top article

Η ελληνική γαστρονομική σκηνή βρίσκεται σε μια διαρκή ανοδική πορεία, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του οδηγού Michelin να πληθαίνουν τα ελληνικά εστιατόρια με το πολυπόθητο αστέρι και τις νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Μέσα στο 2021 όμως υπήρξε μια άφιξη που συζητήθηκε –και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης– όσο καμία άλλη, αφού ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην εστιατορική σκηνή της χώρας. Μια δημιουργική ένωση της εμβληματικής σκανδιναβικής και της ιστορικής ελληνικής κουζίνας σε έναν χώρο-σύμβολο και με την υπογραφή ονομάτων-σταθμών στον τομέα τους. Το Delta φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι πολύ περισσότερο από ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Θέλει να μετουσιωθεί σε θεσμό και σε signature gastronomy destination και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει ό,τι χρειάζεται για να το πετύχει.

#Tidbits *: Εστιατόριο Delta | Η ισχύς εν τη ενώσει

The basics

Το δέλτα είναι το τέταρτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και στην ελληνική γραφή αποτελεί ένα τέλειο τρίγωνο με τις τρεις πλευρές του σε απόλυτη αρμονία. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και το εστιατόριο Delta είναι ένα project που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες σε απόλυτη ισορροπία: τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό. Πρόκειται για ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας που λειτουργεί από το Δειπνοσοφιστήριον στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν σύγχρονο γαστρονομικό προορισμό που θα αναδείξει την ελληνική κουζίνα στα πέρατα της Γης.

Delta Restaurant

Για να συμβεί όμως αυτό, χρειαζόταν μελετημένη σκέψη. Έτσι, τίποτα δεν έγινε τυχαία, αλλά κάθε μέλος του νέου project "τοποθετήθηκε" πολύ προσεκτικά στη δική του καίρια θέση. Ως επικεφαλής σεφ επιλέχθηκε ο Θάνος Φέσκος, ο οποίος ήρθε απευθείας από την κουζίνα του τριάστερου Geranium της Δανίας. Βαθύς γνώστης της local & farm-to-table μαγειρικής φιλοσοφίας, ενώνει τις δυνάμεις του με τον έτερο επικεφαλής σεφ, τον Γιώργο Παπαζαχαρία, που ανέλαβε ως ο υπεύθυνος της ομάδας Research & Development του Delta, ερχόμενος από το επίσης τριάστερο Maaemo του Όσλο και από το Under της Νορβηγίας.

Delta Restaurant

Γευστικά το εγχείρημα συμπληρώνεται από ένα νέο bar concept με την αποκλειστική συνεργασία του Θάνου Προυναρού και της ομάδας του Baba Au Rum (#31 World’s 50 Best Bars). Την άκρως εντυπωσιακή οινική λίστα, που αριθμεί περισσότερες από 650 ετικέτες, έχουν επιμεληθεί οι κορυφαίοι και βραβευμένοι sommeliers Άρης Σκλαβενίτης και Φαίδων Δερνίκος. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στο πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects, ενώ υπάρχει συνεργασία με την Artworks ως πλατφόρμα προβολής σύγχρονων εικαστικών, με σκοπό την ανάδειξη έργων που θα εναλλάσσονται κάθε χρόνο.

Q&A με τους Θάνο Φέσκο και Γιώργο Παπαζαχαρία

Ζητήσαμε από τον Θάνο Φέσκο και τον Γιώργο Παπαζαχαρία να μας μιλήσουν για το Delta μέσα από τη δική τους δημιουργική ματιά και να λύσουν τις απορίες μας.

Delta Restaurant
Οι επικεφαλής σεφ του Delta, Γιώργος Παπαζαχαρίας (αριστερά) και Θάνος Φέσκος (δεξιά)

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κουζίνα του Delta;

Κάθε πιάτο από τα 17 στάδια του μενού στο εστιατόριο Delta είναι θεματικό και έχει τη δική του ιστορία. Έχει ως βάση τα ελληνικά προϊόντα και σαν γέφυρα τις εικόνες μας από τις εμπειρίες μας στη Σκανδιναβία. Αν έπρεπε, θα την κατηγοριοποιούσαμε ως εποχική-θεματική.

Πώς ενώνεται το ελληνικό με το σκανδιναβικό στοιχείο;

Η ελληνική και η σκανδιναβική κουζίνα έχουν μια κοινή χρήση τεχνικών πάνω στη συντήρηση των υλικών: το αλάτι και τον χρόνο. Αυτή τη λογική χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας και αυτή την τεχνική συνεχίζουμε και εμείς να χρησιμοποιούμε σήμερα. Επιπλέον, έχουμε βάλει στη δική μας φιλοσοφία τη φυσιολατρία που διακατέχει τους βόρειους λαούς με σκοπό να τη μεταφέρουμε και στην κουζίνα μας.

Πώς εφαρμόζεις μια zero waste λογική στην Ελλάδα του σήμερα;

Η zero waste λογική, που είναι παρακλάδι της βιωσιμότητας, είναι μια αποστολή η οποία έχει αποβεί εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο προς το περιβάλλον, αλλά και προς το ανθρώπινο δυναμικό. Έχοντάς την ως βάση και ως μέρος της καθημερινότητάς μας, πιστεύουμε ότι σκοπός είναι να τη μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους μάγειρες της κουζίνας μας αλλά και στις οικογένειές μας.

Ποιο είναι για εσάς το μεγαλύτερο στοίχημα του Delta;

Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς σήμερα είναι η επιστροφή μας στην Ελλάδα να γίνει μόνιμη και το εστιατόριο να γίνει το σπίτι μας.

Delta Restaurant

Info:

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364 (5ος όροφος, κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Καλλιθέα, τηλ.: 216 8091288, deltarestaurant.gr


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>