top article

Όπως είπαμε και στο Vol.1 του παρόντος #tidbits, διανύουμε χωρίς αμφιβολία τη Χρυσή Εποχή της Ιταλικής Κουζίνας στην Αθήνα. Το μίνι αυτό αφιέρωμα σε μία από τις πιο αγαπημένες μου κουζίνες συνεχίζεται με το 7 Epta -Piu Sette, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του κάτω από την Ακρόπολη με τον εξαιρετικό Δαμιανό Σιδηροκανέλλη (επί χρόνια sous chef του αείμνηστου Fabricio Bulliani) να μας επανασυστήνει την αυθεντική ιταλική κουζίνα με την υπογραφή-εγγύηση του Ομίλου Τραστέλη, το ολοκαίνουριο και πολύ όμορφο Alio του celebrity-chef Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι, το νέο Frankie στην Ν.Ερυθραία, μικρότερο αδελφάκι του Frankie του Κολωνακίου και νεότερο τέκνο της διάσημης οικογένειας-ομίλου Nice n Easy, και το χαριτωμένο ιταλικό all-day bistro Meno Male στο Κουκάκι. 

#Tidbits *: Italian Job Vol.2


Η επιστροφή του 7 Epta 
Πρέπει να ομολογήσω πως πάντα συγκινούμαι κάπως όταν μιλάμε για την επαναλειτουργία εμβληματικών για την Αθήνα εστιατορίων, ενώ στην περίπτωση του 7 Epta (σε εκδοχή Piu Sette) η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη και λόγω του κτηρίου-κόσμημα που το φιλοξενεί και λόγω του σεφ του. Ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης ήταν ο sous chef και σύντροφος του αείμνηστου Fabricio Bulliani για σχεδόν 3 δεκαετίες και η ιδέα της συνέχισης της γαστρονομικής κληρονομιάς του διάσημου σεφ, που έφυγε νωρίς, από τον πιο αγαπημένο του άνθρωπο μου φέρνει ασυναίσθητα ένα χαμόγελο στα χείλη. Ο χώρος είναι σαφώς ανανεωμένος με υπέροχες διακοσμητικές λεπτομέρειες, ήρεμα χρώματα, elegant cozy ατμόσφαιρα, ένα υπόγειο/κελάρι/dining room με διάφανο πάτωμα, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα στα αρχαιολογικά ευρήματα κάτω από το κτήριο, και μία ταράτσα κόσμημα με θέα στην Ακρόπολη.

epta

Η κουζίνα του Δαμιανού είναι ουσιαστικά εμπνευσμένη από τα signature πιάτα του Fabricio Bulliani και παρουσιάζει αυθεντικές ιταλικές συνταγές με μία γερή δόση φινέτσας και βαθιά νοστιμιά. Ο εξαιρετικός οικοδεσπότης Μάρκος Μάρκος, που έχει επίσης επιλέξει και την πολύ ενδιαφέρουσα κάρτα των κρασιών με μεγαλύτερη έμφαση στον ιταλικό αλλά και σημαντικές παρουσίες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, ενορχήστρωσε εξαιρετικά το δείπνο μας με θέα την Ακρόπολη (για όσο ακόμη ο καιρός κρατάει η ταράτσα είναι για εμένα η καλύτερη επιλογή) κατά το οποίο δοκιμάσαμε πολλά και διαφορετικά, από τα οποία επέλεξα να σου παρουσιάσω εκείνα που θεωρώ πως πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Αρχής γενομένης με το υπέροχο χειροποίητο ψωμί που έρχεται με μία αέρινη σος ταραμά και την ιδιαίτερη Caprese να συνδυάζει τη βελούδινη βουβαλίσια μοτσαρέλα και την ολόφρεσκη τομάτα με ψητό ροδάκινο, μία μικρή εποχική έκπληξη που πολύ μου άρεσε.

epta

Τα νιόκι κολοκύθας με καπνιστό ανθότυρο, φασκόμηλο και τριμμένο μπισκότο αμαρέτο είχαν μία όμορφη γλύκα και μία γεμάτη πληθωρική γεύση, που πολύ εύκολα θα επέλεγα ξανά, ενώ τα τρίκογχα ραβιόλι γεμισμένα με μοσχαράκι γάλακτος και στολισμένα με μία φίνα κρέμα παρμεζάνας είναι απόλυτο must-taste.

epta

Πραγματικό ποίημα για εμένα ήταν η κλασσικότατη Caccio e Pepe με τέλεια ισορροπία στο πιπέρι που έλαμπε δια της απλότητάς της,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carbonara όπως θα έπρεπε να είναι δια χειρός @damianosidi στο @epta_7_restaurant_bar #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #italiancuisine #carbonara #spaghetti #visitathens #pasta #instafood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carbonara όπως θα έπρεπε να είναι δια χειρός @damianosidi στο @epta_7_restaurant_bar #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #italiancuisine #carbonara #spaghetti #visitathens #pasta #instafood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on όπως και η αυθεντική Carbonara, που για εμένα προσωπικά ήταν όπως θα έπρεπε πάντα να είναι κάθε carbonara που σέβεται τον εαυτό της. Τέλεια δεμένη και σωστά πληθωρική. 

 

όπως και η εξαιρετική Carbonara, που κατά την άποψή μου, είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε πάντα να είναι η Carbonara, μεστή και πληθωρική. 

 

epta

Εξαιρετικά τρυφερή και τέλεια παναρισμένη και η Cotoletta alla Milanese, εξαιρετικό δείγμα της μαεστρίας και του ταλέντου του σεφ, ένα πιάτο που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις. Για το τέλος χωρίς αμφιβολία κράτα λίγη όρεξη για τη θεσπέσια Crema Cotta με πικραμύγδαλο, που με ενθουσίασε με τη φινέτσα, την τέλεια υφή και την υπέροχη γεύση της. (Info: Ερμού 119 - Άστιγγος 10, Αθήνα, 210 3212010)

 

alio

Το ολοκαίνουριο Alio
Μόλις λίγες εβδομάδες μετρά το ολοκαίνουριο εστιατόριο του celebrity-chef Γιάννη Λουκάκου σε μία πανέμορφη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, που μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει πολλά χέρια, αλλά τώρα δείχνει να βρήκε την "παντοτινή της οικογένεια". Ο Γιάννης Λουκάκος δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλο δημιουργικό οίστρο αυτήν την περίοδο, αφού, εκτός από το Alio, πρόσφατα παρουσίασε και ένα ακόμη εστιατόριο στο Χαλάνδρι και πάλι, το Buddha’s Hand, που επικεντρώνεται στη διαρκώς ανερχόμενη τάση του healthy -eating. Κάθε πράγμα στην ώρα του όμως, αφού εδώ μιλάμε για ιταλική κουζίνα. Το Alio λοιπόν, το οποίο ομολογώ πως δεν έχω επισκεφθεί ακόμη, πράγμα που θα διορθώσω σύντομα και θα επανέλθω με πιο ουσιαστικό "ρεπορτάζ", φιλοδοξεί να μεταφέρει την ψυχή της ιταλικής κουζίνας στο τραπέζι μας με νέο τρόπο. Άλλωστε "αλλιώς" σημαίνει και το όνομα του εστιατορίου.

alio

Το Alio είναι ένα project σύμπραξης μεταξύ του Γιάννη, του αδελφού του Παναγιώτη και του σεφ Άκη Βαρθαλάμη, που εδώ και πολλά χρόνια είναι το δεξί χέρι του Γιάννη Λουκάκου στις κουζίνες, που στοχεύει να μας επανασυστήσει στην ουσία της ιταλικής κουζίνας μετουσιώνοντας την σε ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, μέσα από κορυφαίες πρώτες ύλες και new style προσέγγιση. Έχω ακούσει πάντως πως η πίτσα είναι κορυφαία. Η συνέχεια επί της οθόνης λοιπόν. (Info: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, 2106850745)

 

frankie

To Frankie των Βορείων Προαστίων
Ούτε καν δύο χρόνια δεν έχουν περάσει από τότε που το ιταλοτραφές Frankie, μέλος του διάσημου Ομίλου Nice n Easy, άνοιξε τις πόρτες του στο Κολωνάκι και ήδη απέκτησε αδελφάκι στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στη Νέα Ερυθραία. Μεγάλη η χαρά των κατοίκων των βορείων, που δεν χρειάζεται πια να κατεβαίνουν κέντρο για να γευτούν τις υπέροχες γεύσεις και τα λαχταριστά ιταλικά πιάτα που ο σεφ Παναγιώτης Μωυσής έχει σχεδιάσει και για το baby Frankie σε συνεργασία πάντα με τον executive chef του ομίλου Χρήστο Αθανασιάδη.

frankie

Το μενού μεταξύ των δύο εστιατορίων έχει πολλά κοινά πιάτα αλλά και μερικές διαφοροποιήσεις. Φυσικά και εδώ ισχύει πάντα η sustainable φιλοσοφία του ομίλου, που αξιοποιεί εξαιρετικής ποιότητας φρέσκες βιολογικές και παραδοσιακές πρώτες ύλες - πολλές από τις οποίες προέρχονται απευθείας από μικρούς Έλληνες παραγωγούς -  για να δημιουργήσει λαχταριστά ιταλικά πιάτα, φρέσκες πάστες και ζύμες με gluten free αλλά και αμιγώς vegan επιλογές. Η λίστα των κρασιών είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και περιλαμβάνει βιολογικά και φυσικά κρασιά, τα οποία αποτελούν και την πιο ισχυρή τάση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα must-taste συγκαταλέγεται η ποικιλία μανιταριών με κατσικίσια Gorgonzola Dolce και θυμάρι, το αρνίσιο καρέ γαλλικής κοπής με ραβιόλι από pak choi, πουρέ γλυκιάς κολοκύθας και σάλτσα κόκκινου κρασιού, και η Bistecca "alla Fiorentina”, με λάδι τρούφας, σπανάκι και νεαρές πατάτες. (Info: Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, +30 6932495507)

 

meno male

Το all day bistro Meno Male 
Επίσης πολύ πρόσφατη άφιξη με αμιγές ιταλικό πρόσημο είναι το all-day italin bistro Meno Male στο Κουκάκι. Ιδανικό meeting point από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, το ψηλοτάβανο κτίριο με τα κρεμαστά φυτά και τα μαρμάρινα τραπέζια σε συνδυασμό με το ξύλινο μπαρ με την κρυφή θέα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μεταφέρει νοητά στο Μιλάνο. Ο σεφ Γιώργος Γαλάνης έρχεται να μας συστήσει ένα all day menu που επιδιώκει να προβάλει τα καλύτερα προϊόντα των δύο χωρών. Οι πίτσες είναι από λεπτό χειροποίητο ζυμάρι με 48 ώρες ωρίμανση και ψημένες σε φούρνο με πυρότουβλο, η pasta παίρνει διάφορες άκρως ιταλικές μορφές και το φαγητό κλείνει γλυκά με χειροποίητα ιταλικά επιδόρπια, με το τιραμισού και την ανοιχτή dolce pizza να ξεχωρίζουν. Στο Meno Male θα βρεις και ειδική κάρτα με ιταλικό πρωινό, εάν είσαι πρωινός τύπος. (Info: Βεΐκου 10, Αθήνα, Κουκάκι,  210 9231350)

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>