top article

Καταρχάς νομίζω δεν χρειάζεται καν να πούμε πόσο σημαντικές είναι τέτοιου τύπου οι ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη, τόσο γενικώς όσο και ειδικώς στην εποχή της πανδημίας. Η αισιοδοξία που γεννά κάθε νέα άφιξη αυτού του επιπέδου, εμπλουτίζοντας ποιοτικά το κέντρο της Αθήνας μας, είναι βάλσαμο για την ψυχολογία μας, για να μην πιάσουμε καν τους πρακτικούς λόγους για το οποίο αυτό είναι σωτήριο. Αλλά ας μην αναλωνόμαστε στα πρακτικά, ας τα αφήσουμε αυτά για τους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ, αφού εμείς έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε ξανά για γεύσεις, εικόνες, χρώματα, αρώματα και όμορφες βραδιές με αγαπημένους φίλους. Ακριβώς μια τέτοια μαγική βραδιά πέρασα πρόσφατα στο rooftop του ολοκαίνουριου 5άστερου ξενοδοχείου Athens Capital Hotel -MGallery Collection (αδελφάκι της εμβληματικής Μεγάλης Βρεταννίας), όπου η τέχνη συναντά την ουσιαστική πλευρά της πολυτέλειας και η συγκλονιστική θέα συνδιαλέγεται με τις υπέροχες γεύσεις του εξαιρετικού (και βραβευμένου κατά τη θητεία του στο "διπλανό" GB Roof) σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη. 

#Tidbits *: Νέο Rooftop για δείπνο στην Αθήνα

 

Athens Capital Hotel

Το Rooftop, όπου βρίσκεται και η φανταστική (θερμαινόμενη!) πισίνα, φιλοξενεί το bar, το εστιατόριο εξωτερικού χώρου (το ίδιο μενού θα το βρεις και στο εσωτερικό και πολύ κομψό MFlavours στον ακριβώς από κάτω όροφο), την κορυφή του Mappemonde (ενός εκ των πιο σημαντικών έργων της ζωής του αείμνηστου Έλληνα γλύπτη Γεώργιου Λάππα, που απαρτίζεται από περίπου 3.000 φιγούρες και διατρέχει όλους τους ορόφους στο αίθριο του ξενοδοχείου), ενώ έχει και ένα "μπαλκόνι" ακόμη πιο ψηλά με λίγα τραπέζια, ιδανικό για προτάσεις γάμου αν με ρωτάς! Η θέα και από τα δύο επίπεδα είναι μαγική, αφού από τη μία βλέπεις την Ακρόπολη και από την άλλη όλη την Αθήνα. Αξίζει να πούμε πως ολόκληρο το ξενοδοχείο είναι διανθισμένο με έργα τέχνης αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Αδαμάκος, Σπύρος Βασιλείου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Παναγιώτης Τέτσης, Ευγένιος Σπαθάρης, Στέφανος Νανόπουλος (ΝΑΝΟ), Γιάννης Σταύρου, Γιάννης Παπανελόπουλος, Τάσος Χώνιας, Χρήστος Μπαλούκος και Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, ενώ ο Βαγγέλης Χουρσόγλου εμπνευσμένος από το Iconic Object του ξενοδοχείου, το Ακροκέραμο, που πιο κάτω θα δεις και σκαλισμένο σε βούτυρο (!) δημιούργησε μικρά γλυπτά συνδυάζοντας το παραδοσιακό μοτίβο του Ακροκέραμου με την αισθητική και την τεχνική της street art. Για να μη μακρηγορώ λοιπόν και να αφήσω και κάτι για τους συναδέλφους του πολιτιστικού, ας περάσουμε στα δικά μας. 

Athens Capital Hotel

Καταρχάς θα αρχίσω με το ψωμί και το βούτυρο Ακροκέραμο, για να μη σε αφήσω με την απορία. Ο γνωστός μου έρωτας για το ψωμί δεν θα μου επέτρεπε άλλωστε να μη μιλήσω για το κομψό καλάθι ποικιλίας ζεστού χειροποίητου ψωμιού που ήρθε στο τραπέζι μας (πολύσπορο, σίκαλης, με ελιά, με προζύμι και νομίζω και κάποιο ακόμη ξεχνώ και απολογούμαι) συνοδευόμενο από το παραπάνω Ακροκέραμο από infused με βότανα βούτυρο και μία έξοχη ταραμοσαλάτα και ελιές. Μου φάνηκε πολύ χαριτωμένη ιδέα να εντάξουν το άκρως ελληνικό Iconic Object του ξενοδοχείου στο μενού με αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό επιμένω τόσο. 

Athens Capital Hotel

Εν συνεχεία ήρθε ένα απίστευτα δροσερό Ταρτάρ Καραβίδας Ευβοϊκού, με γκασπάτσο ροδάκινο, τσίλι, τζίντζερ και κόλιανδρο. Φίνο και τέλεια ισορροπημένο, κυρίως όμως πολύ νόστιμο, το ταρτάρ αυτό με την καλοκαιρινή του αύρα είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει όμορφα μία βραδιά κάτω από τα αστέρια.

Athens Capital Hotel

Η Ελληνική Σαλάτα μέσα σε μία τραγανή παξιμαδένια τάρτα από χαρούπι είχε μέσα ότι περιμένεις να βρεις σε μία ελληνική σαλάτα (η οποία, αν με ρωτάς, απαγορεύεται να μην συναντάται σε κάποια εκδοχή της σε όλα τα ξενοδοχειακά μενού) αλλά στην πιο ραφιναρισμένη τους βερσιόν. Μύριζε φρεσκάδα και είχε μία όμορφα γήινη γεύση στο στόμα, με το ζελέ αγγούρι, την πίκλα κρεμμύδι, την κρυμμένη ελιά, τη μους φέτας και το κρίταμο να παίζουν έξυπνα με τα τοματίνια, την ρίγανη και τα καπαρόφυλλα. 

Athens Capital Hotel

Εξαιρετικό -και λίγα λέω- και άκρως θεατρικό το Ταρτάρ από Μοσχάρι Black Angus, που σερβίρεται μέσα σε ένα εντυπωσιακό κόκαλο με το μεδούλι να κλέβει τις εντυπώσεις, τη μαγιονέζα κάπαρης και τρούφας να βρίσκεται ακριβώς στη σωστή δοσολογία και το ξύσμα τρούφας και πατάτας να προσθέτουν ένα μικρό χαριτωμένο παιχνίδισμα στην υφή. Το φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί που το συνοδεύει, του πάει μούρλια και κάθε μπουκιά με το κρεατένιο "spread” είναι ένα μικρό ποίημα. 

Athens Capital Hotel

Τα καλύτερα έχω να δηλώσω και για το χειροποίητο Τορτέλι Καρμπονάρα με κρόκο αυγού κονφί, γκουαντσιάλε, προσούτο και φανταστικό αφρό παρμεζάνας. 

Athens Capital Hotel

Πολύ καλή και η Ελληνική Σφυρίδα στον ατμό, γλασαρισμένη σε λεμόνι και παντζάρι, με πουρέ από τα λαχανικά της κακαβιάς, κονσομέ lemongrass και ένα τηγανητό στρείδι στην κορυφή. Ελαφρύ και κομψό, με ξεκάθαρες υφές και γεύσεις. 

Athens Capital Hotel

Εξίσου καλοφτιαγμένο και επίσης πολύ νόστιμο και το Καρέ από Αρνί με μία χαριτωμένη μελιτζάνα σε πειραγμένο παπουτσάκι από δίπλα, καπνιστό γιαούρτι, μαύρο σκόρδο, πελτέ τομάτας και λάδι λεβάντας. Μπορώ εύκολα να καταλάβω και γιατί θα το αγαπήσει ο Έλληνας με τη νοσταλγική γευστική του μνήμη να προκαλείται από αυτήν την πιο δημιουργική βερσιόν και γιατί θα το αγαπήσει ο ξένος που θα πάρει ένα παράδειγμα ελληνικής μαγειρικής ιστορίας στην πολύ πιο ραφινάτη της εκδοχή φυσικά. Για το γλυκό, νομίζω με έχεις μάθει πια, ανάλογα με τα ωράρια των ΜΜΕ πηγαίνουν και τα δικά μου!


Info: Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, www.athenscapitalhotel-mgallery.gr 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>