top article

Το πρώτο εστιατόριο του εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεοπτικά σεφ Πάνου Ιωαννίδη με τους 187k followers στο Instagram δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει μεγάλη είδηση στο γαστρονομικό χώρο. Το εστιατόριο βρίσκεται πολύ κοντά στο Σύνταγμα, στην οδό Απόλλωνος, και αποτελεί ουσιαστικά μία σύμπραξη του διάσημου σεφ με τον Πάνο Πολίτη του αγαπημένου ιταλικού του Παγκρατίου, Cupola. Άλλωστε, εάν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, you can never go wrong, ανοίγοντας ένα ιταλικό στην Αθήνα.

#Tidbits *: Πήγαμε στο νέο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη
Πάνος Πολίτης και Πάνος Ιωαννίδης

 

Είχα την ευκαιρία λοιπόν να βρεθώ στο μικρό και πανέμορφο Ovio μία ημέρα πριν το επίσημο opening του, σε ένα exclusive media opening dinner, και οφείλω να ομολογήσω πως έφυγα συνολικά με τις καλύτερες εντυπώσεις. Να σημειώσουμε δε πως είναι εξαιρετικά "επικίνδυνο" να κάνεις δημοσιογραφικό gathering πριν καν περπατήσει η κουζίνα σου, έστω και για μία εβδομάδα σε κανονικές συνθήκες. Όμως τελικά, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως "ο τολμών νικά".

ovio

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Ovio είναι όντως κουκλίστικο με μία ζεστή και συνάμα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, που σε κάνει να νιώθεις άνετα και οικεία από το πρώτο λεπτό. Highlights η "κρυμμένη" εξωτερική βεράντα με το μεγάλο τραπέζι για όσους αγαπούν την απομόνωση, το τραπεζάκι για δύο στο εσωτερικό μπαλκόνι που ατενίζει αφ’ υψηλού ολόκληρο το εστιατόριο και ο επιβλητικός λευκός ξυλόφουρνος σε πλήρη θέα, που σε προδιαθέτει θετικά για ένα λαχταριστό γεύμα. Εύκολα με φαντάστηκα εδώ για after office dinners με φίλους και χαλαρά μεσημέρια σαββατοκύριακου με το "στεφάνι" μου και την κόρη μας. 

ovio


Το μενού περιλαμβάνει 20 συνολικά πιάτα και 6-8 πίτσες (αν συγκράτησα σωστά τον αριθμό) και εκπροσωπεί μία "ιταλική πειραγμένη κουζίνα", για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Πάνου Πολίτη, και "τόσο όσο πρέπει πειραγμένη" να συμπληρώσω εγώ. Η αλήθεια είναι πως όλα τα πιάτα έχουν, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, έντονη τη σφραγίδα της δημιουργικής ματιάς και διάθεσης του σεφ, χωρίς όμως να ξεφεύγουν πιο πολύ από όσο θα χρειαζόταν για ένα casual ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Και για να απαντήσω από πριν το ερώτημά σου, ναι ο Πάνος Ιωαννίδης θα βρίσκεται στην κουζίνα του Ovio κανονικά (εκτός φαντάζομαι των ημερών που θα τον κρατούν μακριά οι υποχρεώσεις του στο Master Chef) και θα έχει μαζί του το Δημήτρη Παπαπαναγιώτου και την Κατερίνα Βάχλα. Τώρα για να περάσουμε στο προκείμενο, δηλαδή τα πιάτα. Οφείλω να ομολογήσω πως -όπως πάντα- δεν υπήρξαμε και λιτοδίαιτοι και δοκιμάσαμε τα περισσότερα από τα πιάτα του μενού. Για να μη σε κουράζω, αλλά για να σε αφήσω να ανακαλύψεις και μόνος/μόνη σου τη συνέχεια, σου παρουσιάζω το top5!

ovio

Σαλάτα Caprese φρέσκια και αρωματική, με τα τοματίνια να έχουν μαριναριστεί σε μυρωδικά και εσπεριδοειδή, την burrata κορυφαίας ποιότητας και υφής, ένα τρισχαριτωμένο κρυσταλλικό gel τομάτας να κρύβει μέσα του τη μυρωδιά του ελληνικού καλοκαιριού και ένα ελαφρύ λάδι βασιλικού να προσδίδει στο αρωματικό τέμπο. 

ovio

Carpaccio από φιλέτο μοσχάρι μαριναρισμένο σε ροζ πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη και ένα κομψό μπουκέτο μυρωδικών, συνοδευόμενο από σπιρτόζικη κρέμα παρμεζάνας, ώριμο φιλέτο από πορτοκάλι, πίκλες παντζαριού και λάδι ρόκας. Insta-worthy και taste-worthy to the bone θα προσθέσω εγώ!

ovio

Το Tonno Tonnato (κατά το Vitello Tonnato) έρχεται σε μορφή κομψού τριαντάφυλλου και σου φτιάχνει τη διάθεση. Ο τόνος έχει περάσει από κρύο κάπνισμα σε ξύλο ελιάς και η τόσο όσο πρέπει πικάντικη τόσο όσο πρέπει όξινη σος περιέχει αντζούγια, lime, κάπαρη και chilli ακριβώς στις σωστές δόσεις. 

ovio

H pizza- λαχματζούν που ενώνει Ιταλία με Ανατολή είναι πεντανόστιμη, εντελώς comfort, με ζύμη του ονείρου που ωριμάζει για δύο ολόκληρες ημέρες και ψήνεται υποδειγματικά στον ξυλόφουρνο και προσωπικά θα βρεθώ ξανά στο Ovio και μόνο για την pizza του εξαιρετικά εύκολα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spaghetti chitarra pomodoro e basilico ή αλλιώς"το πιάτο που έκανε τον @ioannidispanos να θέλει να γίνει μάγειρας" ή αλλιώς όταν το μαγειρικό ταλέντο αναδεικνύεται δια της απλότητας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο ολοκαίνουριο @ovioathens -παιδί των @ioannidispanos και @panos.pol - στο Σύνταγμα. #madamefigarogr #madamefigaro #tidbitsblog #tidbits #tidbitsandspirits #kounellylife #clearlynotonadiet

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Τελευταίο στο top 5, καθαρά γιατί το παρουσίασα με σειρά σερβιρίσματος και όχι προτίμησης (το ξεκαθαρίζω!) είναι το πιάτο, που όπως μας είπε ο Πάνος Ιωαννίδης αποτελεί το πιάτο που τον έκανε να θέλει να γίνει σεφ. Spaghetti chitarra Pomodoro e Basilico λοιπόν με τα τοματίνια αργά ψημένα στον ξυλόφουρνο, δεμένα με βούτυρο μαζί με βότανα πάνω σε στην εντέλεια βρασμένη pasta fresca. Η μαγειρική δεινότητα λάμπει πάντοτε δια της απλότητας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, και ας το ξεχνάμε καμιά φορά και οι σεφ και εμείς. Στα γλυκά η crème brulee βασιλικού με passion fruit προσφέρει το πιο ιδανικό κλείσιμο και ταιριάζει τέλεια με την εκλεπτυσμένη και καθ’ όλα κομψή και φινετσάτη κουζίνα του ολοκαίνουριου Ovio. Το μόνο που μένει από εμένα είναι να ευχηθώ η συνέχεια να είναι εξίσου δυνατή με την αρχή, κάτι για το οποίο καθόλου δεν αμφιβάλλω. 

Info: Απόλλωνος 4, Σύνταγμα τηλ. 211 4125755

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>