Fall/Winter trends
Δεν χρειάζεται να με παρακολουθείς και πολύ στενά για να γνωρίζεις πως είμαι μεγάλη fan της κουζίνας του Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος κάθε σεζόν που περνά στο μαγικό Artisanal της Κηφισιάς δείχνει να είναι ακόμη πιο στέρεος, ακόμη πιο σίγουρος και ακόμη πιο σωστά δημιουργικός. Αυτό το "σωστά δημιουργικός" κράτα το λίγο, γιατί θα το συζητήσουμε παρακάτω! Όσο για το Artisanal είναι επίσης γνωστή η αγάπη μου για το πανέμορφο μαγαζί του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου, που διακατέχεται από μία διάχυτη φινέτσα εσωτερικά και εξωτερικά, σε ένα κτήριο μαγεία από μόνο του με έναν από τους ωραιότερους κήπους των βορείων προαστίων. Είτε πας για καφέ, είτε για ποτό, είτε για brunch, είτε για δείπνο, το Artisanal πάντα κάτι θα έχει να σου πει. Πόσω μάλλον τώρα, που και ο Δημήτρης Δημητριάδης έβγαλε το νέο χειμερινό μενού και οι τοίχοι κοσμούνται από μία έκθεση που θα διαρκέσει όλο το χειμώνα.

Συγκεκριμένα, το Artisanal Art Project 4 αφορά στην 4η χρονιά που το διάσημο στέκι της Κηφισιάς φιλοξενεί στους κόλπους του ένα καλλιτεχνικό γεγονός και κοσμεί τους τοίχους του με ιδιαίτερα έργα τέχνης. Η έκθεση Faces, που θα φιλοξενείται στο Artisanal όλο το χειμώνα, υπογράφεται από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Θωμά Τουρναβίτη και αφορά σε έργα της πρώιμης περιόδου του με τα οποία δημιουργεί ζευγάρια-πρωταγωνιστές.

Οι τοίχοι λοιπόν αποτελούν σίγουρα σημείο προσοχής μέσα στον ζεστό και οικείο χώρο της κομψής μονοκατοικίας, όμως ταυτόχρονα τα βλέμματα κερδίζουν και η εντυπωσιακότατη μπάρα με την ιδιαίτερη cocktail list της και φυσικά η κουζίνα με το χειμερινό μενού του Δημήτρη Δημητριάδη να διεκδικεί τα εύσημα που του αξίζουν για την εξαίρετη δημιουργική αξιοποίηση των ελληνικών πρώτων υλών, για την ευφάνταστη σχεδόν καλλιτεχνική παρουσίαση και βέβαια για την υπέροχη γευστική αποτύπωση μία φιλοσοφίας αληθινής, αυθεντικής, έξυπνης και ουσιαστικά νόστιμης.

Και εδώ ακριβώς έρχεται η "σωστή δημιουργικότητα" που λέγαμε παραπάνω, που δεν είναι ένα στείρο creativity για τον εντυπωσιασμό και τη φιοριτούρα, αλλά εκείνη η ωραία η δημιουργική διάθεση που παίρνει τα υλικά, τα κοιτάει, τα μυρίζει, τα ακουμπάει, τα νιώθει και τελικά τα μετουσιώνει σε πιάτα εμπνευσμένα, έξυπνα και ουσιαστικά νόστιμα. Ένα τέτοιο πιάτο ήταν με βεβαιότητα οι Λαχανοντολμάδες με ψιλοκομμένο κιμά από ορτύκι, μανιτάρια και το πιο αέρινο αυγολέμονο που έχεις δοκιμάσει ποτέ αλλά συνάμα τόσο νόστιμο σαν της μαμάς σου, ένας συνδυασμός εξισορροπημένος στην εντέλεια. Επίσης, ένα πιάτο εξαιρετικό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι το Τραχανότο (ένα πιάτο που ανήκει στο μενού του brunch αλλά ειλικρινά πιστεύω πως πρέπει να συμπεριληφθεί και στο dinner menu) με κίτρινα τοματίνια, κίτρινη πιπεριά, πικάντικη φέτα και βασιλικό. Και στο λέω αυτό εγώ, που δεν αγαπώ τον τραχανά ιδιαίτερα. Ο Δημητριάδης πάλι τον αγαπάει πολύ, καθώς πάντα έχει παρουσία στα μενού του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά η αλήθεια είναι πως τον μαγειρεύει και τον εντάσσει τόσο μαγικά, που στο τέλος κοντεύω να τον αγαπήσω και εγώ.

Και τώρα θέλω να σου μιλήσω για το πιάτο-ποίημα, το highlight της βραδιάς μου, το πιάτο εκείνο που από μόνο του αποτελεί επιχείρημα ικανό να σε οδηγήσει στο αρχοντικό της Κηφισιάς: το παστίτσιο! Δεν είναι ακριβώς παστίτσιο φυσικά, αλλά είναι και τόσο παστίτσιο όσο χρειάζεται να είναι, από την άποψη της μεστής και ώριμης γεύσης, της σωστής πληθωρικότητας και αυτού του χαμόγελου που αφήνει στον ουρανίσκο σου. Χοντρό χειροποίητο ζυμαρικό λοιπόν (λίγο σαν κανελόνι) γεμιστό με πρόβειο ψιλοκομμένο κρέας braise, μυρωδικά και μία βελούδινη τυρένια μπεσαμέλ του ονείρου. Αν δεν γευτείς αυτό το πιάτο αυτή τη σεζόν, θα χάσεις.

Δύο ακόμη πολύ δυνατά πιάτα από το χειμερινό μενού είναι τα εξαιρετικά comfort Χοιρινά μάγουλα με πουρέ γλυκοπατάτας, σπαράγγια, ποπ κορν χοιρινού και σος πορτοκάλι και το Μπουτάκι πάπιας braise με παντζάρι ψητό, πουρέ και gel από κράνα και τραγανό φαγόπυρο. Το παπί είναι απίστευτα τρυφερό και ζουμερό και η μαγειρική τέχνη του σεφ φαίνεται στην ευφυέστατη ισορροπία των επί μέρους γεύσεων που αλληλοσυμπληρώνονται σε όλα τα επίπεδα.

Το κεφάλαιο γλυκό είναι επίσης σημαντικό εδώ, με την παρουσίαση των επιδορπίων να είναι τόσο εντυπωσιακή, που σχεδόν λυπάσαι να τα χαλάσεις. Όταν όμως ξεκινήσεις, γίνεσαι ανελέητος, αφού η γεύση τους δεν σε αφήνει να σταματήσεις. Δοκίμασα όλα τα γλυκά (φυσικά!) και όλα έχουν ως κοινό παρονομαστή μία αίσθηση βαθιάς φινέτσας, είναι πολύ γευστικά αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ελαφριά. Με μεγάλη δυσκολία ξεχώρισα δύο: το μανταρίνι-έργο τέχνης με σφαίρα σοκολάτας γάλακτος πάνω σε μανταρινόπιτα, με παγωτό βανίλια και άνθη κανέλας και η τύπου "κολοκυθόπιτα" με κρέμα κάρδαμο, παστέλι κολοκυθόσπορου και sorbet σαγκουίνι με γλυκάνισο. Δεν θα ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις!
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr