Beauty Stars With Attitude
Φέτος έχουμε γράψει και έχουμε πει πολλά για τα γαστρονομικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν μακράν την καλύτερη αφορμή για δημιουργικές ζυμώσεις, ενώ δίνουν την ευκαιρία τόσο η ελληνική γαστρονομία να επικοινωνηθεί σε ένα ξένο κοινό όσο και η ελληνική κοινότητα των foodies να ζήσει εμπειρίες διεθνούς fine dining εδώ στη χώρα μας. Και εδώ ακριβώς θα ήθελα να σου πω και κάτι ακόμη, κάτι πολύ σημαντικό για το ρόλο των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων σε αυτήν την πανέμορφη προσπάθεια. Γιατί όταν ένα πολυτελές resort, που εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε ένα πιο συγκεκριμένο κοινό ανθρώπων που μπορούν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν τις κουζίνες του κόσμου, φέρνει κοντά διεθνούς φήμης Michelin-starred chefs και πολυβραβευμένους Έλληνες δημιουργούς της γεύσης στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ, τότε πολύ απλά επικοινωνεί πως η ελληνική γαστρονομική σκηνή δεν έχει τίποτα να "ζηλέψει" από την αίγλη του εξωτερικού, και το επικοινωνεί ακριβώς εκεί που πρέπει να ακουστεί: στους πολυταξιδεμένους επισκέπτες της χώρας μας που με τη σειρά τους θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους φίλους τους και θα γίνουν οι καλύτεροι "πρεσβευτές" της χώρα μας στο εξωτερικό και στα επόμενα μέρη που θα επισκεφτούν. Το Daios Cove Luxury Resort & Villas, που φέτος διοργάνωσε τα συναρπαστικά του Culinary Journeys για 4η φορά, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό και μάλιστα με τόση επιτυχία που φέτος το βρήκα ειλικρινά συγκινητικό. Όταν άκουσα την Karime López, τη σεφ του πρώτου Gucci Osteria στη Φλωρεντία, το "δεξί χέρι" του Massimo Bottura, και την πρώτη Μεξικανή γυναίκα που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin, να μιλάει με τόσο ενθουσιασμό και θέρμη για την ελληνική κουζίνα και τους Έλληνες σεφ που γνώρισε στις 3 μόλις μέρες που βρέθηκε στην Κρήτη για το γαστρονομικό φεστιβάλ του Daios Cove, πραγματικά σκέφτηκα πως αυτό είναι ο σκοπός και η απόλυτη επιτυχία για την ελληνική γαστρονομική σκηνή: να τη συζητάνε βιωματικά πλέον οι σωστοί άνθρωποι στο δικό τους περιβάλλον στα βραβευμένα εστιατόρια του κόσμου. Και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια της ίδιας της σεφ: "Λατρεύω το ελληνικό φαγητό, αλλά μέχρι τώρα το δοκίμαζα μόνο στο εξωτερικό, και αυτή είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και δεν σου κρύβω πως ονειρευόμουν χρόνια να δοκιμάσω την κουζίνα σας στον τόπο της. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πλούσια κουλτούρα που έχει τόσα διαφορετικά πράγματα να προσφέρει από γαστρονομικής απόψεως, τα ελληνικά προϊόντα είναι φανταστικά, και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό. Η γαστρονομική σας σκηνή εξελίσσεται διαρκώς και βλέπεις και μαθαίνεις για τόσα υπέροχα μαγαζιά, που θα ήθελες να μείνεις εδώ για πάντα!". That said ας περάσουμε στα δικά μας!

Είχα την τύχη λοιπόν να βρεθώ στο Daios Cove και στο 4ο Culinary Journeys Series στα τέλη του Ιουλίου για το guest της υπέροχης αυτής και απίστευτα γλυκιάς σεφ, που παρόλη την επιτυχία της δεν είχε ψήγμα έπαρσης στο λόγο, το ύφος, το βλέμμα και τον τρόπο που έκανε τη δουλειά της, και έχω να μοιραστώ μαζί σου πολλά και διάφορα τόσο για το ίδιο το δείπνο όσο και το μαγικό αυτό resort. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Κατευθείαν από το αεροπλάνο βρέθηκα στο τέλεια οργανωμένο Masterclass Venue του Daios, όπου η Μεξικανή σεφ μας έδειξε με περίσσεια υπομονή και χαμόγελο πως να φτιάχνουμε τη δική της εκδοχή ενός απίστευτα κλασσικού μεξικανικού πιάτου, της Tostada. Μη σου πω ψέματα, δεν ανακάλυψα το κρυφό μαγειρικό μου ταλέντο, αλλά η προσήνεια της σεφ, ακόμη και σε εμένα με τα δύο αριστερά χέρια ήταν εντυπωσιακή.

Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να τη ρωτήσω πως αισθάνεται που είναι η πρώτη Μεξικανή γυναίκα στον κόσμο με αστέρι Michelin για να μου απαντήσει πως "Όταν ο Massimo (Bottura), με τον οποίο συνεργαζόμουν ήδη για την έκδοση κάποιων από τα βιβλία του, μου πρότεινε να αναλάβω το νέο του project, την πρώτη Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία, ήμουν κάπως επιφυλακτική, καθώς μου φάνηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό ένα τέτοιο project (γέλια!), αλλά μετά όταν μίλησα με τον Marco Bizzarri, τον Πρόεδρο και CEO του Οίκου Gucci και καρδιακό φίλο του Massimo, και κατάλαβα πόσο πολύ αγαπάει το φαγητό και τη γαστρονομία, πείστηκα στο λεπτό να το αναλάβω! Δεν σου κρύβω πως για κάποιες μέρες αφού είχαν ανακοινωθεί τα αστέρια του οδηγού Michelin δεν το πίστευα πως ήμουν όντως η πρώτη γυναίκα από την πατρίδα μου να επιτύχει κάτι τέτοιο, έλεγα δεν μπορεί κάποια θα το έχει πάρει και στο παρελθόν πριν από εμένα. Εντάξει μετά το πίστεψα πια! Είναι τεράστια τιμή και χαρά για εμένα, αλλά και μεγάλη ευθύνη, καθώς εκπροσωπώ τη χώρα μου αλλά ταυτόχρονα οφείλω να ανοίγω το δρόμο και για άλλες γυναίκες του χώρου μας".

Το ίδιο βράδυ λοιπόν δοκιμάσαμε τη μοναδική τέχνη της σεφ στην πράξη, σε ένα fine dining & wine pairing δείπνο στο Ocean Restaurant του Daios Cove (του οποίου το κανονικό μενού επιμελείται το Ducasse Conseil παρακαλώ!). Ως πρώτο πιάτο ήρθε η διάσημη Karime’s Tostada με τραγανή tostada από μωβ καλαμπόκι πάνω σε ένα κομψό ταρτάρ μαριναρισμένης παλαμίδας, σε πολύ καλύτερη εκδοχή από αυτήν που φτιάξαμε μόνοι μας το πρωί οφείλω να σου πω (!).

Το φανταστικό wine pairing που αναδείκνυε μοναδικά τα χαρακτηριστικά του κάθε πιάτου είχε φροντίσει ο πολυβραβευμένος sommelier Νικόλας Γιαννόπουλος AIWS. Στη συγκεκριμένη φωτό κρατάει ένα γαλλικό Blandine le Blanc που με την οξύτητα και την υφάλμυρη γεύση του ταίριαζε τέλεια με το επόμενο πιάτο που θα σου δείξω, που θεωρώ πως ήταν μακράν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα πιάτα που έχω δοκιμάσει τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν.

