Beauty Stars With Attitude
Φαντάζομαι πως με νιώθεις όταν αναφωνώ "Χριστέ μου πόσο θέλω να ταξιδέψω ξανά!" και αν είσαι και whiskey lover νομίζω θα με νιώσεις διπλά όταν λέω "Πόσο θέλω να βρεθώ ξανά σε κάποιο μαγικό αποστακτήριο δίπλα στη θάλασσα, να μυρίσω το ξύλο, να αγγίξω το χαλκό, να σκοντάψω στις σωληνώσεις (ναι το παθαίνω συχνά)!". Μέχρι όμως να έρθει η ώρα να ξαναζήσουμε δια ζώσης εμπειρίες, να γευτούμε, να μυρίσουμε και να αγγίξουμε, θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να ταξιδεύουμε έστω και ψηφιακά. Ακριβώς αυτήν την αφορμή μας έδωσε ένα νέο και πολύ σημαντικό λανσάρισμα για την ελληνική αγορά, η επίσημη εισαγωγή του Dingle Single Malt Irish Whiskey από την Κάβα Ανθίδης. Η Κάβα Ανθίδης έχει στο ενεργητικό της σημαντικές αποκλειστικές εισαγωγές καταξιωμένων whiskey -και όχι μόνο- brands και οι άνθρωποί της γνωρίζουν καλά πως να μας συστήνουν σε πολλά υποσχόμενα νέα spirits, που τελικά θριαμβεύουν και στη χώρα μας.

Με οδηγό τον καταξιωμένο whisky connoisseur -bartender, συγγραφέα, whisky developer & import manager των επιχειρήσεων Κάβα Ανθίδης κλπ κλπ- Τεό Σπυρόπουλο και τον ίδιο τον Ηλία Ανθίδη είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο πανέμορφο αποστακτήριο Dingle στο Kerry της Ιρλανδίας και μάλιστα με ξεναγό τον ίδιο τον Master Distiller του brand, τον συμπαθέστατο κύριο Graham Coull, ο οποίος μας μίλησε με περισσή χαρά για το νέο του "τέκνο". Αν και ακούγεται λίγο περίεργο ένας Σκωτσέζος να πάει στην Ιρλανδία για να φτιάξει whiskey, ο κύριος Coull με την λαμπρή προϋπηρεσία του (έχει να επιδείξει σημαντικές θητείες στα σκωτσέζικα Balvenie, Glenfiddich, Kinvinnie και Glen Morray) σίγουρα αποτελεί σημαντικό asset για το σχετικά νέο Dingle, κάτι που αποδεικνύεται και από το τελικό αποτέλεσμα που είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε και κυρίως από το γεγονός πως πριν μερικές μέρες το Dingle Single Pot Still batch #4 ανακηρύχθηκε το καλύτερο whiskey στα κορυφαία London Spirit Awards για το 2021!

Αλλά ας μπούμε στο προκείμενο. Το αποστακτήριο Dingle λοιπόν ως προείπαμε είναι αρκετά νέο, ιδρύθηκε μόλις το 2012, και βρίσκεται στην επαρχία του Kerry στην Ιρλανδία, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Είναι ένα "boutique” αποστακτήριο, εάν θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρακτηρισμό, και για τους κάποιους από τους φίλους του Irish whiskey θεωρείτε "το μέλλον της Ιρλανδίας". Είναι προϊόν τριπλής απόσταξης, ενώ εκτός από τα κλασσικά βαρέλια bourbon χρησιμοποιεί και βαρέλια madeira και βαρέλια sherry.

Εμείς δοκιμάσαμε τρία cask samples, ένα Bourbon barrel, ένα Madeira barrel και ένα Px Sherry barrel, τα οποία και απαρτίζουν τα στοιχεία που συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το Dingle Single Malt 46.5%, το Batch No.5. Σε καθένα από τα τρία κομμάτια του τελικού αποτελέσματος ξεχώριζες και τα διαφορετικά στοιχεία που συναντάς στο batch no. 5 με καθαρότητα και σαφήνεια, ενώ προσωπικά μαγεύτηκα από τα αρώματα του Madeira Barrel που στη μύτη είχε μία απίστευτη βοτανικότητα (ήταν σαν να είχες βγει βόλτα στην εξοχή μετά τη βροχή). Στο τελικό δείγμα στη μύτη ξεχώριζαν καραμελωμένα αρώματα, στο στόμα ανθικό μέλι και βανίλιες, ενώ η μακρά του επίγευση είχε μία όμορφη ζεστασιά και μια ανεπιτήδευτη αίσθηση γλυκών μπαχαρικών. Προσωπικά θα ήθελα να το δοκιμάσω και σε κάποιο κοκτέιλ, γιατί θεωρώ πως θα έδινε ένα όμορφο twist και θα κομπλιμένταρε εύκολα τα κλασσικά με τη δύναμη και το σθένος της γεύσης του. Να σημειώσουμε πως το ίδιο αποστακτήριο αποστάζει και ένα από τα καλύτερα gin στον κόσμο, αλλά και μία vodka, φυσικά όλα σε διαφορετικούς αποστακτήρες, ενώ η ίδια οικογένεια επιχειρηματιών παράγει και μπύρα.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr