top article

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά ο 2άστερος chef Luca Piscazzi εντάχθηκε στο δυναμικό του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens με στόχο τη δημιουργία ενός γαστρονομικού πλέγματος υψηλών αξιώσεων στο εμβληματικό ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Φέτος λοιπόν, και συγκεκριμένα σήμερα για το ευρύ κοινό, ανοίγει τις πόρτες του το Pelagos με τον καταξιωμένο σεφ στα ηνία της κουζίνας να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να θέτει τις βάσεις για μία διαφορετική έκφανση της δημιουργικής ψαροφαγίας, που εντυπωσιάζει με τη σαφή επικέντρωση στην ουσία των πραγμάτων και όχι στην προσπάθεια για περιττούς εντυπωσιασμούς. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

#Tidbits *: Ο Luca Piscazzi στα ηνία του Pelagos

Μετά από μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για όλους γενικά, αλλά και για όλους εμάς ειδικά που ασχολούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την εστίαση, ξεκίνησε επιτέλους και επίσημα η σεζόν. Είχαμε τη χαρά λοιπόν να επισκεφθούμε την πανέμορφη βεράντα του Pelagos και να απολαύσουμε ένα preview του εξαιρετικού ομολογουμένως μενού, που ο ταλαντούχος σεφ θα σερβίρει πλέον στο νέο εστιατόριο που ανοίγει και επίσημα σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου. Δεν θα πω καν πόσο ασφαλής και ήρεμος pandemic-wise αισθάνεσαι σε ένα περιβάλλον σαν αυτό του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, ούτε θα αναφερθώ και πάλι στη μαγική θέα που με έκανε να νιώσω πως αναπνέω ξανά ελεύθερα μετά από τόσους μήνες και να θέλω να κρεμάσω ένα "do not disturb" sign στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Θα σου πω όμως για τα πιάτα που, εκτός του ότι με ενθουσίασαν κυριολεκτικά με τη γεύση τους, μαρτυρούν και την γαστρονομική αλήθεια του σεφ, που παρά το νεαρό της ηλικίας του (είναι μόλις 32 ετών) δείχνει να θέλει να αποτινάξει από πάνω του κάθε έννοια επιτηδευμένης θεατρικότητας και να αναδείξει την ουσιαστική διάσταση μίας αυθεντικά fine dining εμπειρίας. 

Pelagos

Ο Σεφ 

Και εξηγούμαι. Δεν εννοώ πως ο σεφ δεν παίζει περίτεχνα παιχνίδια με την εικόνα και την παρουσίαση, που εκ των πραγμάτων διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική γαστρονομική εμπειρία. Εννοώ πως δεν μένει εκεί. Δεν χρειάζεται καπνούς, άζωτα, πυροτεχνήματα και περιττολογίες για να τραβήξει την προσοχή σου, την τραβάει με τη τέχνη του, με την επιλογή και την αξιοποίηση των υλικών του, με την υφή και τη γεύση των πιάτων του. Οι πρώτες ύλες στο Pelagos είναι ως επί το πλείστον ελληνικές, συγκεκριμένα εξηγεί ο σεφ "Εξασφαλίζουμε τις περισσότερες πρώτες ύλες μας από ντόπιους προμηθευτές, κυρίως ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Αν έχουμε ένα μεγάλο ψάρι, θα σερβίρουμε το ωμό μέρος, θα φτιάξουμε κρέμα από την κοιλιά και, αν έχει αυγά, θα τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε bottarga (αυγοτάραχο). Τα ψάρια, όπως τα λαχανικά, έχουν εποχικότητα. Ζητώ πάντα από τον ψαρά μου να μου υποδείξει ο ίδιος ποια ψάρια να χρησιμοποιήσω". 

Pelagos

Το Φαγητό

Στο προκείμενο τώρα, το δείπνο ξεκίνησε με one-bite starters που σε έβαζαν αμέσως στο "θαλασσινό" κλίμα του εστιατορίου, τόσο με τη γεύση όσο και με την εικόνα τους. Η μαριναρισμένη σαρδέλα με τη φέτα και το καρπούζι, εκτός από μία θεϊκά γευστική μπουκιά, για εμένα συμπυκνώνει και μία μικρή ιστορία σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και το θεώρησα -κατά προσωπική μου άποψη φυσικά- ευθεία αναφορά στο iconic πιάτο που σέρβιρε κάποτε ο Καραθάνος στη Galazia Hytra στο ίδιο ακριβώς συγκρότημα. 

Pelagos

Εξίσου παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα, σαν μία μικρή θαλασσινή έκρηξη που σκάει στο στόμα, και τα καβουράκια, γεμισμένα φυσικά με καβούρι. Εδώ εικόνα και γεύση είναι απόλυτα ταυτόσημες. 

Pelagos

Ένα crudo μαγιάτικο με μαριναρισμένα τοματίνια, κρέμα μπουράτα και κεράσια ήρθε να ανοίξει το δείπνο με την ανανεωτική φρεσκάδα του, την ισορροπημένη γεύση του και την "τσαχπινιά" του κόκκινου φρούτου να αφήνει αυτό το κάτι στην επίγευση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly)

Το καλαμάρι a la royale, το οποίο θεωρώ πως έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα εμβληματικό πιάτο που θα αγαπηθεί βαθιά από το εκλεκτικό κοινό του εστιατορίου, τα είχε όλα. Φανταστική εναλλαγή υφής, με την αντίθεση του "σκληρού" περιβλήματος από το πλοκάμι να δίνει τη θέση του στο αέρινο εσωτερικό γέμισμα, εντυπωσιακή εμφάνιση με το μαύρο του χρώμα από το μελάνι να γράφει υπέροχα στο λευκό σερβίτσιο και μοναδική απήχηση στον ουρανίσκο με τις παρασκευές από παντζάρι και ραπανάκι να είναι όσο χρειάζονται εμφανείς γευστικά, ίσα για να δώσουν μία μικρή ένταση και ώθηση, αλλά χωρίς υπερβολές. 

Pelagos

Στα κυρίως το λαβράκι σε κρούστα από μαστίχα (dry aged) ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό με το άνθος της αγκινάρας να σχηματίζει ένα πιάτο ιδανικό για instaworthy φωτογραφίες. Δεν μπορώ να μιλήσω για τη γεύση του, γιατί στην εποχή της πανδημίας σταματήσαμε πλέον το sharing που όλοι οι food editors είχαμε θρησκεία, αλλά οι συνάδελφοι που το δοκίμασαν μίλησαν για ένα κομψό και ραφινάτο πιάτο προσεγμένο στη λεπτομέρεια, με όμορφη προσθήκη το καπνιστό χαβιάρι και το χαβιάρι λεμονιού στη σος

Pelagos

Αυτό για το οποίο μπορώ να μιλήσω με άνεση είναι το μαγικό πραγματικά A5 Wagyu από την Kagoshima. Θα μου πεις στο Pelagos ήρθες να δοκιμάσεις κρέας; Και θα σου πω, "Ναι! και πάλι καλά που το έκανα, γιατί αυτό το πιάτο θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου για πολύ καιρό". Δίπλα στο αριστοτεχνικά ψημένο φιλέτο στεκόταν ένα πυργάκι από rṏsti πατάτας αρωματισμένο με χέλι, τομάτα σγουρή και σαλάτα από φύκι στην κορυφή. Συνοδευόταν από μία χειροποίητη καμένη εκδοχή κέτσαπ και ζωμό από τη reduction του κρέατος. Δεν έχω λόγια για τη σαρκώδη νοστιμιά του λιπώδους wagyu, που σε έκανε να νιώθεις ένα σχεδόν πρωτόγονο σαρκοβόρο καρδιοχτύπι, αλλά και για τη πληθωρική τριπλέτα πατάτας, τομάτας και σαλάτας, που σε κάθε κάθετη μπουκιά (ναι αξίζει να το κόβεις κάθετα για ολοκληρωμένη απόλαυση και των τριών στρωμάτων) σε έφερνε όλο και πιο κοντά σε μία food for the soul αίσθηση στην πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Δυστυχώς η απαγόρευση κυκλοφορίας και το γεγονός πως μένω στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου Αττικής, μου στέρησε τη χαρά του γλυκού. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά!


Το εστιατόριο Pelagos θα λειτουργεί για δείπνο από τις 13 Μαΐου, καλωσορίζοντας επισκέπτες από όλη την Αθήνα. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο +30 21 0890 1190.

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>