New season trends
Το Balthazar είναι ένα restaurant bar διαχρονικά μαγικό και δεν θα υπερβάλω αν πω πως βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στα τρία με πέντε πιο αγαπημένα μου μαγαζιά σε όλη την Αθήνα. Τώρα για εσένα που απορείς με τον τίτλο που έβαλα στο σημερινό blog (ναι με ξέρεις καλά και ξέρεις ακόμη καλύτερα πως μόνο vegan δεν είμαι!), θέλω να σου πω πως το φετινό μενού στον κήπο είναι τόσο φανταστικό, που ακόμη και τα vegan rolls -που σε άλλη περίπτωση προσωπικά δεν θα τα ανέφερα καν- είναι τόσο νόστιμα που έχω ακόμη τη γαργαλιστική γεύση τους στο στόμα μου. That said, να σου πω, και ας ακούγεται κλισέ, πως ο Χριστόφορος Πέσκιας αυτό το καλοκαίρι δείχνει να βρίσκεται σε τρελά μαγειρικά κέφια και τα πιάτα είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Θα μου πεις "γιατί δηλαδή άλλες χρονιάς δεν ήταν καλό;" και θα σου απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη "φυσικά και δεν λέω κάτι τέτοιο, λέω όμως πως φέτος είναι καλύτερο από ποτέ! Άλλωστε πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο…". Το ολάνθιστο Balthazar χωρίς αμφιβολία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο γεύσης από κάθε άλλη χρονιά και θα είναι πραγματικό κρίμα εάν δεν δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να περάσει ένα βράδυ στον ομορφότερο κήπο της πόλης.

Καταρχάς με το που μπήκα στο μαγαζί μία απλή Τρίτη βράδυ, μου έφτιαξε η διάθεση. Μία ανθοστολισμένη κούνια στην είσοδο και μία τεράστια σύνθεση από απίστευτα-σαν-αληθινές τουλίπες που έντυναν ολόκληρη την εμβληματική σκάλα σε έβαζαν απευθείας σε summer vibe διάθεση. Και επειδή είμαι και λίγο ψυχαναγκαστική, να σου πω πόσο μου άρεσε το αντισηπτικό σύστημα χεριών με το που μπαίνεις, πριν καν φτάσεις στο τραπέζι σου, όπου και εκεί φυσικά θα βρεις χαριτωμένο μπουκαλάκι με ροζ μυρωδάτο αντισηπτικό. Μέσα το μαγαζί μία απλή Τρίτη βράδυ ήταν γεμάτο και μάλιστα ωραία γεμάτο, με σωστές αποστάσεις, με προσωπίδες σε όλο το προσωπικό, με την άνεση που προσφέρει απλόχερα ο τεράστιος κήπος του υπέροχου νεοκλασικού. Όταν λοιπόν ξεκινάς με τόσο καλή διάθεση, επόμενο είναι να χρειάζεται ένα πολύ δυνατό μενού για να κρατήσει τον ενθουσιασμό σου στα ύψη, το οποίο και έγινε στο 100% για εμένα τουλάχιστον.

Και θα ξεκινήσω με τα vegan rolls, αφού ήδη σου έκανα την πρώτη αναφορά. Στο μενού θα τα βρεις ως Caramelised Eggplant Rolls και πραγματικά να τα παραγγείλεις και θα με θυμηθείς. Μελιτζάνα-miso, πίκλα καρότου, φιλέτο μελιτζάνας, vegan mayo και σουσάμι. Ήταν τόσο μεγάλη η έκπληξή μου που ένα vegan roll μπορεί να είναι τόσο βαθιά νόστιμο και τόσο έξυπνα παιχνιδιάρικο, που παραλίγο να μη δώσω τη δέουσα σημασία στα εξαιρετικά Salmon Orange Rolls που ήρθαν αμέσως μετά.

Μένουμε στο raw περιεχόμενο για να μιλήσουμε για τα πολύ ιδιαίτερα και extra crispy μαύρα Fish Tacos με τόνο ταρτάρ, μαρούλι, κρέμα poblano (ένα είδος ήπιας σε αψάδα μεξικανικής πιπεριάς) και λίγο jalapeno. Τόσο όσο ακριβώς τα θέλεις spicy και τόσο όσο ακριβώς τα θέλεις όξινα. Απλά τέλεια!

Εξαιρετικά δροσερή και εκλεπτυσμένη και φανταστικά γευστική και η Καβουροσαλάτα από Alaskan King Crab με gazpacho αβοκάντο – αγγούρι και μία χαριτωμένα τραγανή ταπιόκα από μελάνι σουπιάς. Να πω δε πως η παρουσία του καβουριού ήταν πληθωρικότατη και η τιμή του πιάτου πολύ τίμια σε σχέση με το περιεχόμενο. Εξίσου δροσερή και αέρινα καλοκαιρινή και η σαλάτα με Καρπούζι, αβοκάντο, φέτα, jalapeno, lime και κόλιανδρο, που μπορείς εύκολα να σε φανταστείς να την απολαμβάνεις και ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι μπροστά στη θάλασσα σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί.
"Πεντανόστιμη" θα ήταν ένας εξαιρετικά ήπιος χαρακτηρισμός για την Τάρτα με το κατσικίσιο τυρί, το ζελέ τομάτας και το αέρινο σορμπε τομάτας (είναι η μπάλα που βλέπεις πίσω στο φόντο) πάνω σε χώμα από αποξηραμένες ελιές καλαμών. Μία ωδή στην ελληνική καλοκαιρινή τομάτα και τη γεμάτη γεύση της, όμως, αν δεν είσαι φίλος του κατσικίσιου τυριού, δεν στο συστήνω, γιατί η παρουσία του είναι καταλυτικός παράγοντας στη συνολική νοστιμιά του πιάτου.

Σε αυτό το πιάτο είπα πραγματικά "γιατί να μην έχουν τα social κάποιο app να μπορείς να μοιραστείς τα αρώματα των πιάτων!". Δεν ξέρω πως να στο περιγράψω, αλλά με το που έκοβες το στην εντέλεια ψημένο Μαγιάτικο τοποθετημένο πάνω σε ένα καλοκαιρινό μπριάμ λαχανικών και περιχυμένο με σος πουτανέσκα και λάδι ρίγανης, τα αρώματα και οι ευωδιές που αναδύονταν ήταν μαγικά. Για τη γεύση του δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω από το γεγονός πως ήταν εφάμιλλη του αρώματος.

Στο κρεατοφαγικό τερέν τώρα, τα signature πια Balthazar classic κεφτεδάκια, αφράτα και λαχταριστά, με τις τέλειες τηγανητές πατατούλες και το ολόδροσο ντιπ γιαούρτι-δυόσμο είναι must χωρίς καμία δεύτερη κουβέντα, αποτελώντας την επιτομή της "μαγείας που κρύβεται μέσα στην απλότητα". Πολύ σοβαρό και το λαχταριστά ζουμερό Φιλέτο Black Angus με cranberry demi-glace σος και συνοδεία κολοκυθιού γεμιστού με πληθωρικό ραγού και φυσικά τις παραπάνω τέλειες τηγανητές πατάτες.

Μην φύγεις για κανένα λόγο χωρίς να δοκιμάσεις το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό: πυκνή κρέμα περγαμόντο, ζελέ φρέσκιας φράουλας, crumble λευκής σοκολάτας και αέρινο σορμπέ δυόσμο. Να σου πω μόνο πως δίπλα υπήρχε και σοκολατένιο γλυκό και εγώ (ναι εγώ, ο ορκισμένος choco-addict!) δεν ασχολήθηκα καν μαζί του, πριν τελειώσω και την τελευταία μπουκιά που μου αναλογούσε από αυτό το καλοκαιρινό γλυκό ποίημα.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit: a small piece of food
: a small piece of news or interesting information