top article

Η Σαντορίνη είναι αλήθεια πως, μαζί με τη Μύκονο, έχει μακρά "παράδοση" στην υψηλή γαστρονομία και στον τουρισμό εκείνο που μπορεί να την εκτιμήσει. Γι’ αυτό και μετράει διπλά για εμένα να βλέπεις μενού που πρεσβεύουν την Ελλάδα με τον πιο αληθινό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν και το δημιουργικό εκείνο στοιχείο -στο σωστό βαθμό ανάλογα με την περίσταση και το κοινό στο οποίο απευθύνονται- που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Στο πολύ όμορφο Aressana Spa Hotel & Suites μέλος των Small Luxury Hotels of the World, το εστιατόριο Ifestioni, με τον ικανότατο και πολύ ταλαντούχο σεφ Κώστα Αγγελόπουλο στα ηνία της κουζίνας, μιλάει για την Ελλάδα μας και τις γεύσεις της με έναν τρόπο ειλικρινή και αληθινό, αλλά ταυτόχρονα και τόσο όσο χρειάζεται δημιουργικό. 

#Tidbits *: Γεύση από Ελλάδα

Παράλληλα με το ζεστό, αληθινό και προσωπικό μενού, το ίδιο το ξενοδοχείο έχει ακριβώς την ίδια ζεστή και οικεία αύρα. Όμορφοι χώροι, καθαρό design, όμορφες διακοσμητικές πινελιές, χαλαρωτική αλλά συνάμα χαρούμενη και θετική ατμόσφαιρα, που συνάδει απόλυτα με τη διάθεση του προσωπικού. Είναι βασικό αυτό και θέλω οπωσδήποτε να το σχολιάσω, πως το προσωπικό είναι ένα από τα πιο ισχυρά ατού αυτού του όμορφου ξενοδοχείου, αφού έχει κατορθώσει την τέλεια ισορροπία μεταξύ άψογης εξυπηρέτησης και τόσο όσο ακριβώς πρέπει οικείας και φιλικής διάθεσης. Νιώθεις το χαμόγελο να πηγάζει από μέσα τους και τη διάθεση να σε εξυπηρετήσουν στην εντέλεια να είναι αληθινή και πηγαία. 

aressana

Αλλά ας επιστρέψουμε στο φαγητό και στο μενού -ή μάλλον στα μενού- του πολύ καλού Κώστα Αγγελόπουλου και της ομάδας του. Θα ξεκινήσω από το πρωινό που πραγματικά ξεχώρισα και δεν θα ήθελα καθόλου να το δω να αλλάζει χαρακτήρα και mentality. Το πρωινό στο Ifestioni λοιπόν είναι εντελώς ελληνικό και έχει και μία ωραία ιστορία, αφού μου είπαν πως το Aressana, που αισίως μετρά σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στο νησί, ήταν ένα από τα πρώτα -εάν όχι το πρώτο- που θέσπισε και επέμεινε στο αμιγώς ελληνικό πρωινό, δηλαδή πολύ πριν αυτό γίνει μόδα και τάση, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. 

aressana

Ξέχνα λοιπόν τα γαλλικά κρουασάν και τις μπαγκέτες -και πίστεψέ με καθόλου δεν θα σου λείψουν- και αγκάλιασε τις γεύσεις της χώρας μας με σφακιανή πίτα σε αλμυρή αλλά και σε γλυκιά εκδοχή με κρητικό μέλι και φρέσκα σύκα, χειροποίητο ψωμί σε διάφορες παραλλαγές (καλαμποκόψωμο, με φυσική προζύμι, χαρουπόψωμο και πολλά πολλά ακόμη απευθείας από το φούρνο), χειροποίητες μαρμελάδες -μεταξύ των οποίων αυτή με το τοματάκι Σαντορίνης είναι του ονείρου-, μπουγάτσα αέρινη και μυρωδάτη, κόλλυβα (εντάξει για εμένα φανταστική προσθήκη και πολύ τάση τα τελευταία χρόνια), ελληνικό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, τυράκια από διάφορες περιοχές της χώρας, αυγό στο ποτήρι με τραγανό ψωμί και ελαιόλαδο (όπως το τρώγαμε παιδιά) είναι μερικά από τα λαχταριστά και υπέροχα που θα συναντήσεις εδώ. 

aressana

Highlight δεν θα στο κρύψω για εμένα ήταν το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο που μου ήρθε σερβιρισμένο σε ρετρό πιατάκι και με ταξίδεψε τόσο με την εικόνα όσο και με τη γεύση του στα παιδικά μου χρόνια και στη δική μου γιαγιά που μου έβγαζε γλυκό τα απογεύματα στο όμορφο μπαλκόνι της με τα γαρύφαλλα. 

