top article

Summer feeling

  1. Αυτή είναι η τσάντα που κρατούν κάθε καλοκαίρι οι Γαλλίδες fashionistas Αυτή είναι η τσάντα που κρατούν κάθε καλοκαίρι οι Γαλλίδες fashionistas
  2. Οι πιο κομψοί τρόποι για να φορέσεις το μαύρο φέτος το καλοκαίρι Οι πιο κομψοί τρόποι για να φορέσεις το μαύρο φέτος το καλοκαίρι
  3. Nautical Style | Πώς θα υιοθετήσεις το απόλυτο στιλ του καλοκαιριού Nautical Style | Πώς θα υιοθετήσεις το απόλυτο στιλ του καλοκαιριού
  4. 8 στιλιστικές συμβουλές για το καλοκαίρι από τις off duty εμφανίσεις των celebrities στο Φεστιβάλ Καννών 8 στιλιστικές συμβουλές για το καλοκαίρι από τις off duty εμφανίσεις των celebrities στο Φεστιβάλ Καννών
  5. Curve Bangs | Η νέα τάση στα κουρέματα του καλοκαιριού που κάνει το πρόσωπο να δείχνει classy Curve Bangs | Η νέα τάση στα κουρέματα του καλοκαιριού που κάνει το πρόσωπο να δείχνει classy
  6. Αυτές είναι οι 3 πιο κομψές τάσεις μανικιούρ που θα βλέπουμε παντού το καλοκαίρι του '23 Αυτές είναι οι 3 πιο κομψές τάσεις μανικιούρ που θα βλέπουμε παντού το καλοκαίρι του '23
  7. Η Μαρία Ναυπλιώτου με το classy μανικιούρ που θα "φορεθεί" όσο κανένα άλλο φέτος το καλοκαίρι Η Μαρία Ναυπλιώτου με το classy μανικιούρ που θα "φορεθεί" όσο κανένα άλλο φέτος το καλοκαίρι
  8. Τέσσερα must have μαγιό για το καλοκαίρι σύμφωνα με τη Βίκυ Καγιά Τέσσερα must have μαγιό για το καλοκαίρι σύμφωνα με τη Βίκυ Καγιά
  9. Τα πιο κομψά γυαλιά ηλίου για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 Τα πιο κομψά γυαλιά ηλίου για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023
  10. Όλες οι τάσεις στα παπούτσια και τα αξεσουάρ του καλοκαιριού που αξίζει να υιοθετήσεις φέτος Όλες οι τάσεις στα παπούτσια και τα αξεσουάρ του καλοκαιριού που αξίζει να υιοθετήσεις φέτος
  11. Ready for summer | Τα μπικίνι και ολόσωμα μαγιό που θα σε κάνουν να ανυπομονείς περισσότερο για το καλοκαίρι Ready for summer | Τα μπικίνι και ολόσωμα μαγιό που θα σε κάνουν να ανυπομονείς περισσότερο για το καλοκαίρι
  12. Τα λινά κομμάτια από την Oysho που θα φορούσε μία fashion lover την άνοιξη και το καλοκαίρι Τα λινά κομμάτια από την Oysho που θα φορούσε μία fashion lover την άνοιξη και το καλοκαίρι
  13. 6 αποχρώσεις που πρωταγωνιστούν στη μόδα της άνοιξης και του καλοκαιριού για το 2023 6 αποχρώσεις που πρωταγωνιστούν στη μόδα της άνοιξης και του καλοκαιριού για το 2023

Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, και ξέρω πως το κάνω, αλλά πραγματικά αυτήν την περίοδο με το που ακούω να ανοίγει νέο εστιατόριο, νιώθω σαν παιδάκι που μόλις του χάρισες ένα πολύχρωμο κουτί γεμάτο ζαχαρωτά. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σου περιγράψω τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου για κάθε νέα γενναία προσπάθεια μέσα στην κατηφή εποχή της πανδημίας. Όταν δε αυτές οι αφίξεις έρχονται από σεφ που εκτιμώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο, η χαρά είναι διπλή. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως το opening -σήμερα συγκεκριμένα- του ολοκαίνουριου Le Pavillon στον αριθμό 31 της οδού Περικλέους στο Χαλάνδρι, που αποτελεί "τέκνο" του εξαιρετικού σεφ Jean-Charles Métayer, μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη, τον επιχειρηματία Άγγελο Κονταράτο, με έκανε να ανοίξω αμέσως laptop για να μοιραστώ μαζί σου τα χαρμόσυνα νέα. Έλα όμως να δούμε μαζί τις λεπτομέρειες που γνωρίζω μέχρι στιγμής και σύντομα θα σου έχω και πλήρη γευστική ανταπόκριση, μόλις το επισκεφθώ από κοντά. 

#Tidbits *: Ένα Νέο Γαστρονομικό Εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Το ολοκαίνουριο Le Pavillon λοιπόν φιλοξενείται σε μία ολόλευκη μονοκατοικία του 1940 με καταπράσινο κήπο στο Χαλάνδρι. Όπως έμαθα η κουζίνα, το σέρβις, οι χώροι, η αισθητική και η ατμόσφαιρα θα αντιπροσωπεύουν όλα εκείνα που πρεσβεύει γαστρονομικά ο Jean-Charles Métayer και θα αποτελούν το απόσταγμα της 20ετούς πορείας του στις κορυφαίες κουζίνες της Ελλάδας, της Γαλλίας της Ελβετίας και της Αγγλίας. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει: "Στο Le Pavillon συνδυάζω τις δυο πατρίδες της ζωής μου, τη Γαλλία και την Ελλάδα μα και τις δυο δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο και δημιουργώ με το χέρι, το νου και την καρδιά μου, όσα πολύτιμα με δίδαξαν οι τόποι, τα στοιχεία και οι περιπλανήσεις μου". Το νέο εστιατόριο θα λειτουργεί για την χειμερινή περίοδο από νωρίς το απόγευμα, ενώ από την άνοιξη ο κήπος θα ανοίγει και τα μεσημέρια. 

Le Pavillon

Η κουζίνα 
Στο πρώτο μενού του Le Pavillon, ο σεφ θέλει να μοιραστεί με τους καλεσμένους του, τα δικά του αγαπημένα πιάτα από την 20ετή γαστρονομική του πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάθος του για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές. Η ισορροπία των γεύσεων και των υφών σε μια αρμονική ενορχήστρωση, ώστε η μία να αναδεικνύει την άλλη, χαρακτηρίζουν το à  la carte menu, το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει σχεδόν ολόκληρο μέσα από το degustation menu των 8 σταδίων. Ανάμεσα στα starters του μενού ξεχωρίζουν η "Σούπα από σκόνη φιστικιού Αιγίνης σε κονσομέ από κοτόπουλο", οι "Καραβίδες Χαλκίδας, χταπόδι καρπάτσιο με ζυμαρικά με μαύρο σουσάμι" και το "Black angus ταρτάρ με σαλάτα εποχής και τραγανές πατάτες". Στα κυρίως πιάτα βρίσκουμε το αγαπημένο του σεφ "Μπαρμπούνι σε σως από δεντρολίβανο, σερβιρισμένο με ραβιόλι γεμιστό με άγρια μανιτάρια", την "Πεσκανδρίτσα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, με τσιπς από κόκκινο κρασί, μανιτάρια μορίλ και κρέμα από τυρί Μετσοβόνε" και το "Black angus φιλέτο με ψητό κολοκάσι και σάλτσα τρούφας", μεταξύ άλλων. Φινέτσα χαρακτηρίζει και τα επιδόρπια όπως η "Φθινοπωρινή σοκολάτα: Υφές σοκολάτας σε τραγανή βάση από ανθό αλατιού και παγωτό Equatorial noir" και το "Ζεστό τσουρέκι με καραμελωμένη λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με τόνκα και σορμπέ lime". Η λίστα κρασιών με περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και του ξένου αμπελώνα, δημιουργήθηκε για άριστο pairing με τα πιάτα του σεφ, από τον εξαιρετικό sommelier Άγγελο Αντωνίου, ο οποίος θα δίνει το παρόν στη σάλα του Le Pavillon αρκετές ημέρες της εβδομάδας. Στο φυσικό μπαρ του εστιατορίου θα σερβίρονται premium ποτά αλλά και κλασικά cocktails. 

Le Pavillon

O chef-patron 
Ο Jean-Charles Métayer μεγάλωσε στη δυτική Γαλλία, σε οικογένεια εστιατόρων. Αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής "Saint Michel Mont Mercure" στη Γαλλία και στη συνέχεια εργάστηκε στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, γαλλικό εστιατόριο "Fleur de Sel", στην Αγγλία. Μαθητής του master seafood Γάλλου chef Jacques Le Divellec, εργάστηκε ως sous-chef στο 2 Αστεριών Michelin εστιατόριο του στο Παρίσι, πριν ο Divellec τον στείλει στην Ελούντα για να αναλάβει το γκουρμέ εστιατόριο "Καλυψώ" στο ξενοδοχείο Peninsula All- Suite Hotel, στο οποίο απέσπασε σειρά βραβείων. Αργότερα ανέλαβε chef στο εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin "Βαρούλκο" του Λευτέρη Λαζάρου, όπου αποχώρησε για την κουζίνα του "Premiere” του ξενοδοχείου Intercontinental της Αθήνας, κατακτώντας την διάκριση "3 forks by the Michelin Guide". Για τρία χρόνια έζησε ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας στο Νταβός τα 5 διαφορετικά εστιατόρια του εμβληματικού Grischa Hotel.  Στην Ελλάδα, συνεχίζει να λειτουργεί ως chef consultant στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Porto Elounda της Κρήτης, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις. Από το 2018 έως και σήμερα είναι chef consultant στο Grace Hotel, Auberge Resorts Collection, λαμβάνοντας επίσης εθνικά γαστρονομικά βραβεία. Στις αρχές του 2020 δημιούργησε το "Brio" την πρώτη briocherie στην Ελλάδα αλλά και το Brilliant Tastes ένα all day food bar στη Νέα Ερυθραία. O σεφ συναντήθηκε με τον Άγγελο Κονταράτο στη Ζάκυνθο, όταν ανέλαβε την κουζίνα του sky bar - restaurant "Movida”. Ο Άγγελος Κονταράτος, γνωστός Dj με μεγάλη πορεία στη μουσική διασκέδαση και  ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας της εστίασης στη Ζάκυνθο, λειτουργεί το διάσημο sky bar-restaurant "Movida” στο νησί από το 2006. Η επαγγελματική τους σχέση, εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία που "γέννησε" το Le Pavillon Athens. 

Το σπίτι 
Μια αυθεντική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι της δεκαετίας του 1940, από εκείνες που δεν υπάρχουν πλέον ως αρχιτεκτονική κληρονομιά, επιλέχθηκε ως το νέο πολυτελές αλλά προσιτό γαστρονομικό καταφύγιο του Γάλλου βραβευμένου σεφ Jean Charles Métayer. Ο συγκεκριμένος χώρος περιέχει την ουσία μιας άλλης εποχής προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του design και της γαστρονομίας του 2020. Το πρόγραμμα της επέμβασης επικεντρώθηκε στην ανάδειξη και στον εκσυγχρονισμό αυτού του τύπου κτιρίου με την εσωτερική αυλή, την κομψή είσοδο, την πυκνή βλάστηση, καταφύγιο για όσους επιλέξουν να απολαύσουν το φαγητό τους εκεί. 
Μία από τις βασικές απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να διατηρηθούν τα ανακτήσιμα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτιρίου αλλά και να αναδημιουργηθεί το μεγαλείο και η κομψότητα που συνδέεται με την μονοκατοικία του 1945, η οποία ήταν αρκετά τυχερή να επιβιώσει από μια ταραχώδη και πολλές φορές άναρχη δόμηση στην σύγχρονη Ελλάδα, αποτελώντας έτσι πραγματική όαση αρχιτεκτονικής και εκλεπτυσμού. Τα αρχικά παραδοσιακά ξύλινα στοιχεία, τα παραδοσιακά διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια, τα σκαλιστά γύψινα, οι ταμπλαδωτοί τοίχοι διατηρήθηκαν, ενώ τα κατεστραμμένα αντικαταστάθηκαν από νέα και αναδείχθηκαν. Οι χώροι του προσωπικού αλλά και των θαμώνων έγιναν πιο σύγχρονοι με τον εσωτερικό σχεδιασμό να κυριαρχείται από ένα μείγμα ζεστών και ουδέτερων χρωμάτων με πρωταγωνιστή το διακριτικό λευκό. Το ξύλινο πάτωμα από δρυ Αμερικής διατηρήθηκε και αναδείχθηκε κάτω από έναν μοντέρνο μίνιμαλ πολυέλαιο του διάσημου Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon. Ο πολυέλαιος ήταν επιλογή του ίδιου του σεφ Jean Charles Métayer, καθώς του "θυμίζει" ένα αγαπημένο του εργαλείο κουζίνας, το fouet! Στα 15 χειροποίητα τραπέζια του εστιατορίου επιλέχθηκε ξύλο ελληνικής δρυός και γκρι μάρμαρο Διονύσου, παντρεύοντας αρμονικά τα δύο ελληνικά υλικά, ενώ το περίτεχνο τραπέζι της υποδοχής από Τηνιακό σκούρο μάρμαρο υποδέχεται τους επισκέπτες. Τα παραδοσιακά διακοσμητικά μωσαϊκά πλακάκια από την εποχή που κατασκευάστηκε η μονοκατοικία κάνουν μια όμορφη αντίθεση με το λευκό των τοίχων και συνδέονται οπτικά άρτια με τις περίτεχνες γύψινες μπορντούρες των κάθετων επιφανειών, ενώ το μπαρ του εστιατορίου δημιουργήθηκε με την λογική που επιτάσσει το σύγχρονο design χρησιμοποιώντας ταιριαστά ξύλο και σίδερο για να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο η σύνδεση νέου και παλιού. Οι τοίχοι στις σάλες του εστιατορίου, κοσμούνται από έργα της καλλιτέχνιδας Μαίρης Ρουσιώτη. Η προσέγγιση των έργων γίνεται έχοντας υπόψη δυο σημεία αναφοράς, τη "μοντέρνα φύση" και την έννοια του "τυχαίου". Από τη μια είναι το αστικό τοπίο, με τα διαφημιστικά μηνύματα, τα καταναλωτικά αγαθά, και από την άλλη το απρόβλεπτο, ο χρόνος, η φθορά και η αλλοίωση της ύλης. Σκοπός των έργων είναι, εικαστικά όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί να δημιουργούν έναν ενοποιημένο χώρο στον οποίο δρουν χρωματικές και σχηματικές δυνάμεις. Δημιουργήθηκαν το 2009-2010 και είναι μεικτές τεχνικές πάνω σε καμβά ή ξύλο.

Το Le Pavillon με μια ματιά
Chef-Patron: Jean Charles Métayer
Περιγραφή κουζίνας: Mediterranean Art Cuisine 
Οικοδεσπότες: Jean Charles Métayer, Άγγελος Κονταράτος
Διεύθυνση: Περικλέους 31, Χαλάνδρι 
Ωράριο: Τρίτη – Κυριακή 18:00 – 00:00
Δευτέρα: Κλειστά 
Κρατήσεις:  2106815774 
Web: https://lepavillon.gr/
Facebook: www.facebook.com/Le-Pavillon-Athens
Instagram: @le_pavillon_athens
Hashtag: #LePavillonAthens 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018