Summer feeling
Το έχουμε ξαναπεί πως οι νέες αφίξεις μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας γεμίζουν αισιοδοξία αυτήν την περίεργη περίοδο, ειδικά όταν έχουν μαγική θέα και μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Το Nyx είναι ένα νέο ιαπωνικό εστιατόριο, ή για να το θέσω ακόμη πιο σωστά ένα Japanese Fusion Gastrobar, που μόλις προσγειώθηκε στο κέντρο της πόλης, και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχθεί σε αγαπημένο στέκι των japasian foodie fans της πόλης, και όχι μόνο. Καταρχάς είναι ένας πολύ ατμοσφαιρικός και σέξι χώρος, με μητροπολιτική αύρα και 360 view τόσο σε Ακρόπολη όσο και σε Λυκαβηττό. Το εντυπωσιακό μπαρ που αντικρίζεις με το που μπαίνεις με τα άνετα bar stools σε κάνει να νιώθεις πως θα περάσεις ώρα εκεί δοκιμάζοντας creative cocktails και συζητώντας με την παρέα σου. Προσωπικά άνετα θα καθόμουν εκεί και για φαγητό, κάνοντας ένα ωραίο cocktail & bar food pairing.

Αλλά ας περάσουμε τώρα στα βασικά δικά μας ζητήματα, τα θέματα της γεύσης! Υπεύθυνος για το πολύ ενδιαφέρον μενού του Nyx είναι ο ταλαντούχος Δημήτρης Κότσαλης (βλ. Ovac του Cavo Tagoo, Izakaya, Fuga κλπ) που έχει δημιουργήσει μία κάρτα με ακριβώς τις επιλογές που χρειάζονται, ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον ψηλά αλλά ταυτόχρονα να μην μπερδεύουν. Το τέμπο είναι fusion jap και η βάση μία πρώτη ύλη τόσο φρέσκια και ποιοτική, που προκαλεί εντύπωση αν συγκριθεί με τις πολύ φυσιολογικές τιμές που θα συναντήσεις εδώ.

Τα cocktail επίσης έχουν πολλά να πουν με το (εικονιζόμενο) πολύ ιδιαίτερο Kimono με Bijito Junmai sake, ακτινίδιο και πράσινο µήλο να με βάζει σε σοβαρά διλήμματα αν θα έπρεπε να αποφασίσω μεταξύ αυτού και του Down to Earth με 42 Below βότκα αρωµατισµένη µε σανό, πράσινο µήλο & µάραθο, λάιµ και angostura bitters, με απίστευτα γήινα αλλά και φρέσκα συνάμα αρώματα και υπόξινη γεύση. Προσωπικά στα συστήνω και τα δύο ανεπιφύλακτα.

Ξεκινήσαμε με μία Salmon Sashimi Salad με σουσάμι, wakame, τοματίνια και ραπανάκια, που αποτελεί μία πραγματική ωδή στη φρεσκάδα και την αυθεντική γεύση της untouched πρώτης ύλης στα καλύτερά της. Την επόμενη φορά σίγουρα θα δοκιμάσω και μία Beef Tataki salad, καθώς τα noodles από φαγόπυρο που είδα στην περιγραφή της, πολύ μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Επίσης στα πρώτα μην χάσεις τα Beef Gyoza με κίμτσι, σιτάκε, καλαμπόκι ακουμπισμένα πάνω σε μία φινετσάτη κρέμα παρμεζάνας ωρίμανσης 24 μηνών. Μακράν από τις πιο καλοφτιαγμένες γκίοζες που έχω δοκιμάσει, με το τηγάνι να μη διακρίνεται στο ελάχιστο στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Ceviche Λαβράκι νομίζω καταρχάς πως είναι ένα από τα πιο instagrammable dishes της σεζόν στην πόλη, αφού είναι μακράν το πιο εντυπωσιακό πιάτο που έχω δει τελευταία. Το βάζεις και με φόντο την Ακρόπολη και έφτιαξες το τέλειο post! Αν αποφασίσεις να χαλάσεις την τέλεια εικόνα του και να το γευτείς (άλλωστε γι’ αυτό φτιάχτηκε) είναι ένα πολύ καλό ceviche με το λαβράκι μαριναρισμένο σε yuzu και passion fruit και μαζί κρεμμύδι, κόλιανδρο και jalapeno, που ξέρει να κρατά της ισορροπίες, αν και εγώ θα το ήθελα λίγο πιο όξινο. Αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου.

Εξαιρετικό και έξυπνα ευρηματικό το Roasted Bao Beef Tartar που έρχεται "σπασμένο" στα βασικά του μέρη και εσύ καλείσαι να κάνεις τη σύνθεση. Το τέλεια ψημένο mini bao γίνεται η ιδανική μπουκιά για τους carnivores που αγαπούν τις βαθιά κρεατένιες γεύσεις. Στο πλάνο το δικό μου γευστικό δημιούργημα!

Στα rolls οι επιλογές είναι αρκετές με τα κλασσικά πάντα να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, αλλά και τα signature να δίνουν το στίγμα του σεφ και της κουζίνας. Προσωπικά ξεχώρισα τα Crispy Tuna Tartare με την αντιδιαστολή υφών ανάμεσα στο crispy roll και τον ολόφρεσκο τόνο να κάνει τη διαφορά, αλλά και τα Crab Avocado με το βασιλικό καβούρι να έχει μαριναριστεί σε kosho sauce και να συμπληρώνεται με shiso, πίκλα από αγγούρι, αβοκάντο και αυγά χελιδονόψαρου στην κορυφή που όλο μαζί ήταν μία μπουκιά πλήρης umami νοστιμιάς για το στόμα.

To Rib Eye από Black Angus είναι γλασαρισμένο με πικάντικη beef sauce και συνοδεύεται από σαρκώδη βασιλομανίταρα, pak choi λάχανο και πουρέ από παστινάκι και εντάσσεται απαραιτήτως στα "must”.
Info: Academias Hotel Rooftop, 38 Ακαδημίας και Ομήρου, τηλ. 2103670000.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr