Μία κουβέντα με τον Graham Coull, τον Master Distiller του άρτι αφιχθέντος στη χώρα μας Dingle Whiskey, μας ανοίγει μία πόρτα στον κόσμο των ιρλανδικών ουίσκι.
Το Dingle Whiskey βρέθηκε στη χώρα μας σε αποκλειστική εισαγωγή της Κάβας Ανθίδης πριν από λίγους μήνες, με το επίσημο λανσάρισμα να φέρνει στην Ελλάδα σύσσωμη την υπεύθυνη ομάδα παραγωγής του από την Ιρλανδία, με πρωταγωνιστή της ημέρας φυσικά τον Σκωτσέζο (!) Graham Coull, Master Distiller και Distillery Manager του Dingle. Είχα τη χαρά να βρεθώ εκεί και να ζητήσω από τον κ.Coull να μας ξεναγήσει στο μαγικό κόσμο του Dingle και του ιρλανδικού ουίσκι εν γένει. Ας πούμε πως η συνέντευξη έχει έναν χαρακτήρα "Irish Whiskey 101", ας μου επιτραπεί η έκφραση, αφού το να μαθαίνεις για ένα ουίσκι από τον ίδιο το δημιουργό του αποτελεί πάντα μία συναρπαστική εμπειρία.

Τι κάνει ένας Σκωτσέζος σε ένα ιρλανδικό αποστακτήριο ουίσκι;
(Γέλια). Κοίταξε, η καριέρα μου στο ουίσκι ξεκίνησε στο αποστακτήριο Glenfiddich στις 29 Αυγούστου του 1994, που -κοίτα να δεις- έτυχε να είναι και η μέρα που έκλεινα τα 26. Εκεί εργάστηκα για κάποια χρόνια στη γραμμή εμφιάλωσης, πριν εξελιχθώ σε Distillation Manager για τα Glenfiddich, Balvenie και Kininvie. Ήταν ένα μέρος στο οποίο έμαθα πολλά και "ρούφηξα" από τις γνώσεις και την εμπειρία των συναδέλφων μου. Τον Αύγουστο του 2005 έγινα ο μόλις 5ος Distillery Manager στην ιστορία του αποστακτηρίου Glen Moray. Κατά την παραμονή μου στη συγκεκριμένη θέση επέκτεινα σημαντικά την γκάμα των ουίσκι του brand, ενώ είχα την τύχη να είμαι ο επιβλέπων για την επέκταση και την ανάπτυξη του αποστακτηρίου στο τριπλάσιο του αρχικού του μεγέθους και δυναμικής. Τον Οκτώβριο του 2019 διέσχισα την ιρλανδική θάλασσα για να βρεθώ στο αποστακτήριο Dingle στην περιοχή Kerry. Αυτή η "μετακόμιση", αν θες, μου έχει επιτρέψει να συμμετέχω και εγώ στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και στην εκ νέου άνθιση του ιρλανδικού ουίσκι, και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να παίξω το δικό μου ρόλο στην πορεία και την ανάπτυξη του αποστακτηρίου μας στα επόμενα χρόνια.

Ποια πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου όσον αφορά στο ιρλανδικό ουίσκι και το χαρακτήρα του;
Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κρατάμε το μυαλό μας ανοικτό. Το ιρλανδικό ουίσκι εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα με περισσότερα από 30 νέα αποστακτήρια να προστίθενται στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα δούμε μεγάλη ποικιλία και εύρος στο στυλ τους. Θα δούμε νέα Single Malt, Single Pot Still και Grain whiskeys, κάποια θα είναι διπλής και κάποια τριπλής απόσταξης, κάποια τυρφώδη και κάποια όχι. Τα περισσότερα ουίσκι θα είναι αρκετά νεαρά και πρέπει να έχουμε αυτήν την πληροφορία κατά νου όταν τα δοκιμάζουμε, καθώς αυτό σημαίνει πως θα μπορούμε να γευόμαστε τον πραγματικό χαρακτήρα του εκάστοτε αποστακτηρίου, χωρίς την πολύ έντονη παρουσία του ξύλου.

Το Dingle είναι ένα σχετικά νέο αποστακτήριο, μίλησέ μας λίγο για αυτήν τη φρέσκια προσθήκη στη σκηνή του ιρλανδικού ουίσκι;
Το Dingle ξεκίνησε την παραγωγή το Δεκέμβριο του 2012 και βρίσκεται στην περιοχή Dingle στην δυτική πλευρά της Ιρλανδίας. Το αποστακτήριο ασχολείται με την παραγωγή artisan whiskey, gin και vodka με την αξιοποίηση της τοπικής πρώτης ύλης. Όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται εντός, από την παραγωγή και την ωρίμανση μέχρι την εμφιάλωση. Όσον αφορά στο ουίσκι παράγουμε Single Malt (μόνο από βυνοποιημένο κριθάρι) και Single Pot Still (από βυνοποιημένο κριθάρι και μη βυνοποιημένα δημητριακά). Μέχρι στιγμής η πλειονότητα των ετικετών μας είναι limited batch. Σήμερα διαθέτουμε 6 Single Malt ετικέτες και 5 Pot Still ετικέτες. Το 2021 λανσάραμε και την πρώτη σταθερή μας Single Malt ετικέτα, την Dingle Single Malt, η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνιμα για το προσεχές μέλλον και θεωρούμε πως θα μας επιτρέψει να ανοιχτούμε και σε νέες αγορές.
Τι ακριβώς είναι το Pot Still Whiskey και γιατί είναι μοναδικό;
Το ιρλανδικό Pot Still whiskey είναι προϊόν προστατευόμενο από το νόμο όσον αφορά στην προέλευσή του, αφού μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ιρλανδία. Φτιάχνεται από έναν πολτό από βυνοποιημένο κριθάρι και μη βυνοποιημένο κριθάρι ή δημητριακά, και είναι το στοιχείο αυτό των μη βυνοποιημένων συστατικών που του δίνει αυτόν τον ιδιαίτερο ελαιώδη χαρακτήρα, την ένταση, το κρεμώδες στόμα και τις νότες βοτάνων και μπαχαρικών. (σ.σ. το Pot Still θεωρείται μία πολύ δυναμικά ανερχόμενη τάση στο χώρο του ουίσκι σήμερα)

Ποια είναι τα δικά σου τρία πιο αγαπημένα Dingle;
Φυσικά και τα αγαπάω όλα, είναι όλα τους παιδιά μου (γέλια!). Αν όμως έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω τρία, τότε θα ήταν:
-Το Single Malt Batch 6. Πρόκειται για το τελευταίο limited batch στη σειρά Single Malt series και το ουίσκι είχε ωριμάσει αποκλειστικά σε βαρέλια από Port. Τα βαρέλια από Port είναι από τα αγαπημένα μου και το να παράξουμε ένα ουίσκι αποκλειστικά παλαιωμένο σε βαρέλι από Port ήταν ένα highlight στην καριέρα μου. (σ.σ. Τα βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει Port συνήθως χρησιμοποιούνται στο τελείωμα της διαδικασίας παλαίωσης για να δώσουν μία οινική νότα, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσεις ένας ουίσκι αποκλειστικά παλαιωμένο σε βαρέλια από Port)
-Το 5ο Pot Still, το οποίο σηματοδότησε και το τέλος των limited Pot Still ετικετών. πρόκειται για ένα ουίσκι αποκλειστικά παλαιωμένο σε βαρέλια από Βourbon και πολύ αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα των Pot Still.
Το Dingle Single Malt. Όπως σου είπα και παραπάνω, αυτή η ετικέτα σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για το αποστακτήριό μας, καθώς αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μόνιμα διαθέσιμη ετικέτα μας. Ένα 60% του ουίσκι ωριμάζει σε βαρέλια από Sherry και ένα 40% σε βαρέλια από Bourbon με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα ουίσκι με υπέροχη ισορροπία μεταξύ φρούτων και βανίλιας.
Υπάρχει τελικά ένας "σωστός" τρόπος να απολαμβάνουμε το ουίσκι μας;
Φυσικά και όχι. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να απολαύσεις το ποτό σου. εξαρτάται καθαρά από το τι αποζητάς σε κάθε διαφορετική στιγμή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πειραματισμούς, σκέτο ή με πάγο, long ή short, το ουίσκι είναι ένα πολύ "ευέλικτο" ποτό που μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές.
Πιστεύεις πως οι άνθρωποι με πιο λεπτή παλέτα και ραφιναρισμένο γούστο προτιμούν το ιρλανδικό ουίσκι;
Θεωρώ πως κάθε ένας μας είναι μοναδικός και όλοι έχουμε διαφορετική παλέτα και προτιμήσεις. Όπως είπα και προηγουμένως, το ιρλανδικό ουίσκι ανοίγει όλο και περισσότερο την γκάμα του, και έτσι η άποψη πως είναι πιο "ελαφρύ και απαλό" σίγουρα θα σταματήσει να ισχύει, καθώς θα υπάρχει μία πληθώρα ιρλανδικών ουίσκι για να καλυφθεί κάθε γούστο. Η προσωπική μου συμβουλή, αν μου επιτρέπεται να δώσω μία, είναι πριν δοκιμάσουμε ένα ουίσκι να συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία που μπορούμε για αυτό. Να διαβάζουμε τα tasting notes που μας παρέχονται και να αποφασίζουμε με βάση αυτά το ποιο ουίσκι θα προτιμήσουμε. Δεν πρέπει να ανησυχούμε αν δεν εντοπίζουμε ακριβώς τις νότες και τα στοιχεία που διαβάσαμε, καθένας μας είναι μοναδικός και η γεύση του μοναδική. Σημασία έχει να το απολαύσουμε!
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information