top article

Η λέξη mezcal έχει πάντα γύρω της ένα μυστήριο και μία αύρα κάπως εξωτική που σε κάνει να συμπεραίνεις αυτόματα πως ο συνομιλητής σου είναι κάποιος που ξέρει από ποτό. Τον τελευταίο καιρό το "ξαδερφάκι" της γνωστής σε όλους μας tequila έχει αρχίσει να κατακτά πλέον και το ευρύτερο κοινό στη χώρα μας, και μία ολοκαίνουρια για την Ελλάδα άφιξη επιτείνει τη συζήτηση γύρω από το υπέροχο spirit που μας κάνει να ονειρευόμαστε ατελείωτες εκτάσεις με αγαύες κάτω από τον καυτό ήλιο του Μεξικό από την πρώτη κιόλας γουλιά! Ο λόγος για το premium mezcal The Lost Explorer, με τις έντονες οικολογικές ανησυχίες, που συστήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες, και μάλιστα παρουσιάστηκε από την ίδια την Brand Ambassador και Agave Expert Montserrat Franco, που ήρθε απευθείας από το Μεξικό στην Αθήνα ως επίτιμη καλεσμένη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

#Tidbits *: Εσύ τι ξέρεις για το mezcal;

Με motto του το απόλυτα ταιριαστό "Slow down & Sip curiously”, το premium The Lost Explorer, το πιο πολυβραβευμένο mezcal για το 2021, εξυμνεί την κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα του Μεξικού και τιμά τη φροντίδα για τη γη σε κάθε βήμα της διαδικασίας του. Έχει διακριθεί με περισσότερες από 20 βραβεύσεις μέσα στη χρονιά που μας πέρασε και για τις 3 ποικιλίες αγαύης, μεταξύ των οποίων και με 2 double gold για τα Tobalá και Salmiana από το San Francisco World Spirit Competition, έναν από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς θεσμούς βραβείων για τον κλάδο.  

the lost explorer

Το The Lost Explorer παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο μίας ξεχωριστής βραδιάς γευσιγνωσίας στο CHE Cocina y Barra Sudamericana με οδηγούς την Brand Ambassador, agave expert, Montserrat Franco και τον Spirits’ Manager της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Ε. Στέλιο Μαγουλά, οι οποίοι ανέλαβαν να εξηγήσουν στους καλεσμένους τη μοναδικότητα αυτού του απόλυτα ξεχωριστού ποτού. Εκεί λοιπόν μάθαμε πως το The Lost Explorer επαναπροσδιορίζει την κατηγορία του mezcal μέσα από τρεις ποικιλίες αγαύης, το Espadín, το Tobalá και το Salmiana, παράγοντας μια απαλή, ισορροπημένη και κομψή γεύση, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της εκάστοτε αγαύης και της επιτρέπει να ξεχωρίσει. 

the lost explorer

Το Τhe Lost Explorer Espadín είναι φτιαγμένο από 100% Espadín αγαύη, η οποία συγκομίζεται μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης και έχει μια γλυκιά και ποώδη αίσθηση. Με νότες γλυκού μήλου, ώριμων φρούτων και διακριτική παρουσία καπνού, είναι γι’ αυτούς που θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του mezcal. Το Τhe Lost Explorer Tobalá είναι φτιαγμένο από 100% αγαύη Tobalá, γνωστή και ως "Explorer agave" και συλλέγεται μετά από 10 χρόνια ανάπτυξης. Με γήινες νότες καπνού, κακάο, βανίλιας και δέρματος, το Tobalá προσφέρει μια μοναδική ισορροπία μεταξύ του ξύλου και του umami που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς. Το Τhe Lost Explorer Salmiana είναι φτιαγμένο από 100% Salmiana agave, που συλλέγεται μετά από 12 χρόνια ανάπτυξης. Έχει τα πιο ποώδη αρώματα από τα τρία mezcal, με γλυκές, αλλά ταυτόχρονα πικάντικες νότες πράσινου τσίλι, γκρέιπφρουτ και φρέσκιας αγαύης, γι’ αυτούς που αναζητούν τις πιο τολμηρές γεύσεις.

the lost explorer

Έτσι μιλάμε λοιπόν για τρία μονοποικιλιακά Mezcal καθένα με τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα και μοναδικό χαρακτήρα. Πίσω από το The Lost Explorer mezcal και τα μυστικά του, κρύβεται ο βραβευμένος και αυτοδίδακτος Mezcalero πρώτης γενιάς, Don Fortino Ramos με έδρα την Oaxaca (Οαχάκα), ο οποίος έχει αφιερώσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του στην τέχνη και την απόσταξη του mezcal. Η αγάπη του για τη φιλοσοφία του mezcal μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και στόχος του είναι η τελειοποίηση της τεχνικής του με πρωταρχικό στοιχείο τη φροντίδα της φύσης.

the lost explorer

Το λογότυπο που είναι χαραγμένο στις φιάλες των μπουκαλιών αντιπροσωπεύει τα τέσσερα φυσικά οικοσυστήματα του κόσμου – δάσος, ωκεανός, έρημος και ήλιος. Τα "πλάσματα" σε κάθε ετικέτα γνωστά ως Alebrije, είναι εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και τους μύθους της Οαχάκα. Τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από περισσότερα από 50% ανακυκλωμένα υπολείμματα κρυστάλλου, με πώμα από φυσικό πιστοποιημένο ξύλο και με βιοδιασπώμενο φυσικό κερί μέλισσας από το Μεξικό.

the lost explorer

Η επίτιμη καλεσμένη Montserrat Franco, μία από τις ελάχιστες agave experts γένους θηλυκού στον κόσμο, μετέφερε την αγάπη της και το πάθος της για το ξεχωριστό αυτό mezcal, ενώ σχετικά με το λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά δήλωσε χαρακτηριστικά "Πιστεύω ότι το The Lost Explorer mezcal μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του Έλληνα και να έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό. Ο λόγος είναι ότι είναι μέρος μίας παράδοσης χρόνων και συνυφασμένο με τη Μεξικάνικη κουλτούρα. Είναι ένα ποτό φτιαγμένο από τις ίδιες τις κοινότητες και πάντα μία αφορμή για γιορτή". Ο Στέλιος Μαγουλάς από την πλευρά του ανέλαβε να παντρέψει την ελληνική και τη μεξικανική κουλτούρα μέσα από ένα ιδιαίτερο pairing που ανέδειξε τις χαρακτηριστικές γευστικές νότες των 3 διαφορετικών mezcal με συνοδεία εκλεκτών και απλών ελληνικών γεύσεων.  Το Τhe Lost Explorer mezcal έχει μια μακροπρόθεσμη αποστολή, να γίνει η πιο βιώσιμη μάρκα mezcal στον κόσμο. Τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ενώ προσπαθεί συνεχώς να ανεβάζει τον πήχη, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο και λίπασμα που δημιουργείται από τα υπολείμματα αγαύης, αναφυτεύοντας τουλάχιστον τρεις αγαύες για κάθε απόσταξη μίας αγαύης και εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες για την αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας. 

the lost explorer

 

Q&A
Η Montserrat Franco είναι πιστοποιημένη sommelier, Mezcalier και βραβευμένη Tequilier, μία από τις ελάχιστες γυναίκες στον χώρο της "αγαύης" (agave lady), ενώ έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και βραβεύσεις. Το 2022 ανακηρύχθηκε Global Brand Ambassador for The Lost Explorer Mezcal, του πιο πολυβραβευμένου mezcal για το 2021, με στόχο να γίνει το πιο sustainable mezcal brand στον κόσμο. Της ζητήσαμε λοιπόν να μας λύσει κάποιες βασικές απορίες μας, καθώς και να μας μιλήσει για το αγαπημένο της ποτό. 

Ποια είναι τα 3 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου για το mezcal;
1.Η ποικιλία της αγαύης. Το mezcal μπορεί να παραχθεί από διαφορετικές ποικιλίες αγαύης. Πάνω από 25 ποικιλίες αγαύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του με βάση τη νομοθεσία, γεγονός που ανοίγει έναν νέο κόσμο πολυπλοκότητας σε αρώματα και γεύσεις. Είναι λίγο σαν το κρασί,  όπου μπορείς να συναντήσεις διαφορετικούς χαρακτήρες και στην ουσία να γευτείς το terroir. Το γεγονός πως μπορούμε να δημιουργήσουμε με διαφορετικές ποικιλίες αγαύης, μας δίνει τη δυνατότητα να προάγουμε την αειφόρο γεωργία και την ποικιλομορφία. 
2.Η διαδικασία παραγωγής. Το mezcal δεν είναι "βιομηχανικό" προϊόν, είναι πιο πολύ artisanal προϊόν, που παράγεται σε μικρές παρτίδες, χρησιμοποιώντας κυρίως κωνικούς υπόγειους φούρνους για να "ψήσει" την αγαύη, χωρίς τη χρήση ατμού. Η διαδικασία παραγωγής των artisanal mezcal είναι αργή, καθώς πολλοί παράγοντες της παραγωγής, όπως η ζύμωση, δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον άνθρωπο. Όμως όλα αυτά είναι που προσδίδουν την "τελειότητα της ατέλειας" στο mezcal!
3.Η ηλικία της αγαύης. Κατά την παραγωγή του mezcal ακόμη και η πιο συνηθισμένη ποικιλία αγαύης, η Espadín, χρειάζεται τουλάχιστον 7 χρόνια για να φτάσει να είναι έτοιμη για να κοπεί και να μπει στην παραγωγή. Σκέψου πως υπάρχουν άγριες αγαύες που πρέπει να μεγαλώσουν για περισσότερα από 20 χρόνια πριν γίνει η συγκομιδή τους. 

the lost explorer

Τι σας τράβηξε τόσο στο The Lost Explorer; 
Η αλήθεια είναι πως ταξίδευα όλη μου τη ζωή και είχα αυτήν την εσωτερική περιέργεια που με έκανε να θέλω να εξερευνήσω όσο περισσότερες χώρες και κουλτούρες γίνεται. Ειδικά η γαστρονομία και η κουλτούρα του ποτού σε κάθε χώρα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ώστε να κατανοήσεις και να νιώσεις τον παλμό του κάθε μέρους. Όταν επισκέφτηκα το αποστακτήριο της οικογένειας Ramos στο μικρό χωριό San Pablo Huixtepec στην Oaxaca, δεν είχα στο μυαλό μου να ενταχθώ στην ομάδα του brand, απλώς ήθελα να μάθω για το mezcal. Τα μαθήματα και οι γνώσεις που έλαβα από τον Maestro Fortino άλλαξαν τελείως την αντίληψή μου για την παραγωγή του mezcal. Ο άνθρωπος αυτός είναι πηγή έμπνευσης, κάποιος που πάλεψε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και έγινε "προφήτης" στον τόπο του. Ένας Maestro Mezcalero πρώτης γενιάς που περνάει την κληρονομιά του και τις γνώσεις του στην κόρη του, Xitlali. 

Πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό και η ελληνική μπαρ σκηνή θα αγαπήσουν το The Lost Explorer;
Πιστεύω ακράδαντα πως η ελληνική μπαρ σκηνή ήδη αγαπάει το mezcal. Υπάρχει μία πολύ ζωντανή και δραστήρια "κοινότητα" που βλέπει το mezcal ως ένα αρχαίο ποτό βαθιά ριζωμένο στη δημιουργία των σύγχρονων αποστακτηρίων. Το The Lost Explorer φέρνει στην ελληνική αγορά μία πολύ ειλικρινή προσέγγιση απέναντι στο mezcal πάνω σε μία γερή βάση: ένα single estate ποτό, ένας maestro mezcalero που είναι και συνιδιοκτήτης, ένα σύστημα γεωργίας αειφόρου καλλιέργειας, απευθείας ανάμειξη της τοπικής κοινότητας της Oaxaca μέσω ενός δικτύου μη κερδοσκοπικών πρακτικών που βοηθούν στα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής, που υποστηρίζουν τη μικρή γυναικεία επιχειρηματικότητα και τους τοπικούς χειροτέχνες. 


Πώς αισθάνεσθε ως γυναίκα ειδικός σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός της αγαύης; Έχει βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στον χώρο του ποτού τα τελευταία χρόνια;
Το ότι είμαι γυναίκα σε αυτή τη βιομηχανία μου δίνει δύναμη και με κάνει να νιώθει ισχυρή. Όταν δουλεύω στο χωράφι με τις αγαύες ή όταν πρέπει να αλλάξω τις μπότες και τα καπέλα μου για να ντυθώ για ραντεβού στην πόλη ή όταν ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να πετάξω για άλλες ηπείρους, νιώθω ακριβώς ίδια με τους άνδρες και με τα ίδια δικαιώματα. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η αναγνώριση του προβλήματος έχει αλλάξει τη θέση της γυναίκας στη βιομηχανία του ποτού τα τελευταία χρόνια, αλλά φυσικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε υποστηρίζοντας τις υπόλοιπες γυναίκες και δίνοντάς τους δύναμη. 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον του The Lost Explorer; 
Εύχομαι να κάνω τη διαφορά στην κοινότητα. Η ενασχόλησή μου με το mezcal πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από τo να αφηγούμαι απλώς μία ωραία ιστορία, νιώθω υπεύθυνη για κάθε πτυχή της παραγωγής και της επικοινωνίας του mezcal. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να είμαι μέρος ενός sustainable project, να μπορώ να δώσω πίσω στη γη και τους ανθρώπους της, αυτή είναι η αποστολή μου!

 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });