top article

Το είχα ακούσει είναι η αλήθεια το Exotic Izakaya, όλο κάπου έπεφτε το μάτι μου πάνω του σε ένα δημοσίευμα από εδώ και σε ένα tag από εκεί, αλλά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο που έχει ανοίξει, δεν είχα αξιωθεί να μπω στο White Monkey bar και να ανέβω την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο σχεδόν "speakeasy" fusion εστιατόριο- ταβερνάκι (izakaya σημαίνει κάτι σαν τη δική μας ταβέρνα για τους Ιάπωνες). Μεγάλο το λάθος μου, γιατί τώρα που πήγα επιτέλους, να ξέρεις όλο εκεί θα με βρίσκεις! Το πολύ μικρό αυτό μαγαζί έχει όλα όσα θέλεις από ένα εστιατόριο αυτού του τύπου μαζί με μία άκρως εξωτική και πολύ χαλαρή διάθεση, που σε κάνει να ευχαριστιέσαι στο 100% το πραγματικά καλό φαγητό.

#Tidbits *: Το καλύτερο σεβίτσε λαβράκι θα το φας στο Χαλάνδρι

Η αλήθεια είναι πως η εξωτική διάθεση διαπερνάει όλο το "σύμπλεγμα" κάτω bar-πάνω εστιατόριο και είναι πολύ όμορφη, όμως ο πάνω χώρος είναι τόσο ζεστός και οικείος, μικρός και προσωπικός, που εγώ τουλάχιστον με φαντάστηκα εύκολα με την κολλητή μου να πίνουμε τα (εξαιρετικά) κοκτειλάκια μας και να τσιμπάμε ceviche, usuzukuri και sushi rolls. 

exotic izakaya

Τα cocktails του White Monkey (στη φωτό βλέπεις ένα από τα πιο γευστικά, ισορροπημένα και καλοφτιαγμένα Mai Tai που έχω πιει ποτέ) έρχονται στον επάνω όροφο συμπληρώνοντας έξυπνα το exotic puzzle, ενώ ο σεφ έχει φτιάξει και έναν ξεχωριστό πιο comfort κατάλογο που σερβίρεται στο ισόγειο, δηλαδή στο μπαρ. Σε μπέρδεψα; Κάτσε θα σε ξεμπερδέψω τώρα. 

exotic izakaya

Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης του White Monkey, γνώρισε σε κάποια κοινή έξοδο τον Στάθη Χρηστίδη, συνιδιοκτήτη του Exotic Izakaya και chef τού φυσικά, ταίριαξαν προφανώς στις επιχειρηματικές και δημιουργικές τους απόψεις και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον μικρό επάνω όροφο του δημοφιλούς μπαρ, για να δημιουργήσουν ένα Japanese-Peruvian-Hawaiian εστιατόριο. Και έκαναν πολύ καλά, γιατί στο ultra-cute εστιατόριο των 15 θέσεων, με την άκρως εξωτίκ ταπετσαρία και τις όμορφες γωνιές, ο Στάθης Χρηστίδης δημιουργεί μικρά γευστικά θαύματα, εφάμιλλα ενός fine dining εστιατορίου του είδους, χωρίς όμως τις τιμές και την ατμόσφαιρα του fine dining εστιατορίου. Το μενού αριθμεί μόλις 17 επιλογές (χωρίς τη σούπα ημέρας και το ένα και μοναδικό γλυκό) και η πρώτη ύλη είναι ολόφρεσκη, καθώς έρχεται από συγκεκριμένο καΐκι που συνεργάζεται συγκεκριμένα με το σεφ και του δίνει απευθείας την ψαριά της ημέρας. Κάπου εδώ να σου πω πως δοκιμάσαμε σχεδόν όλο το μενού (εντάξει έχουμε κάνει και χειρότερα από μόλις 17 πιάτα!) και έχω να πω πως δυσκολεύτηκα πολύ για να καταλήξω στο Top 3 +1 που σου παραθέτω παρακάτω, γιατί ειλικρινά το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Η σειρά που θα βρεις είναι σειρά εμφάνισης στο μενού και όχι σειρά προτίμησης, αλλά και τα τρία + ένα είναι must-taste χωρίς δεύτερη κουβέντα ή σκέψη!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αυτό το ceviche λαβράκι στο @exoticizakaya_whitemonkey στον επάνω όροφο του White Monkey bar στο Χαλάνδρι κατατάσσεται χαλαρά ανάμεσα στα top 5 της Αθήνας. Ο @stathakosxristidis έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο μενού που αξίζει της προσοχής μας με τα εξαιρετικά cocktail του (από κάτω) μπαρ να συμπληρώνουν στην εντέλεια την exotic εμπειρία. #madamefigarogr #madamefigaro #tidbitsblog #tidbits #tidbitsandspirits #kounellylife #clearlynotonadiet #ceviche #exoticmood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Ceviche Λαβράκι 
Εντάξει δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά νομίζω με το χέρι στην καρδιά πως αυτό το σεβίτσε είναι μεταξύ των κορυφαίων στην Αθήνα αυτή τη στιγμή σίγουρα (και βάζω μέσα σε αυτό όλα τα fine dining εστιατόρια του είδους ξεκάθαρα) και ένα από τα καλύτερα που έχω φάει στη ζωή μου (και αν έχω φάει πολλά!) γενικότερα. Και, ενώ δεν το κάνω ποτέ, το ξέρεις, θα σου πω και την τιμή του, 10 ευρώ. Είναι ισορροπημένο στην εντέλεια, spicy ακριβώς όσο πρέπει, γεμάτο γεύση και ιδανικές οξύτητες. Είναι ποίημα. Πρέπει να το δοκιμάσεις τελεία και παύλα. 

