top article

Είναι γεγονός πως με σχεδόν δύο δεκαετίες πλέον σε αυτή τη δουλειά μαθαίνεις να "οσμίζεσαι" τα μέρη όπου πραγματικά θα φας ωραία. Πέφτεις και έξω, δεν θα σου πω όχι, όμως έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τις αποχρώσες ενδείξεις και να διαβάζεις τα κρυμμένα μηνύματα. Επίσης κάποιες φορές υπάρχουν και οι απτές αποδείξεις που βγάζουν μάτι. Και όταν λέω "θα φας ωραία", ευτυχώς ή δυστυχώς πια, δεν εννοώ μόνο τα ίδια τα πιάτα που θα δοκιμάσεις, αλλά και τη συνολική εμπειρία που θα έχεις. Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια που μου κάνεις την τιμή να με διαβάζεις, θα έχεις καταλάβει πως εγώ δεν ασχολούμαι με την "κριτική γεύσης", αυτό το κάνουν άλλοι και καλύτερα από εμένα, εγώ ασχολούμαι με το που θα πας για να περάσεις ωραία, να φας καλά, να έχεις μία value for money (πρόσεξε αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά οικονομική) εμπειρία και πού αξίζει να επενδύσεις τα χρήματα και τον πολύτιμο χρόνο σου. Εγώ θα σου πω που πήγα εγώ και μου άρεσε, θα σου δείξω τις πραγματικές φωτογραφίες που τράβηξα εκεί, θα σου πω τι ακριβώς είναι αυτό που σου προτείνω για να ξέρεις εάν σου ταιριάζει. Και να ήξερες πόση χαρά παίρνω κάθε φορά που μου στέλνεις μήνυμα πως το δοκίμασες και σου άρεσε και κατάφερα να βοηθήσω έστω και λίγο στο να περάσεις καλά! Anyway, ως συνήθως μακρηγορώ για να καταλήξω. Σήμερα λοιπόν θέλω να σου μιλήσω για το ολοκαίνουριο Stories Urban Bistronomy στο rooftop του επίσης ολοκαίνουριου ξενοδοχείου Editor Athens στο κέντρο της Αθήνας. 

#Tidbits *: Πού θα δοκιμάσεις το πιο ελληνικό Vitello Tonnato στο κέντρο της Αθήνας;

Χωρίς καμία υπερβολή ήθελα να πάω από την πρώτη ημέρα που άνοιξε, τελικά μου πήρε περίπου ένα μήνα. Ο λόγος που το έβαλα στη λίστα μου από την πρώτη στιγμή είναι διττός: πρώτον διότι η τάση του bistronomy στην ελληνική εκδοχή της με ιντριγκάρει τα μάλα και δεύτερον γιατί πιστεύω πως ο Γιάννης Λιόκας είναι ένας από τους πιο "νόστιμους" σεφ της γενιάς του. Την τελευταία σχεδόν δεκαετία δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κουζίνα του και να φύγω με μούτρα, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο πάντα κάτι νόστιμο και ουσιαστικό έχει να πει.

Stories Urban Bistronomy

 Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ελληνικό bistronomy και Γιάννης Λιόκας για εμένα ήταν λέξεις-κλειδιά και η επίσκεψή μου στο σωστά και ισορροπημένα casual & cozy νέο εστιατόριο στην κορυφή του Editor Athens απλώς επιβεβαίωσε αυτά που εξαρχής είχα πιστέψει: μία βαθιά νόστιμη κουζίνα, με ελληνικό πρόσημο και ουσιαστική δημιουργικότητα, χωρίς περιττές εξτραβαγκάντσες και ταυτόχρονα χωρίς χιλιοειπωμένες φολκλοριές. Το μενού είναι αρκετά εκτενές, αλλά χωρίς να νιώθεις πως υπάρχουν πιάτα που θα έπρεπε να λείπουν, το περιβάλλον είναι πραγματικά χαλαρό και ζεστό με το τεράστιο πάσο που εκτείνεται κατά μήκος της κουζίνας να σε κάνει εύκολα κοινωνό της γευστικής προετοιμασίας, ιδίως αν αποφασίσεις να πάρεις θέση στα άνετα bar stools, και με τη φωτισμένη Ακρόπολη να τρυπώνει από μία γωνία στο open kitchen πλάνο και τη σωστή απόσταση μεταξύ των τραπεζιών να σου δίνει το χώρο που χρειάζεσαι για να επικοινωνήσεις με τους συνδαιτυμόνες σου. Το ταλέντο του σεφ αποτυπώνονται σε πιάτα που πρεσβεύουν μία δημιουργική φιλοσοφία που ενώνει το fine με το casual, το gastro με το bistro και τελικά την comfort ψυχή με τη δημιουργική εκτέλεση. Πρωταγωνιστής άνευ όρων εδώ είναι η κορυφαία πρώτη ύλη, που έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και απογειώνεται στην κουζίνα του Γιάννη.

Stories Urban Bistronomy

Νομίζω πως ένα από τα πιάτα του μενού που συμπυκνώνουν μέσα τους απόλυτα χαρακτηριστικά όλα τα παραπάνω είναι η Βοδινή Γλώσσα Ταρτάρ με Μαγιονέζα Τόνου Αλοννήσου και Κάπαρη, που αποτελεί ταυτόχρονα και το πιο ελληνικό Vitello Tonnato που μπορείς να ονειρευτείς ποτέ αλλά και μακράν το πιο νόστιμο τύπου Vitello Tonnato που έφαγα φέτος (και πραγματικά φέτος έχουμε δοκιμάσει περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά!). Η έλλειψη φωτογραφίας στο συγκεκριμένο πιάτο είναι εσκεμμένη, διότι φωτογενές δεν το λες πραγματικά! Τώρα η ήδη πολυσυζητημένη ανοικτή Πρασοτυρόπιτα είναι και ιδιαίτερα φωτογενής και εξαιρετικά γευστική. Το χειροποίητο και τέλεια τραγανό φύλλο λειτουργεί σε λογική τάρτας που αγκαλιάζει μέσα της εποχικά χόρτα σε δύο υφές, πράσο και φέτα. Ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα και αρώματα ελληνικής γης.

Stories Urban Bistronomy

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βρήκα επίσης τη Σελινόριζα, την οποία να σου πω την αλήθεια έχω συνηθίσει εννέα στις δέκα φορές να τη συναντώ σε μορφή πουρέ. Εδώ λοιπόν πολύ τη χάρηκα ολόκληρη και ζουμερή, ψημένη μέσα σε κρούστα αλατιού με χόρτα φρικασέ, κανθαρέλες και ένα θεϊκό αυγολέμονο που θέλεις να φας με το κουτάλι.

Stories Urban Bistronomy

Μαγικοί οι Λαχανοντολμάδες στα Κάρβουνα με προβατίνα, πουρέ καρότο και το ίδιο μαγικό αυγολέμονο στην κορυφή. Ένα πιάτο πολύ ιδιαίτερο που καταφέρνει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να σου ξυπνήσει κάποια γευστική ανάμνηση που δεν ξέρω που ακριβώς μπορώ να τοποθετήσω. Μην φοβηθείς καθόλου τη λέξη "προβατίνα", αν και πια έχει γίνει και αυτή trend, το πιάτο αυτό είναι definite must-taste!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αυτές οι πατάτες "στη θράκα" είναι σίγουρα ένα από τα must-taste στο ολοκαίνουριο @storiesbistronomy στο rooftop του @editorhotel στην ορθάνοικτη κουζίνα του οποίου θα συναντήσεις τον @yiannisliokas σε μεγάλα γευστικά κέφια με ξεκάθαρα ελληνικό πρόσημο. Κρέμα πατάτας με καμένο βούτυρο, μοσχαρίσια στηθοπλευρά μαγειρεμένη σε στάχτη και ζωμός από μαύρη τρούφα, not to be missed! . . #madamefigarogr #madamefigaro #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #clearlynotonadiet #newarrival #hoteldining #athensdining

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Οι Πατάτες στη Θράκα (ένα πιάτο που είχα ερωτευτεί κεραυνοβόλα κατά τη θητεία του Γιάννη Λιόκα στη Φάρμα Μπράλου) αντλούν το όνομά τους από την οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργεί η εικόνα τους, όπως είναι ακουμπισμένες πάνω στις μαύρες μοσχαρίσιες στηθοπλευρές μαγειρεμένες σε στάχτη, οι οποίες με τη σειρά τους στέκονται πάνω σε έναν συννεφάκι από βελούδινο πουρέ-κρέμα πατάτας με καμένο βούτυρο. Η μαύρη τρούφα έχει ακριβώς την παρουσία που χρειάζεται εν είδει πυκνού ζωμού, ώστε να δίνει ένα γευστικό βάθος, χωρίς όμως να καλύπτει τις λοιπές γεύσεις. 

Stories Urban Bistronomy

Ειδικής μνείας χρήζει το επίσης μαγικό surf n turf, αν θέλεις να το ονομάσεις έτσι, αλλιώς μπορείς να το πεις απλώς Κριθαράκι, όπως δηλαδή το ονομάζει ο σεφ. Αυτό το τέλειο κριθαράκι λοιπόν με τη βαθιά γεύση κρύβει στους κόλπους του υπέροχα τρυφερή μοσχαρίσια ουρά και μία πληθωρική καραβίδα, ενώ το μπισκ καραβίδας και ο ζωμός του μόσχου παίζουν το δικό τους παιχνίδι ισορροπίας. Την πούδρα από βασιλομανίταρα, που διάβασα στο μενού, δεν την εντόπισα γευστικά για να είμαι ειλικρινής, αλλά και καθόλου δεν με πείραξε. Εύκολα θα ξαναέρθω και μόνο για αυτό το πιάτο! Το Αρνάκι-λουκουμάκι έρχεται με μία φανταστική ρεβυθάδα, κάπαρη γιαχνί, ψητό μαρούλι και δροσερό πρόβειο γιαούρτι. Οπτικά δεν το λες και πολύ για φωτογραφία, όμως γευστικά -συγχώρεσε παρακαλώ την αργκό μου!- "τα σπάει".

Stories Urban Bistronomy

Κράτα αν ει δυνατόν λίγο όρεξη και για τα γλυκά, καθώς αξίζουν της προσοχής σου, με τον εικονιζόμενο Μπακλαβά με καραμελωμένα φρούτα και παγωτό κανέλα να παίρνει θέση ανάμεσα στα καλύτερα εστιατορικά desserts της σεζόν. 

Info: Ξεν. "Editor Athens", Βορέου 5-7 & Καρόρη, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 2103311444


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>