Ένα resort αυτού του επιπέδου, και δη στην Κρήτη, εννοείται πως θα είχε, αν μη τι άλλο, "καλό" φαγητό και πολλές επιλογές για να ικανοποιήσει σε κάθε επίπεδο του ενοίκους που διαμένουν στις 150 πολυτελείς σουίτες και βίλες του (θα πούμε γι’ αυτές παρακάτω), όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι πως εδώ νιώθεις, βλέπεις, αγγίζεις και απολαμβάνεις το "χέρι" του σεφ και τη χαρά του να μαγειρεύει, το χειροποίητο, το προσωπικό, το αληθινό. Ο Ζήνων Χριστοφίδης δεν είναι ένας executive chef που κάθεται σε ένα γραφείο και ενορχηστρώνει εξ αποστάσεως τους βοηθούς του, όχι. Θα τον βρεις μέσα στις κουζίνες με τα χέρια του στις ζύμες για τα χειροποίητα κρουασάν του πρωινού, θα τον συναντήσεις πάνω από το αντικριστό που στήνεται στον κήπο, θα τον δεις πίσω από το πάσο να ελέγχει το ψήσιμο και να σηκώνει καπάκια από κατσαρόλες, θα τον πιάσεις μέσα στο ζαχαροπλαστείο να τσεκάρει το δικό του χειροποίητο παγωτό. Αυτή η ζεστασιά και αυτή η οικειότητα βγαίνει και στην κουζίνα του, μία κουζίνα προσωπική από έναν σεφ που δεν έχει ξεχάσει να είναι μάγειρας και νομίζω πως αυτή είναι και η μικρή και η μεγάλη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην κουζίνα, ή μάλλον στις κουζίνες, του Abaton Island Resort & Spa. That said, ας περάσουμε στο προκείμενο, δηλαδή το φαγητό. Δεν πρέπει να χάσεις για κανένα λόγο:

Abaton Island Resort

Την αχινομακαρονάδα (βλ. αρχική φωτό κατηγορίας) και το φρέσκο ψάρι στο εστιατόριο Bony Fish, το ψαροφαγικό σημείο συνάντησης του ξενοδοχείου. Εικονιζόμενη μία συναγρίδα σχεδόν 5 κιλά που βαστά με περισσό καμάρι ο αεικίνητος και πανταχού παρών F&B Manager του resort Βασίλης Ανδρικόπουλος. 

Abaton Island Resort

Το ντόπιο αρνί γαλλικής κοπής με baby μελιτζάνα του ονείρου στο Wow Steak House με την υπέροχη θέα

Abaton

Στο ίδιο εστιατόριο η σοκολατίνα με τριλογία σοκολάτας θα συνεπάρει ακόμη και τον πιο απαιτητικό choco-lover. Σου είπα πως και τα γλυκά τα φτιάχνει ο Ζήνων Χριστοφίδης;

Abaton

Τα απίστευτα τρυφερά μοσχαρίσια skewers στο by the pool Buddha- Bar Beach, εστιατόριο που προστέθηκε φέτος στο δυναμικό του Abaton. Αρκετά πιάτα του μενού μπορείς να τα απολαύσεις στην άνεση της ξαπλώστρας σου, είτε στην ονειρεμένη πισίνα είτε στους όμορφους μικρούς κολπίσκους που σχηματίζουν τα βράχια στην ακτή. 

Abaton

Η cocktail list παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρουσα δυναμική με ευφάνταστες signature επιλογές αλλά και κλασσικά cocktails σε εξαιρετικές εκτελέσεις. Παραπάνω ένα υπέροχο Mojito Vitto με blend από παλαιωμένα ρούμι και εξωτικά φρούτα. 

Abaton Island Resort

Τους πιο-σπιτικούς-πεθαίνεις κολοκυθοανθούς γεμιστούς με άγριες αγκινάρες, λαχανικά εποχής και ρύζι και όμορφα τοποθετημένους πάνω σε μία αέρινη μους από ντόπιο γιαούρτι στο κρητικό εστιατόριο Elemes (το οποίο εκεί έμαθα πως είναι λέξη που μας έρχεται από τα αρχαία κρητικά και σημαίνει "ο άριστος"). 

Abaton Island Resort

Στο ίδιο φυσικά εστιατόριο πρέπει να πετύχεις τη μέρα του "αντικριστού" με ντόπιο κατσίκι που ψήνεται με τον παραδοσιακό αυτό τρόπο για πάνω από 8 ώρες και γίνεται ένα λουκούμι που δεν περιγράφεται με λόγια. Αντικριστό δεν βρίσκεις κάθε μέρα, αλλά σίγουρα μία μέρα την εβδομάδα το στήνουν, οπότε έχε το νου σου. 

Abaton Island Resort

Το εστιατόριο F-Zin, που βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο και είναι εκεί που σερβίρεται το πρωινό καθημερινά και ο πληθωρικός (και συχνά θεματικός) μπουφές κάθε βράδυ, δεν το δοκιμάσαμε στο βραδινό του, δοκιμάσαμε όμως το menu του room service και πίστεψέ με, δύσκολα θα βρεις αλλού χειροποίητη ζύμη πίτσας και burger buns τέτοιου επιπέδου σε ξενοδοχειακό περιβάλλον. 

Abaton Island Resort


2.    Το Πρωινό
Όπως είπαμε και πιο πάνω το πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ στο εστιατόριο F-Zin και είναι αντάξιο των λοιπών μενού των εστιατορίων. Και εδώ ο σεφ επιλέγει τη δύσκολη χειροποίητη οδό, ενώ η πληθωρικότητα των επιλογών δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Από τα φτιαγμένα στο χέρι βουτήματα και μπισκότα μέχρι την ολόκληρη κερήθρα και από τα handmade βουτυράτα κρουασάν μέχρι το εντυπωσιακό egg-station και χειροποίητα αλλαντικά που κόβονται μπροστά σου, δεν υπάρχει περίπτωση εδώ να φύγεις τρώγοντας μόνο φρέσκα φρούτα και γιαούρτι, θα αμαρτήσεις είναι βέβαιον.

Abaton Island Resort

Highlight για εμένα το χειροποίητο παγωτό, που δεν έχω ξανασυναντήσει σε πρωινό και το βρήκα εξαιρετική ιδέα. Πάλι καλά που δεν είμαι και πρώτο μπόι και δεν ξεχώριζα πολύ από τα πιτσιρίκια που δεν ξεκολλούσαν από αυτό το section. 

Abaton Island Resort

Αλλά στο Abaton το πρωινό έχει και άλλη επιλογή και δεν περιορίζεται στο κεντρικό εστιατόριο, αφού το κρητικό Elemes σερβίρει και αυτό πρωινό και φυσικά κρητικό. Ντόπια αυγά, ξινή μυζήθρα, χωριάτικα λουκάνικα, σφακιανές πίτες, κρητικό γιαούρτι με φρούτα και μέλι, χειροποίητα ψωμιά και μαρμελάδες συνθέτουν το a la carte Cretan breakfast menu που θα απολαύσεις δίπλα στο κύμα. 

Abaton

3.    To design
Ολόκληρο το πολυτελέστατο αυτό συγκρότημα βγάζει μία απίστευτη καθαρότητα και μία φινέτσα, έναν αέρα minimal-chic αισθητικής, χωρίς όμως αυτό το στεγνό και στείρο μινιμαλισμό που συχνά συναντάς σε πολλά αντίστοιχα resorts.

Abaton

Μικρές πινελιές και διακοσμητικές επιλογές πάνε χέρι-χέρι με την επιβλητική παρουσία του μαρμάρου και δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. 

Abaton

4.    Τα δωμάτια
Αν και μόνο απλά δωμάτια δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις τους 18 διαφορετικούς τύπους διαμονής που διατίθενται εδώ. Με την πλειονότητα των τύπων δωματίων να είναι σουίτες και τα γενναιόδωρα τετραγωνικά που διαθέτουν όλοι τι τύποι, νομίζω πως ο όρος "δωμάτια" είναι λίγο φτωχός στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Abaton Island Resort

Καθαρό design, statement λεπτομέρειες (όπως τα περίτεχνα χειροποίητα κεφαλάρια από την Ινδονησία), open-plan σχεδιασμός, ανοικτά πατάρια, εντυπωσιακά πλακάκια, design έπιπλα, τεράστιες βεράντες και ιδιωτικές πισίνες θέτουν ψηλά τον πήχη της φιλοξενίας και σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν μία πραγματική πριγκίπισσα στα ιδιαίτερα διαμερίσματά σου. 

Abaton Island

5.    Οι λεπτομέρειες
Θα μου πεις "τι έχεις πάθει σήμερα με τις λεπτομέρειες;" και θα έχεις και δίκιο, αλλά σε αυτού του επιπέδου τη φιλοξενία οι λεπτομέρειες έχουν ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε "ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες", όπως είχε πει και ο αείμνηστος Mies van der Rohe. Εδώ λοιπόν είναι αυτές οι μικρές, αλλά μεγάλες στην πραγματικότητα, λεπτομέρειες που με κέρδισαν, όπως το κεντημένο αρχίγραμμά μου στη μαξιλαροθήκη (που παίρνεις μαζί ως δώρο φεύγοντας), ή 

Abaton

Το ψάθινο καπέλο που βρήκα μαζί με αντίστοιχη τσάντα θαλάσσης και σαγιονάρες παραλίας στην ντουλάπα μου, αλλά και τα δύο διαφορετικού τύπου μπουρνούζια, ώστε να επιλέξω ανάλογα με τη θερμοκρασία της στιγμής και τη χρήση για την οποία το ήθελα. 

Abaton

6.    Το Spa
Το spa εδώ φέρει την παγκοσμίως διάσημη υπογραφή Elemis και οι εγκαταστάσεις του είναι το λιγότερο εντυπωσιακές. Από καθαρισμούς και περιποιήσεις μέχρι χαλαρωτικά μασάζ και overall θεραπείες, εδώ μπαίνεις και δεν θέλεις να βγεις.

Abaton

Τα κορυφαία προϊόντα Elemis στα έμπειρα χέρια των θεραπευτριών προσφέρουν επιλογές για κάθε ανάγκη, από απλή παραδοσιακή χαλάρωση μέχρι εξειδικευμένες περιποιήσεις. Εξαιρετική εμπειρία το μαρμάρινο χαμάμ με τις ζεστές πλάκες, αλλά και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο για τους ορκισμένους gym-fans. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα σε τέλεια θερμοκρασία με τα αναπαυτικά day-beds και το ιδανικό φως είναι το καλύτερο spot για να περάσεις το απόγευμά σου, χωρίς περισπασμούς. 

7.    Οι μικρές γωνιές
Όποιος με ακολουθεί στο Instagram θα ξέρει καλά πως έχω μανία με τις μικρές γωνιές και με τη φράση "found my spot", που πάντα τις συνοδεύει. Σου παραθέτω τις τρεις αγαπημένες μου από το Abaton Island Resort & Spa για να ξέρεις που να αναζητήσεις να απομονωθείς, όταν βρεθείς εκεί. 

abaton
Perfect Spot Vol. 1
 
abaton
Perfect Spot Vol. 2

 

abaton
Perfect Spot Vol.3
 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>