September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Mf Blogs

#Tidbits *: Ποιος είναι ο σεφ-πρότυπο του John Σκοτίδα;

#Tidbits *: Ποιος είναι ο σεφ-πρότυπο του John Σκοτίδα;

Το παιδί-θαύμα που ισορροπεί στο skateboard με την ίδια ευκολία που κάνει λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο μαγείρεψε στο θεσμό Greek Chefs Abroad.

Μιλήσαμε πρώτη φορά πέρσι για έναν νέο και πολλά υποσχόμενο γαστρονομικό θεσμό, το "Greek Chefs Abroad, Ambassadors of Greek Cuisine”, που διοργανώνεται από τον ξενοδοχειακό όμιλο MarBella Collection και ουσιαστικά προσκαλεί τους Έλληνες σεφ που κάνουν καριέρα και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι στο εξωτερικό να γίνουν εκείνοι μέσα από τα πιάτα τους οι πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας εκτός ελληνικών συνόρων. Στα μόλις δύο χρόνια που μετρά το Greek Chefs Abroad έχει ήδη επιτύχει να φέρει σημαντικά ονόματα να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο πλαίσιο των δείπνων του φεστιβάλ (αν δεν θυμάσαι ποιοι σεφ συμμετέχουν φέτος, μπορείς να διαβάσεις ξανά το αρχικό μας #tidbits για το θέμα εδώ), ενώ ο όμιλος μετρά πλέον και ηχηρές μόνιμες συνεργασίες, όπως ο Γιάννης Κιόρογλου και ο Γκίκας Ξενάκης για τα a la carte εστιατόρια των ξενοδοχείων του. Σε μία τέτοια υπέροχη βραδιά είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω την θεσπέσια sui generis κουζίνα του John Σκοτίδα και να μάθω και ποιος είναι ο Έλληνας σεφ που θαυμάζει πιο πολύ, μεταξύ άλλων πραγμάτων, όμως πριν μπούμε σε λεπτομέρειες επίτρεψέ μου να σου πω δύο ακόμη λόγια για το γιατί επιμένω τόσο όσον αφορά στη σημασία των γαστρονομικών θεσμών, φεστιβάλ και πρωτοβουλιών από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους. Η απάντηση είναι απλή: γιατί όταν τα πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας μας επενδύουν, το καθένα με το δικό του τρόπο, στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας, παραδοσιακής και σύγχρονης, ο αντίκτυπος που έχει η προσπάθειά τους είναι υπερπολλαπλάσιος, αφού αυτόματα απευθύνονται σε ένα μεγάλο και premium διεθνές κοινό, το οποίο με τη σειρά του γίνεται αυτό ο πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στη δική του χώρα. Το Greek Chefs Abroad των MarBella Collection είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει και να εξελίσσεται διαρκώς, έχοντας διττό σκοπό, αφού και "επαναπατρίζει" τους λαμπρούς σεφ του εξωτερικού και προσφέρει απλόχερα ελληνική δημιουργική κουζίνα υψηλών αξιώσεων σε ξένους επισκέπτες!

marbella

Η MarBella Collection διαθέτει τρία υπέροχα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και την Πέρδικά Θεσπρωτίας που κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν ανθρώπους από τα πέρατα του κόσμου. Στη βραδιά που βρέθηκα εγώ με guest chef τον εξαιρετικό πραγματικά John Σκοτίδα στο πανέμορφο περιβάλλον του MarBella Elix, τα τραπέζια ήταν γεμάτα με ταξιδιώτες από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, οι οποίοι αποκόμισαν μία αληθινά μοναδική εμπειρία της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, όπως ακριβώς την παρουσιάζει ο ταλαντούχος σεφ αναμεμειγμένη με στοιχεία από την Ασία και τη Νότια Αμερική, που είναι και οι χώρες καταγωγής του μαζί με την Ελλάδα, και το αποτέλεσμα είναι μαγικό γευστικά και τελικά άκρως ελληνικό. Αν αυτή είναι η εικόνα που προσλαμβάνουν οι ξένοι για τη γαστρονομία μας και τη δυναμική της, τότε πραγματικά η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κάποια στιγμή σημαντικό γαστρονομικό προορισμό και να πάρει τη θέση της ανάμεσα στις γαστρονομικές μητροπόλεις του κόσμου. 

marbella collection

That said, και για να μη σε κουράσω περαιτέρω, πάμε στα δικά μας. Ο John Σκοτίδας, μέχρι πολύ πρόσφατα Executive Chef των διάσημων Λονδρέζικων Mazi και Suzi Tros, παρουσίασε μία σειρά από πιάτα που προκάλεσαν συνολικά στο τραπέζι κάτι που σπάνια συμβαίνει στη δουλειά μας: τη σκέψη πως κάθε πιάτο είναι το κορυφαίο, μόνο και μόνο για να έρθει να διαψευστεί από το επόμενο. Το Carrot Taco που βλέπεις παραπάνω είναι νομίζω το πιο νόστιμο taco που έχω φάει στη ζωή μου, και κάπου εδώ να σου σημειώσω πως γενικά δεν μου αρέσουν και πολύ τα καρότα. Αλλά κάπως όπως μπλεκόταν το pico de gallo με το μαϊντανό και το dukkah (μείγμα μπαχαρικών), το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Μετά ήρθαν τα Χτένια με το αυγολέμονο, το jalapeno και τη μέντα και είπα "ναι, αυτό είναι το αγαπημένο μου τελικά", αλλά όχι, γιατί κάθε φορά ερχόταν και το επόμενο και πάλι τα ίδια έλεγα. 

marbella

Κάπως έτσι φτάσαμε στη δική του μοναδική εκδοχή μίας κακαβιάς σε μορφή σος με χόρτα του ονείρου και πουρέ από παστινάκι ως συνοδευτικά για το πιο τέλεια μαγειρεμένο και ζουμερό φαγκρί,

marbella

αλλά και στο "πιάτο της ζωής του", όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, το τρυφερότατο αρνί, το οποίο μάλιστα το έχει και σε tattoo (το αρνί, όχι το πιάτο!) με το πιο ελληνικό και συνάμα το πιο ιδιαίτερο ιμάμ που έχεις γευτεί ποτέ. Νομίζω πως αν κάτι χαρακτηρίζει την κουζίνα του John Σκοτίδα είναι πως είναι δική του και μόνο, είναι sui generis, είναι ελληνική και εξωτική αλλά και πάλι ελληνική, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις ουσιαστικά το πως. 

greek chefs abroad

Κάπου εδώ και πριν πάμε στα υπόλοιπα θέλω να κάνω μία ειδική μνεία στο προζυμένιο ψωμί, δημιούργημα του Ανδριανού Πούλη από την ομάδα του John Σκοτίδα, που ήταν απλά θεϊκό και κατά την ταπεινή μου γνώμη ο νεαρός αυτός σεφ, που τώρα επίσης αναλαμβάνει το πρώτου εστιατόριο στο Λονδίνο ως Head Chef, θα έπρεπε να ανοίξει φούρνο και να γίνει πλούσιος, αλλά και στο pre-dessert του μενού που δοκιμάσαμε που ήταν από τα πιο πρωτότυπα και ιδιαίτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Ήταν σαν υποβρύχιο (ναι αυτό που τρώγαμε μικροί) με βανίλια και μαστίχα και lime και λουίζα και τσάι του βουνού, που το έτρωγες και γέμιζες φρεσκάδα και αναμνήσεις, μόνο αυτό να δοκιμάσεις καταλαβαίνεις πόση δημιουργικότητα και πόση ισορροπία κρύβει μέσα του ο σεφ John Σκοτίδας, που κάποτε ονειρευόταν να κάνει καριέρα στο skateboard, και βρέθηκε κάπως λίγο τυχαία στις κουζίνες για να ανακαλύψει πως τελικά αυτό ήταν το δικό του "κάλεσμα". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly)

Μετά λοιπόν από αυτό το δείπνο έπρεπε να μάθω περισσότερα για τον μόλις 32 ετών σεφ, που πρόσφατα έληξε τη συνεργασία του με το Mazi και το Suzi Tros, έφτιαξε το δικό του resto project στο Λονδίνο το EggRun (βάση σε όλα τα πιάτα είναι το αυγό!), το οποίο έχει ήδη pop-up στο ξακουστό Soho Farmhouse και ετοιμάζεται να ανοίξει περαιτέρω τα φτερά του, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος που θα τον πάνε τα επόμενα βήματά του, αλλά μιλώντας του καταλαβαίνεις πως σίγουρα θα τον πάνε κάπου ψηλά και άκρως δημιουργικά. Άλλωστε το πάθος μοιάζει λίγο με το βήχα... δεν κρύβεται. "Ξέρεις υπάρχουν 3 τύποι σεφ, ο καλός μάγειρας, ο manager και ο leader, το ζητούμενο είναι να συνδυάζεις και τα 3, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το λες από ότι να το κάνεις (γέλια!)", και συνεχίζει, "για εμένα αν με ρωτάς ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος είναι ο σεφ που τα συνδυάζει όλα, αν με ρωτήσεις ποιο είναι το role model μου, δεν θα σου πω κάποιο διεθνή 3άστερο σεφ, τον Αλέξανδρο θα σου πω! Αυτός με ενέπνευσε όταν πήγα κοντά του για πρακτική να αγαπήσω στα αλήθεια αυτή τη δουλειά, είναι φανταστικός σεφ και φανταστικός άνθρωπος". 

marbella

Πέρα όμως από το υπέροχο δείπνο, το 3ημερό μας είχε και άλλες γευστικές εκπλήξεις, όπως ένα πολύ ενδιαφέρον wine tasting με το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Βιβλία Χώρα και το Κτήμα Δύο Ύψη, το οποίο και συντόνισε ο βραβευμένος sommelier Αλέξανδρος Μπουζίκας μαζί με την Βασιλική Γεροβασιλείου με φόντο την μοναδική θέα που απολαμβάνεις από όλα τα σημεία του MarBella Elix.

marbella

Όπου κι αν σταθείς αυτή η θέα σε μαγεύει, με την πισίνα να ενώνεται με τη θάλασσα και τον ουρανό και να μην ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει το καθένα. Γενικά το ξενοδοχείο αυτό έχει μία θετική αύρα και μία αίσθηση ελευθερίας, που δεν συναντάς εύκολα, η οποία οφείλεται σίγουρα στο μοναδικό του location, αλλά και στο design του, τη χρωματική παλέτα, το φροντισμένο του σέρβις και τα φιλόξενα δωμάτια του, που συνδυάζουν την άνεση με την προσοχή στη λεπτομέρεια. 

marbella

Ακριβώς από κάτω απλώνεται μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες με τα πιο κρυστάλλινα νερά που έχεις δει ποτέ, διάφανα και καταγάλανα. Και στην παραλία υπάρχει εστιατόριο, ένα από τα τέσσερα του resort, όπου σε συμβουλεύω χωρίς δεύτερη σκέψη να απολαύσεις ένα lunch για την απόλυτη beach dining εμπειρία. 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information


 

BEST OF NETWORK