top article

Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να βρεθώ στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της Cookoovaya, στη μεγάλη και φωτεινή σάλα της, μπροστά στην υπερμεγέθη ανοικτή κουζίνα της με τους Βαγγέλη και Σπύρο Λιάκο, Κλεομένη Ζουρνατζή και Περικλή Κοσκινά να μπαινοβγαίνουν πίσω από το πάσο και να κάνουν τα δικά τους. Και να σου πω κάτι, μου είχε λείψει, αλλά να σου πω και κάτι ακόμη, τη βρήκα στα καλύτερα της. Σαν πιο ώριμη και πιο κατασταλαγμένη, μου φάνηκε η "σοφή Cookoovaya" σε σχέση με την τελευταία φορά που την είχα επισκεφθεί, πάνε βέβαια σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Το νέο μενού είναι φυσικά μεγάλο (κανείς δεν θα περίμενε άλλωστε και κάτι λιγότερο, όταν είναι τέσσερα τα κεφάλια που βρίσκονται στην κουζίνα), αλλά επειδή δοκιμάσαμε νομίζω περισσότερα από τα μισά και πιάτα -το μενού που μας είχαν ετοιμάσει τα παιδιά είχε 17 πιάτα αν μέτρησα σωστά- πρέπει να σου πω πως στην πλειοψηφία τους ήταν πάρα πολύ δυνατά. 

#Tidbits *: The Wise Owl

Γεύσεις μεστές και έξυπνα δεμένες, πιάτα παλιά και αγαπημένα με νέα πνοή και ελληνική έμπνευση, πιάτα καινούρια με ιδιαίτερες πινελιές και πονηρό κλείσιμο ματιού, ράτσες αρχέγονες και wise food stories λογική, σοβαρές house beers (Black Brew, Red Brew και White Brew) να έχουν πάρει θέση δίπλα στα καιρό τώρα γνωστά house wines της Cookoovaya, sophisticated διάθεση χωρίς εξεζητημένες κινήσεις κενού εντυπωσιασμού, κόσμος να περνάει καλά στο γεμάτο σχεδόν μαγαζί μία Πέμπτη του Οκτωβρίου με διάφορες γλώσσες να ακούγονται γύρω σου, προσδίδοντας μία νότα κοσμοπολιτισμού στο όμορφο εστιατόριο πίσω από το Χίλτον. Η ανοικτή κουζίνα, πάντα πολυπληθής, έμοιαζε λίγο με μαγειρικό πάρτι και το πάσο γέμιζε διαρκώς με πιάτα που φαίνονταν -και μπορώ να σου πω υπεύθυνα πως τελικά ήταν κιόλας- άκρως λαχταριστά. Γενικά είναι ωραία η Cookoovaya, φιλόξενη και ζεστή, νόστιμη και οικεία, άλλωστε όπως μας είπε και ο Σπύρος Λιάκος την ώρα που είχαμε βγει για ένα τσιγάρο στο πεζοδρόμιο "εμείς θέλουμε να είμαστε καλοί οικοδεσπότες, πάνω από όλα τα άλλα" και μου το έβγαλαν αυτό και οι τέσσερις συμμετέχοντες. 

Cookoovaya

Στο φαγητό τώρα, επειδή, όπως σου έγραψα και στην αρχή, τα πιάτα του μενού ήταν πραγματικά πάρα πολλά και το #cleatlynotonadiet πέρασε σε άλλη διάσταση εκείνο το βράδυ, διάλεξα πέντε, που θεωρώ απόλυτα must-tastes, και τα υπόλοιπα θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις εσύ. Αρχής γενομένης με το ψωμί (δεν το μετράω στα πέντε αυτό, στο ξεκαθαρίζω!), που ενώ με είχαν προειδοποιήσει πως έπεται μακρά συνέχεια και απλώς να το δοκιμάσω, δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου για κανένα λόγο. Το χαρουπόψωμο με τους ξηρούς καρπούς μαζί με το house olive oil ήταν ένα ποίημα γεύσης και αρωμάτων. Αφού λοιπόν, με δυσκολία ομολογουμένως, άφησα κάτω το ψωμί, ήρθε ένα Σασίμι τόνου με τσίλι, λάιμ, κόλιανδρο, καπνιστό χέλι και yuzu εξαιρετικό. Δίπλα του είχε και δύο μικρά κομμάτια παστέλι, που αν έκανες τη μαγκιά και έτρωγες σε μία μπουκιά το σύνολο των συστατικών, δεν διανοείσαι για πόσες γευστικές εναλλαγές και εκρήξεις μιλάμε. Πάρα πολύ δυνατό, νόστιμο και σοβαρό πιάτο. Μην το χάσεις. 

Cookoovaya

Επίσης για εμένα ένα από τα πολύ δυνατά πρώτα ήταν η τύπου Caesar’s (γνωστή η εμμονή μου με τις συγκεκριμένες τύπου σαλάτες), που δεν λέγεται φυσικά Caesar’s, αλλά βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση: αντίβ, μαρούλι, αυγό, μπέικον μαύρου χοίρου στη σχάρα και υπέροχο dressing με καπνιστό χέλι (να ενέχει τη θέση της αντζούγιας φαντάζομαι), μελιτζάνα και παρμεζάνα. Ένα πιάτο νόστιμο, έξυπνο και όμορφα πληθωρικό, που οι λάτρεις αυτού του τύπου σαλάτας θα αγαπήσουν βαθιά.

Cookoovaya

Εξαιρετικά χωρίς δεύτερη κουβέντα τα νιόκι με σπάλα μαύρου χοίρου από τη Φάρμα Δήμου, που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα, στον ξυλόφουρνο με γραβιέρα και χορταστικά κομμάτια μαύρης τρούφας. Με φαντάστηκα να απολαμβάνω αυτό το πιάτο χειμώνα βαθύ με κρύο έξω πολύ και κάπως αυτή η μεστή του γεύση ζέστανε τη σκέψη μου.

Cookoovaya

Ένα πιάτο για το οποίο θα επιστρέψω με βεβαιότητα πολύ σύντομα ήταν το Pepper Steak με τραγανές και τέλεια τηγανισμένες λεπτές πατάτες. Το ελληνικό βοδινό φιλέτο, ψημένο στην εντέλεια και "στολισμένο" με μία κάπως σιροπιαστή σος κόκκινου κρασιού, δεν σε άφηνε να ακουμπήσεις κάτω το πιρούνι, κι ας βρισκόμασταν πια στο 13ο, εάν δεν κάνω λάθος, πιάτο.

Cookoovaya

Για το τέλος κρατώ το Ossobuco από μοσχάρι γάλακτος στην κατσαρόλα με βελούδινο πουρέ πατάτας και μία υπέροχη σος μαυροδάφνης. Οφείλω να ομολογήσω πως σε αυτό το σημείο πλεόν το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να δοκιμάσω μία μπουκίτσα, αλλά αυτή ήταν αρκετή για να κλέψει την καρδιά μου η αλήθεια και η βαθιά νοστιμιά του. 

Cookoovaya

Μία εντυπωσιακότατη μοντέρνα μπουγάτσα με παγωτό, μία συγκλονιστική τάρτα αχλάδι και μία κολασμένη εκδοχή ενός death by chocolate με πραλίνα στο πλάι ήρθαν για να δώσουν το γλυκό φινάλε, τα οποία ήταν ομολογουμένως το ένα καλύτερο από το άλλο, αλλά νομίζω πως το βραβείο πηγαίνει στην παραμυθένια τάρτα αχλάδι με διαφορά, αφού η γεύση της είχε την ίδια γλυκιά νοσταλγική διάθεση για αυθεντική δημιουργία και πραγματικά καλό φαγητό, που χαρακτήριζε συνολικά ολόκληρο το μενού. Ξέρω πως είπα 5 πιάτα, αλλά τι να κάνω..δεν κρατήθηκα! 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>