Το Pronto Luis dedicato a Bizza λοιπόν, όπως λέγεται αυτή η μικρή πρασινάδα που βλέπεις παραπάνω, έκρυβε μέσα του τόσα επίπεδα σε γεύσεις και υφές, και τόσο ιντρίγκαρε τον ουρανίσκο σου, που δεν θα μπορούσες να το πιστέψεις. Κάποιος το χαρακτήρισε εικονικό ριζότο και κάποιος άλλος ceviche αρακά, αλλά η τέλεια σε οξύτητα leche de tigre με την οποία σερβιριζόταν και η φρεσκάδα που έβγαζε μαζί με τη μεστότητα του πεκορίνο, το έκανε απλά μοναδικό. Εξαιρετικά νόστιμο και comfort στη πιο fine dining εκδοχή του και το χειροποίητο Tortellini γεμιστό με μορταδέλα και προσούτο και δεμένο με κρέμα από παρμεζάνα, το οποίο ακούγεται απλό αλλά η σεφ μας εξήγησε πως τεχνικά είναι το πιο δύσκολο πιάτο του μενού, καθώς η δημιουργία των τέλειων tortellini μπορεί να απασχολεί έναν άνθρωπο για πάνω από 6 ώρες ημερησίως.

Θα κλείσω τα του δείπνου με το to-die-for και απόλυτα insta-worthy επιδόρπιο με τις πεταλούδες, τις μαρέγκες, τις βιολέτες και τα blackberries, για να προλάβω να σου πω και κάποια πράγματα ακόμη για το ίδιο το resort και δεν θέλω να σε κουράσω.

Καταρχάς να σου πω πως, για εμένα τουλάχιστον, είναι ένα από τα πιο μαγικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζει αβίαστα την πολυτέλεια με την οικειότητα, την ευκολία με την κομψότητα και τις κορυφαίες υπηρεσίες με τις προσεκτικά διαλεγμένες συνεργασίες. Πέρα από τη συνεργασία με το Ducasse Conseil για τη γαστρονομική επιμέλεια όλου του resort, ήξερες πως τα ποτά εδώ τα υπογράφουν οι The Clumsies (#4 στη Βίβλο The World 50 Best Bars), ενώ το γυμναστήριο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπερδιάσημο BXR London, για το οποίο φέτος εγκαινιάστηκε και ένα ολοκαίνουριος απίστευτος χώρος μέσα στο επίσης ολοκαίνουριο και άκρως εντυπωσιακό Kepos by Goco, για το οποίο και θα πούμε ευθύς αμέσως;
Το Kepos by Goco είναι το καινούριο Wellness Centre του Daios Cove και πραγματικά θα θες να μείνεις εκεί μέσα για πάντα. Εντάξει μπορεί να θες να πας και μια βόλτα από την ιδιωτική παραλία και τις απίστευτες πισίνες του resort, αλλά μετά πίστεψέ με θα θες να "ζήσεις" εδώ μέσα! Λέγεται Kepos by Goco (δηλαδή "κήπος") εμπνευσμένο από τον "κήπο του Επίκουρου", όπου πήγαιναν οι άνθρωποι για να τους διδάξει μέσα από 4 στάδια (διατροφή, άσκηση, διαλογισμός και κάποιες ιατρικές παρεμβάσεις) πως θα κατακτήσουν την απόλυτη ευζωία. Ακριβώς αυτό κάνουν και εδώ στα 2.200 τμ του χώρου με τα 16 δωμάτια θεραπείας, τις μαγικές εσωτερικές πισίνες, τα εξειδικευμένα medical treatments, όπως την Κρυοθεραπεία, την θεραπεία Υπερβαρικού Οξυγόνου, το IV drips lounge, τις συνεργασίες με το λονδρέζικο BXR που είπαμε παραπάνω, ή το κορυφαίο brand 111 Skin London. Πιθανώς ακόμη να μην είναι εφικτό, αλλά σίγουρα το Daios Cove θα μπορούσε να είναι ένα destination για 12 μήνες το χρόνο, όταν τα πράγματα συνολικά στη χώρα μας φτάσουν εκεί.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr