top article

Wedding season

  1. "Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;" Οι ειδικοί απαντούν "Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;" Οι ειδικοί απαντούν
  2. 4 stylish χτενίσματα που κάθε fashionista θα υιοθετήσει φέτος το καλοκαίρι 4 stylish χτενίσματα που κάθε fashionista θα υιοθετήσει φέτος το καλοκαίρι
  3. Η βασίλισσα Letizia  με ένα προσιτό φόρεμα που μπορείς να φορέσεις και στο γάμο σου Η βασίλισσα Letizia με ένα προσιτό φόρεμα που μπορείς να φορέσεις και στο γάμο σου
  4. Καλεσμένη σε γάμο | 10 Zara φορέματα για να δημιουργήσεις το πιο κομψό wedding look Καλεσμένη σε γάμο | 10 Zara φορέματα για να δημιουργήσεις το πιο κομψό wedding look
  5. Bridal Emergency Kit | Όσα πρέπει να περιέχει απαραιτήτως το νεσεσέρ σου την ημέρα του γάμου σου Bridal Emergency Kit | Όσα πρέπει να περιέχει απαραιτήτως το νεσεσέρ σου την ημέρα του γάμου σου
  6. 5 στιλιστικοί συνδυασμοί που αξίζει να δημιουργήσεις φέτος το καλοκαίρι 5 στιλιστικοί συνδυασμοί που αξίζει να δημιουργήσεις φέτος το καλοκαίρι
  7. Οι 7 πιο συχνές ερωτήσεις για τα αντηλιακά παίρνουν -επιτέλους- απάντηση Οι 7 πιο συχνές ερωτήσεις για τα αντηλιακά παίρνουν -επιτέλους- απάντηση
  8. Yes I Do Catwalk by System Professional | Όσα έγιναν στο φαντασμαγορικό bridal fashion show Yes I Do Catwalk by System Professional | Όσα έγιναν στο φαντασμαγορικό bridal fashion show
  9. Η Meghan Markle δείχνει τον πιο stylish τρόπο για να φορέσεις το σορτς φέτος το καλοκαίρι Η Meghan Markle δείχνει τον πιο stylish τρόπο για να φορέσεις το σορτς φέτος το καλοκαίρι
  10. Παντρεύεσαι; Το natural makeup της Αnne Hathaway στις Κάννες είναι ιδανικό για νύφες Παντρεύεσαι; Το natural makeup της Αnne Hathaway στις Κάννες είναι ιδανικό για νύφες
  11. 5 χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις το κατάλληλο μαγιό για το καλοκαίρι 5 χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις το κατάλληλο μαγιό για το καλοκαίρι
  12. Τα ωραιότερα μπικίνι του καλοκαιριού που θα σε κάνουν να ονειρεύεσαι τις διακοπές Τα ωραιότερα μπικίνι του καλοκαιριού που θα σε κάνουν να ονειρεύεσαι τις διακοπές
  13. Ετοιμάζεσαι να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας; Τα 5 bridal manis που πρέπει να δεις Ετοιμάζεσαι να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας; Τα 5 bridal manis που πρέπει να δεις
  14. Pre-Wedding Skin Prep | Πώς θα προετοιμάσεις σωστά την επιδερμίδα σου για την ημέρα του γάμου σου Pre-Wedding Skin Prep | Πώς θα προετοιμάσεις σωστά την επιδερμίδα σου για την ημέρα του γάμου σου
  15. It's Wedding Season | Tα πιο κομψά χτενίσματα εάν είσαι καλεσμένη σε γάμο It's Wedding Season | Tα πιο κομψά χτενίσματα εάν είσαι καλεσμένη σε γάμο
  16. Αγάπησε το σώμα σου σε 7 βήματα Αγάπησε το σώμα σου σε 7 βήματα

Ήταν πέρσι περίπου τέτοια εποχή που ανακοινώθηκε πως ο mega-famous Άγγλος chef Jason Atherton θα άνοιγε στη Μύκονο, μέσα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Santa Marina, A Luxury Collection Resort, στον Ορνό το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο. Τα νέα ήταν huge, και δη σε ένα περίεργο καλοκαίρι όπως το περσινό, ήταν μουσική στα αυτιά κάθε ανθρώπου που αγαπά τη γεύση (διάβασε περισσότερα εδώ). Το Mykonos Social by Jason Atherton πέρασε μία εξαιρετική σεζόν το 2021 και έτσι, όταν φέτος ετοιμάστηκε για το opening στις 6 Μαΐου με τον άκρως επιδραστικό σεφ να δηλώνει "παρών" στην κουζίνα, δεν μπορούσαμε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πήγαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε, μυρίσαμε, ακούσαμε, μιλήσαμε, και έχουμε πολλά να σου πούμε!

#Tidbits *: Ο Jason Atherton θεωρεί τις Ελληνίδες εξαιρετικά stylish!

Καταρχάς να σου πω πως εγώ προσωπικά δεν είχε τύχει να ξαναβρεθώ στο Santa Marina και το σκηνικό του ξενοδοχείου είναι πραγματικά μαγικό, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε έναν παραθαλάσσιο λόφο που φτάνει σε μία πρακτικά ιδιωτική παραλία με χρυσή άμμο και τουρκουάζ νερά. Πανέμορφο, γαλήνιο και άκρως κοσμοπολίτικο, σε κερδίζει με το "καλημέρα".

Mykonos Social

Το Mykonos Social βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του πολυτελούς resort, δύο "επίπεδα" πάνω από την παραλία, προσφέροντας πανοραμική θέα στη θάλασσα και τον ορίζοντα, ενώ την ώρα που δύει ο ήλιος το σκηνικό γίνεται πραγματικά παραμυθένιο. Στον μεγάλο εξωτερικό χώρο όπου χτυπά η καρδιά του εστιατορίου και απλώνεται δίπλα στην εντυπωσιακή πισίνα νιώθεις ένα Mediterranean-chic vibe να διατρέχει τα πάντα, ενώ τα φροντισμένα ελαιόδεντρα, το μεγάλο μπαρ στη μία άκρη και τα λιτά στρωμένα τραπέζια βρίσκονται σε τόσο άνετες μεταξύ τους αποστάσεις, που νιώθεις πως εδώ η ιδιωτικότητά σου τιμάται στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly)

Εδώ λοιπόν, πάνω σε αυτήν την αεράτη και κοσμοπολίτικη "βεράντα", ξαφνικά είδα έναν από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο να περνάει και να μιλάει στον κόσμο, να σταματάει στα τραπέζια, να εξηγεί πιάτα, ακόμη και να τα σερβίρει. Έχω να πω πως γενικά δήλωνα πάντα fan του Jason Atherton, κάπως από παλιά η πορεία του μου προκαλούσε φοβερό θαυμασμό και το άνετο στυλ του με έπειθε πως κάπως πρέπει να είναι αληθινό. Μετά τη γνωριμία και τη συνέντευξη μας όμως θέλω να πω πως πρέπει να είμαι η πιο huge fan τουλάχιστον στην Ελλάδα, για να μην πω υπερβολές. Με πηγαία άνεση και απόλυτα ακομπλεξάριστη διάθεση, ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους σεφ και restauranter στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή σε κάνει να νιώθεις πως είναι ο παλιός φίλος που είχες χρόνια να δεις και απλώς τώρα κάνετε ένα χαλαρό catch up μετά από καιρό, την ίδια στιγμή που βοηθάει το σερβιτόρο να σερβίρει το τσάι που είχε παραγγείλει. Ετοιμόλογος, χαλαρός και χωρίς ίχνος έπαρσης, ο Jason Atherton αξίζει την επιτυχία του, χωρίς αμφιβολία, ενώ δηλώνει με έμφαση πως οι Έλληνες είμαστε από τους πιο stylish λαούς της Ευρώπης!

Mykonos Social

Είμαι σίγουρη πως σε ρωτάνε συχνά, αλλά πως ένιωσες όταν το Pollen Street Social κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin μόλις 6 μήνες αφότου άνοιξε;
Κοίτα τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να το κερδίσουμε τόσο γρήγορα, δουλεύαμε πολύ και ξέραμε πως ήμασταν καλοί, αλλά τόσο γρήγορα δεν το περιμέναμε. Οπότε η χαρά ήταν μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα αυτό οδηγεί και σε μεγάλο άγχος, γιατί αυτόματα ο πήχης ανεβαίνει, οι προσδοκίες του κόσμου ανεβαίνουν, και εμείς ήδη ήμασταν fully booked μόνιμα, πόσο περισσότερο κόσμο θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Ταυτόχρονα δεν μπορώ να σου κρύψω πως ήταν μεγάλη συγκίνηση για εμένα, γιατί, όταν δούλευα με τον Gordon (Ramsay)... ήμουν ο Head Chef του στο Maze, δεν ξέρω αν το ξέρεις, δεν είσαι υποχρεωμένη να το έχεις ακούσει (σ.σ. και κάπου εδώ αναρωτιέσαι πόσο προσγειωμένος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος!) και κερδίσαμε το αστέρι μπορεί να ήμουν στην κουζίνα κάθε μέρα, αλλά ήξερα καλά πως αυτός ο φανταστικός σεφ ήταν ο πραγματικός κάτοχος του Michelin. Όταν όμως το κερδίσαμε στο Pollen Street, ναι εκεί ήταν πραγματικά δικό μου. Είχα όντως τις ικανότητες να κερδίσω ένα Michelin χωρίς κάποιον άλλον από πίσω, μπορούσα πραγματικά να το κάνω. Βέβαια με τον καιρό έμαθα πως και το στρες αυτό του να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του κάθε επισκέπτη, το μεγάλο άγχος που σου έρχεται με μία κορυφαία βράβευση όπως αυτή, δεν είναι ρεαλιστικό. Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους, πρέπει να φροντίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις καλά, όσο καλύτερα μπορείς. Να υπηρετείς το στυλ σου και το στυλ του εστιατορίου σου στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με την απόλυτη προσήλωση που του αρμόζει, αλλά όχι δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους πάντα, απλώς δεν γίνεται. Όλα μου τα εστιατόρια είναι συνδεδεμένα σε ένα σύστημα και εγώ στο κινητό μου βλέπω όλα τα σχόλια που αφήνει ο κάθε πελάτης, και από τα 18 εστιατόρια που έχω σε όλο τον κόσμο. Και είμαι τελειομανής, δεν το κρύβω, αλλά τελικά όσες φορές βλέπω ένα αρνητικό σχόλιο, εξαιρετικά σπάνια δόξα τω Θεώ είναι η αλήθεια, και το τσεκάρω με τους ανθρώπους του εστιατορίου, τελικά 99,9% καταλήγει να μην είναι κάτι σημαντικό, ούτε καν άξιο λόγου. 

 

Τι σε έφερε εδώ και στη δημιουργία του Mykonos Social;
Το Mykonos Social είναι το πρώτο μου εστιατόριο στη Μεσόγειο και πρέπει να σου πω πως είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Φυσικά τα πλάνα μας ήταν να ξεκινήσουμε το 2020, αλλά η πανδημία είχε διαφορετική άποψη. Οπότε συνεχίσαμε να δουλεύουμε το project όλη τη χρονιά και τελικά ανοίξαμε πέρσι. Ο Head Chef μου εδώ τότε ήταν ο Κώστας Παπαθανασίου, ένας καταπληκτικός σεφ με εξαιρετική προϋπηρεσία, και είχαμε αποφασίσει να εντρυφήσουμε στην εγχώρια γαστρονομία και ιστορία και να φτιάξουμε ένα ελληνικό κυρίως μενού. Το κάναμε και είχαμε πολλά ελληνικά πιάτα στο μενού, αλλά για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν ήμουν 100% σίγουρος. Δηλαδή τα πιάτα ήταν πεντανόστιμα και οι επισκέπτες τα λάτρευαν, αλλά υπήρχε μία αμφιβολία στο μυαλό μου, γιατί όσο και να λάτρευαν όλοι τη σπανακόπιτα που κάναμε πέρσι, επί παραδείγματι, εγώ δεν μπορούσα να έχω πραγματική άποψη, αφού δεν ξέρω στην πραγματικότητα τι σημαίνει "καλή σπανακόπιτα", δεν έφτιαχνε η γιαγιά μου για να ξέρω πως είναι η original τέλεια σπανακόπιτα. Οπότε φέτος είπα θα κάνουμε Μεσογειακή κουζίνα, με πολλές βασικές συνταγές μου από το Λονδίνο, αλλά με μεσογειακά και ελληνικά υλικά, και ταυτόχρονα μία κουζίνα που είναι χαρακτηριστική της δικής μου γαστρονομικής ταυτότητας, του δικού μου μαγειρικού στυλ. Φυσικά μιλάμε ακόμη για family style, δεν είναι μία fine dining κουζίνα, δεν έχει degustation και tasting menus, είναι μία fine casual κουζίνα αν θες, γιατί τα υλικά είναι συγκλονιστικά και τα περισσότερα είναι καθαρά τοπικά και οι τεχνικές εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Χρησιμοποιούμε τεχνικές στα πιάτα που χρησιμοποιούμε και στο Λονδίνο. Πέρσι δεν το κάναμε αυτό. 

Mykonos Social

Κάπου εδώ να κάνουμε μία διακοπή για να σου δείξω μερικά πιάτα από αυτά που δοκιμάσαμε και που είναι πολύ χαρακτηριστικά της λογικής που εφαρμόζει φέτος ο σεφ στο μενού. Όπως το carpaccio από ψάρι ημέρας με ξύσμα από λεμόνι που έχει πρώτα παγώσει και έτσι το ξύσμα του έχει μία πολύ πιο έντονα ελαιώδη και δυνατή γευστική παρουσία.

Mykonos Social

Το χταπόδι σαλάτα me μάραθο και σος που βασίζεται στη λογική της bouillabaisse αλλά με βάση τον αστακό.

Mykonos Social

Το λαβράκι με ριζότο pesto και σαλάτα με ελληνικά λαχανικά. 

Mykonos Social

Αλλά και τη συγκλονιστική αστακομακαρονάδα, που ουσιαστικά φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο σου και στην καρδιά σου. 

Κλείνοντας του ζήτησα να θυμηθεί την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή της πορείας του. Και να τι έμαθα!
Α καλά τη χειρότερη τη θυμάμαι πανεύκολα, όπως και το μεγάλο μάθημα που πήρα από αυτήν. Ήμουν πολύ νέος, ας πούμε γύρω στα 25, και δούλευα σε ένα πολύ καλό εστιατόριο και μου ζήτησαν από τον όμιλο που το είχε να αναλάβω την κουζίνα στο Mash & Air στο Μάντσεστερ, που στεγαζόταν σε ένα φανταστικό κτήριο. Το εστιατόριο πήγε πάρα πολύ καλά και έπαιρνε απίστευτες κριτικές, αλλά ειλικρινά ήμουν πάρα πολύ κακός manager, δούλευα εξαντλητικά 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούσα να μανατζάρω σωστά το προσωπικό. Ήταν εφιάλτης. Τέλος πάντων, ένα βράδυ θα ερχόταν για φαγητό ένας πολύ διάσημος σεφ και τότε είχε αρχίσει η μόδα στην Αγγλία με τις ασυνήθιστες κοπές κρεάτων. Έτσι είχα προμηθευτεί μία ιδιαίτερη κοπή, την είχα μαγειρέψει μόνος μου, είχε βγει πάρα πολύ ωραίο, το έδειξα στην ομάδα και έτσι απλά το έβαλα στο μενού- κάτι που φυσικά δεν θα έκανα ποτέ τώρα, θα το έβαζα ως πιάτο ημέρας και θα έβλεπα, αλλά τότε το έκανα. Μη στα πολυλογώ, τα πιάτα γύριζαν πίσω το ένα μετά το άλλο, σε ένα fully booked εστιατόριο, η κουζίνα βούλιαξε κυριολεκτικά. Αυτό ήταν το χειρότερο βράδυ της μαγειρικής μου ζωής, η ντροπή που ένιωσα δεν περιγράφεται. Όμως έμαθα -σε βάρος των επισκεπτών μας εκείνο το βράδυ (γέλια!) – ένα πολύτιμο μάθημα: δεν βάζεις ποτέ στο μενού ένα πιάτο, εάν δεν είσαι 1000% σίγουρος πως βγαίνει!

Και η καλύτερη; Η πιο υπερήφανη;
(σ.σ. το σκεφτόταν περίπου 5 λεπτά, και μάλιστα του είπα πως δεν πειράζει, και μου είπε πως όχι, πως του αρέσει αυτή η ερώτηση και θέλει να την απαντήσει). Έχω μαγειρέψει για τον Νέλσον Μαντέλα, έχω μαγειρέψει για κάθε A-list celebrity που μπορείς να φανταστείς, και για όλα αυτά νιώθω υπερηφάνεια, αλλά δεν νομίζω πως είναι τίποτα από αυτά η πιο περήφανη στιγμή μου. Αυτό που έχω στο μυαλό μου δεν είναι κάτι που έγινε, ή μία κουβέντα που ειπώθηκε. Εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο κάπως. Σε μπέρδεψα, το βλέπω. Κοίτα πρέπει να ήταν περίπου 4 χρόνια που είχα πια τη δική μου επιχείρηση και άρχισε πια να είναι εξαιρετικά επικερδής, και έτσι αρχίσαμε να μπορούμε να πηγαίνουμε με τη γυναίκα μου σε φανταστικές διακοπές και να απολαμβάνουμε τέτοια πράγματα. Ήμασταν λοιπόν στο ξενοδοχείο Splendido στο Portofino με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας, ήμασταν έτσι χαρούμενοι και χαλαροί, και της είπα "Κοίτα είναι απίστευτο, είμαστε εσύ και εγώ εδώ, σε αυτό το υπέροχο μέρος, σε αυτό το υπέροχο ξενοδοχείο, πίνουμε αυτό το φανταστικό κρασί, μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε καλά σχολεία. Είναι απίστευτο!". Ξέρεις με τη γυναίκα μου δουλεύαμε μαζί στον Gordon Ramsey, εκείνη ήταν στην υποδοχή, εγώ στην κουζίνα, και ξαφνικά είδα πόσο είχαμε προχωρήσει από τότε. Ξέρω πως έγινε, έγινε με πολύ σκληρή δουλειά, δεν έγινε με τύχη. Τύχη είναι να κερδίσεις το λαχείο! Και αυτό για εμένα είναι και ένα πολύτιμο μάθημα, γιατί ξέρεις, όταν έρχεσαι κυριολεκτικά από το μηδέν, όταν δεν είχες τίποτα, πάντα θα έχεις μέσα σου το φόβο πως θα ξαναγυρίσεις εκεί, και αν είσαι ένας αυθεντικός άνθρωπος, αυτός ο φόβος δεν θα φύγει ποτέ. Θα είναι η κινητήριος δύναμη να συνεχίσεις να δουλεύεις πάντα σκληρά και να δίνεις πάντα το 100% σου σε αυτό που κάνεις. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να επαναπαύεσαι, και αυτό για εμένα είναι ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>