Ο διάσημος σεφ Νίκος Καραθάνος ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας του Κιουζίν και εμείς τον ανακρίναμε ενδελεχώς επί του θέματος
Ο Νίκος Καραθάνος είναι ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής γαστρονομίας, καθώς το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του έχει βάλει τη δική του πινελιά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Ήδη στα 28 του είχε κατακτήσει το πρώτο του αστέρι Michelin στην εποχή του στη Hytra, ενώ αργότερα μπήκε στην πιο επιχειρηματική πλευρά της εστίασης με τη συνδημιουργία της Cookoovaya. Σήμερα τον συναντούμε στο Κιουζίν, οπού πρεσβεύει αυτό που πάντα ουσιαστικά πρέσβευε: την ελληνική κουζίνα αλλιώς. Αλλά καλύτερα να μας τα πει ο ίδιος:

Πώς προέκυψε η νέα αυτή συνεργασία σου με το Κιουζίν;
Η συνεργασία αυτή προέκυψε πριν από 4 μήνες, και ενώ ήδη είχα το Κιουζίν ως consulting, μιλώντας μαζί με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Δεληγιάννης είπαμε να προχωρήσουμε σε μόνιμη συνεργασία, όπου θα μπορώ να μαγειρεύω αυτό που αγαπώ πολύ… την ελληνική κουζίνα αλλιώς.
Ποια είναι η μαγειρική φιλοσοφία του Νίκου Καραθάνου που θα συναντήσουμε εδώ;
Η μαγειρική μου φιλοσοφία είναι πάντα αυτή με την οποία ανδρώθηκα και για την οποία βραβεύτηκα με Χρυσούς Σκούφους και αστέρια Michelin, δηλαδή να παρουσιάζω τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας αλλιώς, με ένα twist, με τη δική μου φιλοσοφία και τεχνική. Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια μέσα στις κουζίνες και με τις συνεργασίες που έκανα με τα καλύτερα εστιατόρια, όπως η Χύτρα, η Γαλάζια Χύτρα, η Cookoovaya, έχω κατασταλάξει ότι αυτό που θέλω πραγματικά είναι να μαγειρεύω την ελληνική κουζίνα αλλιώς.

Πώς δένεις τα αστέρια και την high-end πλευρά της δουλειάς σου με μία πιο προσγειωμένη comfort φιλοσοφία, όπως αυτή που θέλεις να βγάλεις εδώ;
Η γαστρονομία πηγαίνει πάντα βάσει της οικονομίας της κάθε χώρας. Είναι αυτό που λέω πάντα "δεν μπορώ εγώ να μαγειρεύω για βασιλιάδες, ενώ δεν υπάρχουν". Όλοι οι μεγάλοι σεφ στον κόσμο πλέον βρίσκουν μικρά και cosy εστιατόρια στην πόλη και μαγειρεύουν τον όρο που λέμε "bistronomie". Μια γαστρονομία δηλαδή σε προσιτή τιμή αλλά και μακριά από τις μαγειρικές ενοχές. Αυτό θέλω να κάνω και εγώ εδώ.
Τελικά η αλήθεια του σεφ βγαίνει πάντα στα πιάτα του;
Η αλήθεια βγαίνει πάντα στα πιάτα του σεφ. Και εγώ θα το πάω και ένα βήμα παρακάτω, μαγειρεύω σπουδαία όταν είμαι πολύ χαρούμενος ή πολύ στεναχωρημένος. Η μαγειρική δεν είναι συνταγή, είναι αυτό που λέει η καρδιά σου.

Κάτι έχει πάρει το αυτί μου και για παράλληλα projects μαζί με τους ιδιοκτήτες του Κιουζίν. Θέλεις να μου πεις κάτι για αυτό;
Θα σου πω μόνο πως εύχομαι να μπορέσω σύντομα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να ανοίξω το δικό μου μαγαζί με street food επιλογές.
Κιουζίν: Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, τηλ. 2103647407
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information