exotic izakaya

Poke Beef Salad
Λοιπόν η χαβανέζικη και εξωτικότατη poke salad εδώ δεν έρχεται με ψάρι (όπως λέει και το όνομά της άλλωστε) αλλά με ταρτάρ μοσχάρι. Εντάξει, δεν έχεις φάει καλύτερη. Και να σου πω πως όταν είδα το ταρτάρ κάπως ξίνισα, ε στην πρώτη μπουκιά μου έφυγε η ξινίλα για καλά, είναι ζήτημα αν άφησα άλλον άνθρωπο να σταυρώσει μπουκιά. Βασικό όμως, οπωσδήποτε να την ανακατέψεις πάρα πολύ καλά, να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά της, ώστε σε κάθε μπουκιά να παίρνεις λίγο από όλα. Μαγική. 

exotic izakaya

Usuzukuri Λαβράκι
Το αγαπάει ο σεφ το λαβράκι, αλλά τον αγαπάει και αυτό προφανώς, γιατί τι ωραίο που βγαίνει στα χέρια του. Usuzukuri είναι το είδος κοπής και αναφέρεται σε εξαιρετικά λεπτά κομμένες φέτες ψαριού. Εδώ λοιπόν το λαβράκι κόβεται τοιουτοτρόπως, εμβαπτίζεται σε πράσινο μήλο, lime, κόλιανδρο και μερικά ακόμη υλικά που δεν πρόλαβα να σημειώσω, αλλά το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του, οπότε δεν πειράζει ξεκάθαρα. 

exotic izakaya

 

Sushi Rolls
Εντάξει, δεν μπορείς να κάνεις Top 3 και να αφήσεις έξω το sushi, που είναι εξορισμού πάντα το πιο δημοφιλές και εδώ συγκεκριμένα είναι και πάρα πάρα πολύ καλό. Επτά τα rolls του καταλόγου, ένας αριθμός αρκετά καλός για εστιατόριο αυτού του μεγέθους, ώστε και να μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις και να μην μπερδεύεσαι. Εγώ ξεκάθαρα θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στα εξαιρετικά Mango Spicy Tuna Rolls (τα πρώτα που φαίνονται στη φωτό), που ενώ το spicy στο όνομα με έκανε να έχω επιφυλάξεις, τελικά είναι άκρως ισορροπημένος ο παράγοντας spiciness και άκρως γαργαλιστικό το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα της υπέροχης αυτής μπουκιάς, και στα Suzuki Jalapeno Rolls (τα ακριβώς διπλανά τους), δροσερά και νόστιμα, με μία απερίγραπτη φρεσκάδα να τα αγκαλιάζει και το αβοκάντο να τους πηγαίνει γάντι. 


Info: Γρηγορίο Γυφτοπουλου 6, Χαλάνδρι

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>