Τα social μας κατακλύστηκαν από stories ανθρώπων να αναρωτιούνται για το concept του νέου Line Athens. Επιτέλους έχουμε όλες τις απαντήσεις!
Κρασί χωρίς σταφύλι, house artisan beers, προζυμένια ψωμιά, βιωσιμότητα, ζυμώσεις, πειραματισμοί και συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς κάνουν το Line Athens ξεκάθαρα την πιο φρέσκια άφιξη της χρονιάς. Καθώς εδώ και καιρό όλοι αναρωτιόμασταν τι ακριβώς θα είναι αυτό το τόσο διαφορετικό μαγαζί που ετοίμαζαν πυρετωδώς στα Κάτω Πετράλωνα, στο μαγικό χώρο που κάποτε συναντούσαμε την Gallery Zoumboulakis, οι Βασίλης Κυρίτσης, Νίκος Μπάκουλης (πολυβραβευμένοι bartenders και συνιδιοκτήτες και συν-εμπνευστές του The Clumsies) και Δημήτρης Νταφόπουλος (εκ των δημιουργών των artisan αναψυκτικών Three Cents), επιτέλους πήραμε τις απαντήσεις μας πριν λίγες ημέρες. Το Line Athens είναι κυριολεκτικά ένα μαγαζί από το μέλλον, αφού συμπυκνώνει με τον πιο αβίαστα cool τρόπο όλα τα πράγματα για τα οποία μιλάμε συνεχώς ως επιτακτικές ανάγκες του μέλλοντος της εστίασης: βιωσιμότητα, καινοτομία και εντοπιότητα δεν αποτελούν πια fancy κενές λέξεις εδώ.

Πίσω από την πράσινη -χωρίς ταμπέλα- πόρτα ξεδιπλώνεται το σύμπαν του Line Athens, όπου νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας κάνουν να βλέπουμε με εντελώς διαφορετικό μάτι τα all-day joints από εδώ και πέρα. Αλλά ας ξεκινήσουμε με λίγο name dropping, αφού τα ονόματα είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά. Για τους δημιουργούς, που σίγουρα δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις, μιλήσαμε ήδη παραπάνω, αλλά κάπου εδώ πρέπει να πούμε και για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Nine Design στο χώρο, στον οποίο αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βασικά δομικά industrial στοιχεία, τα οποία άλλωστε αποτελούσαν και την πεμπτουσία της μαγείας του.

Στοιχεία creative functional design, όπως το double -door ψυγείο το οποίο αποτελεί τη δίοδο "επικοινωνίας" μεταξύ lab και μπάρας, προσωπικά με ενθουσίασαν, ενώ η αύρα του χώρου παραμένει η ίδια με την προσθήκη των απαραίτητων cool vibes που κάθε μαγαζί χρειάζεται να επιδεικνύει. Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε και το μοναδικό branding αλλά και τα στοιχεία του text content του Line Athens που ανήκουν στη δημιουργική ομάδα του πολύ fresh-minded brand el.et al και συγκεκριμένα στην Ελένη Σακαλη και την Άλκιστης Κουλουμπή.

Όπως είπαμε και πιο πάνω εδώ βασικό λόγο έχουν οι ζυμώσεις πάσης φύσεως, αφού ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης ασχολούνται χρόνια με τα μυστικά του fermentation. Αλλά αφού μιλάμε για ζυμώματα, να πούμε και για τα θεϊκά ψωμιά της Φαίδρας Μαυροειδή Σβανά με το πλατό του bread experience να κλέβει τις εντυπώσεις με τα προζυμένια αριστουργήματα (ψωμί με σιμιγδάλι, με παντζάρι, με μαύρο σκόρδο, αλλά και με σοκολάτα) και τα infused βούτυρα και ελαιόλαδα, αλλά και τα chutneys από τα υπολείμματα της παραγωγής του lab.

Επιστρέφω όμως στις ζυμώσεις και στο in-house εργαστήριο όπου ιδέες και υλικά "ζυμώνονται" σε υπέροχες εμπειρίες για τον ουρανίσκο μας. Στο Line Ahtens θα πιεις κρασί χωρίς σταφύλι (το λένε "why-in?”), τα γνωστά fruit wines, που σε αυτή τη φάση έχουν ως βάση 4 στοιχεία (το ρόδι, το μήλο, το μέλι και το σύκο), όλα single-farmed από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, των οποίων απορροφούν σε αποκλειστική συνεργασία μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Τα παιδιά έχουν σκοπό να συνεχίσουν να παράγουν τα συγκεκριμένα "κρασιά" μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να δουν και την εξέλιξη των συγκεκριμένων terroir, αλλά και να προσθέτουν νέες βάσεις, όπως η φράουλα και τα μούρα, που ήδη βρίσκονται στα σκαριά. Για την παραγωγή των why-in τα παιδιά συνεργάζονται με τον Θάνο Γεωργιλά από το οινοποιείο Τ-Οίνος.
Οι house artisan beers είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Alea και φτάνουν στο ποτήρι μας μέσα από τις βάνες του εντυπωσιακού μπορντό αγάλματος της Αφροδίτης που δεσπόζει στην άκρη του μπαρ.

Τα ποτά κινούνται σε mainstream επιλογές μόνο κατ’ όνομα, αφού και εδώ οι margaritas, τα negroni, τα old-fashioned, τα mai tai, τα bloody marys (sustainable mary για να είμαι ακριβής) και τα υπόλοιπα signature cocktails του καταλόγου παίζουν το δικό τους ρόλο στο zero food waste concept και περιέχουν φυσικά μόνο τα δικά τους homemade vermouth, λικέρ, σιρόπια κλπ.

Στο φαγητό, σημαντικό συστατικό της επιτυχίας κάθε μαγαζιού, ο πολύ ταλαντούχος Παύλος Κυριάκης έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο bar food ή food to share -όπως θέλεις πες το- μενού, το οποίο ενισχύει περαιτέρω την έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη και το out of the box thinking. Ότι δοκίμασα ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο με το χέρι στην καρδιά, αλλά θα σου επιμείνω κάθετα να μη χάσεις τον λαχανοντολμά με μοσχαρίσιο ταρτάρ και αυγολέμονο, την τύπου αθηναϊκή σαλάτα σε μαρουλόφυλλο και το hot dog με ψωμάκι μουστάρδας.

Κάπου εδώ να πω πως τις το μενού ξεκινάει με πρωινό μέχρι τις 3μμ, οπότε και περνάμε στον "βραδινό" κατάλογο, από όπου είναι και οι παραπάνω επιλογές, ενώ τις Κυριακές σερβίρουν μοναδικό brunch με τα decks να καταλαμβάνονται από φίλους των παιδιών, και ας μην είναι professional DJs, που βάζουν μουσικές αλλά και τα παλιά βινύλια στο παιχνίδι. Είπαμε το Line Athens είναι αβίαστα cool!
Info: Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information