H Κωνσταντίνα Φάκλαρη δημιουργεί ένα μοντέρνο μεσογειακό μενού με τέλειες ισορροπίες στο ολοκαίνουριο και υπέρκομψο Nobilis στο Κεφαλάρι.
Το Say Hotel, που άνοιξε πριν σχεδόν ούτε δύο μήνες στο Κεφαλάρι, φέρνοντας μαζί του, εκτός από μία πολύ όμορφη και εκλεπτυσμένη νέα ξενοδοχειακή άφιξη, και κάτι που κατά τη γνώμη μου έλειπε πολύ από την καταπράσινη και ultra-elegant γειτονιά της Κηφισιάς: ένα rooftop garden όπου μπορείς να απολαύσεις το δείπνο ή και το ποτό σου με υπέροχη θέα και δροσερή αύρα. Το Nobilis – το όνομα του οποίου ανάγεται στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και σημαίνει "ο ευγενής"- σερβίρει ένα μοντέρνο μεσογειακό μενού με όμορφες εκπλήξεις δια χειρός της καταξιωμένης σεφ Κωνσταντίνας Φάκλαρη, το οποίο μπορούμε να γευτούμε είτε στην κομψή σάλα και την εξωτερική "αυλή" του ισογείου είτε -για την εποχή ιδανικά- στο υπέροχο roof garden με τη μαγική θέα, όπου υπάρχει και εσωτερικός χώρος με τεράστιες τζαμαρίες, ενοποιώντας ουσιαστικά το μέσα με το έξω. Το μενού έχει ακριβώς την έκταση που χρειάζεται ώστε να περνάει τη φιλοσοφία και το γευστικό μήνυμα της δημιουργού του και να καλύπτει μετά παρρησίας την παλέτα των ψαγμένων foodies της Αθήνας, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να περιττολογεί και να μπερδεύει.

Ξεκινήσαμε το δείπνο μας με ένα καλοφτιαγμένο Manhattan (πεθαίνω για την επιστροφή στα κλασσικά ως επιλογή μαζί φυσικά με τα signature), ενώ στα ψηλά stands με τα αναπαυτικά καθίσματα κάποιες όμορφες παρέες είχαν έρθει αποκλειστικά για αυτό το λόγο, συνοδεύοντας το cocktail και το κρασί τους με τα φροντισμένα πλατό τυριών και αλλαντικών. Τα τραπέζια είναι άνετα και με σωστές αποστάσεις, τόσο covid-wise όσο και ασχέτως πανδημίας ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα που καθένας μας αποζητά σε ένα όμορφο δείπνο, και να τονίσουμε πως το εστιατόριο ήταν γεμάτο μία άσχετη Τετάρτη βράδυ, οπότε θα σου σύστηνα να κάνεις κράτηση, εάν θες να είσαι σίγουρη.

Το ζεστό χειροποίητο ψωμί με το σπιτικό ντιπ ταραμά δίνει από το πρώτο λεπτό το στίγμα της προσεγμένης προσέγγισης, ενώ από τα ορεκτικά πήγαμε με τα δύο ταρτάρ. Το Ταρτάρ από Ψάρι Ημέρας (εκείνη την ημέρα ήταν νομίζω λαβράκι) με gel από βερίκοκο και μαγιονέζα ρόκας ήταν ακριβώς όπως θα το ήθελες δροσερό και αέρινο, τέλεια εισαγωγή για ένα ζεστό βράδυ καλοκαιριού.

Το Ταρτάρ Μοσχάρι με καπνιστή μαγιονέζα, αυγοτάραχο, gel raspberry, παστό κρόκο αυγού και ραπανάκι ήταν όμορφα κρεατένιο και τόσο όσο χρειάζεται πληθωρικό. Ιδανικό για ορκισμένους carnivores όπως εγώ.

Ολόφρεσκη και ενδιαφέρουσα η πράσινη σαλάτα με ροδάκινο, φιστίκι Αιγίνης και γκερεμέζι (ένας τύπος τυριού παραδοσιακό της Ηπείρου που μοιάζει πολύ με ξινομυζήθρα). Βαθιά νόστιμο και εξαιρετικά εκτελεσμένο το Κριθαράκι από μελάνι σουπιάς με καραβίδες, σουπιές σοτέ, κουμκουάτ και λεμονοθύμαρο. Ένα πιάτο για το οποίο και μόνο θα επέστρεφα εύκολα στην αέρινη ταράτσα του Nobilis.

Ψημένη στην εντέλεια, ζουμερή και πεντανόστιμη η Σφυρίδα με ριγανάτο πουρέ πατάτας, πράσινα φασόλια και σος ξινόγαλου. Το πιάτο για εμένα είναι εξίσου καλό και με και χωρίς το ξινόγαλο, για κάποιον που ίσως δεν το αγαπά.

Το φανταστικό χέρι στο ψήσιμο φάνηκε και στο Rib Eye Black Angus με πουρέ γλυκοπατάτας και περγαμόντο και τέλεια τραγανά καπνιστά arancini. Η σος μπεαρνέζ για εμένα ήταν η τέλεια προσθήκη και πολύ την τίμησα.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information