aressana

Στο a la carte μενού του Ifestioni τώρα -στο dinner menu για να το πούμε και επίσημα- και πάλι πρωταγωνιστές είναι αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα και η δημιουργική διάθεση. Αυτό που ξέχασα να σου πω, αλλά είναι πολύ σημαντικό και ενδεικτικό της φιλοσοφίας του Κώστα Αγγελόπουλου, είναι πως στην κουζίνα του θα βρεις 13 διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, από διάφορες γωνιές της χώρας και βραβευμένα όλα, τα οποία αξιοποιεί στα πιάτα του, δίνοντας αυτό το κάτι διαφορετικό, αλλά μπορείς να γευτείς και με τη φανταστική πραγματικά χειροποίητη ποικιλία από ψωμί του σεφ. Στο μενού θα βρεις γη και θάλασσα σε ισόποσες δόσεις και συχνά σε ωραίους συνδυασμούς. Χαρακτηριστικό για εμένα του επιπέδου του μενού ήταν τα Χτένια με κρέμα κουνουπίδι, μαντιλίδες, κάπαρη, τραγανό χοιρινό και πράσινο μήλο, που συμπληρώνεται από λίγες σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ένα πιάτο πλήρες, ισορροπημένο και με γευστικό βάθος. 

aressana

Το ίδιο θα πω και για τον "Βυθό" με χταπόδι, καραβίδα ποσαρισμένη σε αμπελόφυλλο, γαρίδες, παραδοσιακό ντολμαδάκι με ρύζι σε αμπελόφυλλο και σος από καραβίδα, που θεωρώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του μενού.

aressana

Το Γιουβαρλάκι Θαλασσινών ήταν εξίσου όμορφο στο μάτι και στη γεύση, με το ρύζι, τα σπαράγγια, τη σελινόριζα, το χαβιάρι και την κρέμα αχιβάδας να δένουν σε τέλεια αρμονία.

aressana

Στο κρεατοφαγικό τώρα τερέν το Αρνί που σιγομαγειρεύεται για 20 ώρες και σερβίρεται σε 2 εκδοχές (κοπή πλευράς και πρεσαριστό) στο ίδιο πιάτο και συνοδεύεται με καπνιστό πουρέ πατάτας, κρεμμυδάκια εσαλότ, σος από κόκκινο κρασί και τρούφα κονταροχτυπιέται στα ίσια με το Black Angus Tri Tip, που κανπνίζεται στιγμιαία και μπροστά στα μάτια σου σε φύλλα ευκαλύπτου και πιπεριάς. Προσωπικά ενθουσιάζομαι με το αρνί σε fine dining μενού, καθώς για χρόνια το εξαιρετικό αυτό κρέας "εξοστρακιζόταν" από τα μενού από τον φόβο και το ενοχικό σύνδρομο των σεφ, αλλά και το premium Black Angus ήταν εξαιρετικό. Οπότε δεν μπορώ να βγάλω νικητή. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ελληνικός καφές σε creme version, σοκολάτα Valrhona, τζελ από λουκούμι τριαντάφυλλο και ένα μπισκότο βουτύρου στο ρόλο του κλασσικου παξιμαδιού @chefaggelopouloskostas @aressanahotel @aressanians @ifestioni #madamefigarogr #madamefigaro #tidbits #tidbitsblog #kounellylife #stillsummer #clearlynotonadiet #santorini #desserts #creativecuisine

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on


Στα γλυκά το μενού είναι επίσης δυνατό με προσωπικό αγαπημένο πιάτο το "Bio Χαρμάνι Ελληνικού Καφέ", που είναι ένα κρεμέ ελληνικού καφέ με δύο διαφορετικές σοκολάτες, μπισκότο βουτύρου σε ρόλο παξιμαδιού και τζελ λουκούμι τριαντάφυλλο σε ρόλο φυσικά λουκουμιού. Οπτικά εντυπωσιακότατο και γευστικά εξαιρετικό, αυτό είναι ένα γλυκό που δεν πρέπει να χάσεις. 

aressana

Στα αδιαμφισβήτητα plus του ξενοδοχείου πρέπει να συμπληρώσουμε το Spa By Apivita σε ονειρεμένες εγκαταστάσεις και τα cocktails με την υπογραφή του Αργύρη Σελιμά, βραβευμένου mixologist από το Abbey Kitchen Bar της Πάτρας. 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>