Το Delta υποδέχεται τη νέα σεζόν και εισέρχεται στο δεύτερο έτος λειτουργίας του με νέο μενού, μία σημαντική διάκριση και ενδιαφέρουσες αλλαγές και νέα.
Πέρσι το καλοκαίρι ήταν που όλοι συζητούσαμε για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη άφιξη στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, ένα εστιατόριο που ερχόταν να αλλάξει τα δεδομένα με βαριές υπογραφές από το φωτισμό και το design μέχρι το μενού και τα κρασιά, ένα εστιατόριο σταθμό για τη χώρα μας: το Delta. Νομίζω πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, και σίγουρα εγώ δεν είμαι η αρμόδια, για να καταλήξουμε αν το στοίχημα του ΙΣΝ και του Δειπνοσοφιστηρίου είναι κερδισμένο, αλλά σίγουρα μπορούμε να πούμε πως ένα χρόνο τώρα το Delta συζητιέται διαρκώς με θετικό πρόσημο και πως όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γαστρονομία στη χώρα μας (από foodies μέχρι Michelin-starred chefs) έχουν θεωρήσει απολύτως απαραίτητο να βρεθούν στην άκρως εντυπωσιακή σάλα του ώστε να έχουν άποψη για τη συνολική εμπειρία. Προσωπικά αυτό το βρίσκω επιτυχία.

Φέτος λοιπόν το Delta κλείνει ένα χρόνο παρουσίας και υποδέχθηκε τη νέα σεζόν με ένα νέο μενού, ένα σημαντικό βραβείο και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές. Εμείς είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί και να δοκιμάσουμε κάποια πιάτα από το νέο μενού πριν τα δοκιμάσει το ευρύτερο κοινό, για τα οποία θα δούμε φωτογραφίες και θα συζητήσουμε παρακάτω, αλλά -αν μου επιτρέπεις- εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από το διεθνές και πολύ σημαντικό βραβείο που έλαβε το Delta για το design του. Συγκεκριμένα, το Delta βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022 στην κατηγορία "Europe- In Another Space”, μία βράβευση που αφορά σε χώρους εστίασης που βρίσκονται μέσα σε μουσεία, αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς, ή οπουδήποτε αλλού πλην των ξενοδοχείων. Πρόκειται για τον σημαντικότερο και πιο επιδραστικό διαγωνισμό design για χώρους εστίασης παγκοσμίως, και το Delta με αυτή του τη βράβευση βάζει τη χώρα μας σε μία λίστα πλάι στις σημαντικότερες μητροπόλεις της Ευρώπης. Δεν το λες και λίγο, ειδικά αν σκεφτείς πόσο συγκινητικά όμορφο είναι αυτό το εστιατόριο, και πόσο έξω από τα ελληνικά εστιατορικά δεδομένα βρίσκεται σε επίπεδο design, αρχιτεκτονικής και γενικότερης αίσθησης.

Πάμε τώρα στα γευστικά νέα της υπόθεσης. Το νέο degustation menu μειώνεται σε στάδια, που από 17 γίνονται 12, ενώ βαδίζει φυσικά στην ίδια λογική, αυτή της βιωσιμότητας, της δημιουργικής ελληνικότητας και της συνεχούς έκπληξης. Οι διάσημοι πλέον και στη χώρα μας σεφ, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, δουλεύουν με νέα υλικά, μικρών παραγωγών που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και με προϊόντα από τη φάρμα του Delta στα Μεσόγεια, και έρχονται να δώσουν νέα πνοή, να δημιουργήσουν νέες συγκινήσεις αλλά και να εξελίξουν τα πιάτα εκείνα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο το απόλυτο συνώνυμο του εστιατορίου.
Εμείς δοκιμάσαμε μία μικρή συλλογή πιάτων από το μενού, το οποίο όπως είπαμε περιλαμβάνει πλέον 12 στάδια, ενώ η λειτουργία του εστιατορίου επεκτείνεται σε επταήμερη βάση. Φέτος για πρώτη φορά, πέραν του menu degustation, που είναι διαθέσιμο από Τρίτη έως Σάββατο, προστίθενται και δώδεκα à la carte επιλογές, οι οποίες είναι διαθέσιμες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Οι οινικές επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη κινούνται φυσικά σε υψηλά επίπεδα του διεθνούς και του ελληνικού αμπελώνα, όμως επίσης για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να επιλέξει να απολαύσει ένα pairing μόνο με ελληνικές ετικέτες, πράγμα που αν με ρωτάς βρίσκω υπέροχο και συνάμα απαραίτητο για ένα εστιατόριο με το χαρακτήρα και το όραμα του Delta.

Τα πιάτα του των σεφ, πλην φυσικά της γεύσης, παίζουν πολύ και με την εικόνα, την παρουσίαση και το στοιχείο της έκπληξης. Είναι σαν να βλέπεις μία μίνι εικαστική παράσταση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου, με το άρτια εκπαιδευμένο σέρβις να λειτουργεί λίγο σαν το ξεναγό στην έκθεση που παρακολουθείς. Η μικρή "Θαλάσσια Ανεμώνη" που βλέπεις στη φωτογραφία στηρίζεται πάνω σε έναν αφράτο λουκουμά εσπεριδοειδών και είναι στολισμένη με παλαιωμένα αυγά ψαριών. Την κάνεις μία βαθιά γευστική μπουκιά, αμέσως αφού λυπηθείς που θα την χαλάσεις.

Το Καλαμάρι, που δεν είναι καλαμάρι αλλά είναι και καλαμάρι, είναι μία λευκή πιπεριά, γεμιστή με καλαμάρι και "αρώματα από τα νησιά της Ελλάδας", όπως χαρακτηριστικά λέει το μενού. Δεν μπορώ να μην εντυπωσιάζομαι όταν σκέφτομαι την προεργασία και την εργασία που έχει εδώ το κάθε πιάτο, από τη στιγμή της σύλληψής του μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο μπροστά μας.

Ο περσινός Ηλίανθος επανέρχεται εξελιγμένος και "ριζωμένος" σε νέα γη, αφού φέτος το λουλούδι παρουσιάζεται ολόκληρο και αποτελείται από παστή γλώσσα, σέσκουλα μαγειρεμένα σε βούτυρο, παλαιωμένα ψητά κεράσια και ελληνικό χαβιάρι μεταξύ άλλων στοιχείων.

Θα κλείσω με τον Μπάμπουρα που έγινε Πεταλούδα και κάθεται πάνω σε μία πανέμορφη μαργαρίτα και κάπως νιώθεις πάρα πολύ άσχημα που πρέπει να τη σπάσεις, γιατί θα ήθελες να την πάρεις σπίτι σου και να τη βάλεις στο σαλόνι. Τελικά βέβαια υποκύπτεις και τη σπας και καθόλου δεν το μετανιώνεις, αφού η τραγανή και γλυκιά αυτή πεταλούδα κάθεται πάνω σε μία αέρινα δροσερή κρέμα γύρης και παγωτό από ξινόγαλο, ενώ κάπου μέσα θα βρεις και ολόφρεσκα σταφύλια κομμένα σε πάρα πολύ μικρά κυβάκια. Το Wine Pairing κατά την ταπεινή μου άποψη είναι απαραίτητο για να βιώσεις ολοκληρωμένη την εμπειρία Delta, τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα το επισκεφτείς.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information