Fall/Winter trends
Το συζητούσαμε και το περιμέναμε καιρό, ήδη από την άνοιξη πολύς λόγος γινόταν για το ολοκαίνουριο πολυτελές θέρετρο, το πρώτο της Hyatt στα ελληνικά νησιά, που θα άνοιγε στο Βουρβούλο, ένα αρκετά off-the-beaten-track σημείο του νησιού, αλλά με πολλά ατού, και θα συνοδευόταν από ηχηρές υπογραφές από τον κόσμο της γαστρονομίας, του μπαρ και του design, μεταξύ άλλων. Το Magma Resort Santorini λοιπόν, μέλος της Unbound Collection by Hyatt και υπό τη διαχείριση της άκρως δυναμικά ανερχόμενης Swot Hospitality, άνοιξε τις πόρτες του μέσα στον Αύγουστο και εμείς το επισκεφτήκαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα τριήμερο βγαλμένο από τον Ιούλιο (τα κάνει αυτά τα δώρα η Σαντορίνη στους επισκέπτες της με τη σεζόν της να φτάνει μέχρι το Νοέμβριο) και έχω να δηλώσω εντυπωσιασμένη, όχι μόνο από το ίδιο το resort, για το οποίο και θα μιλήσουμε αναλυτικά, αλλά και από το σύνολο των εμπειριών που προσφέρει στους επισκέπτες του και μιλούν για μία άλλη Σαντορίνη, εκείνη που -όσοι προλάβαμε- θυμόμαστε από κάποτε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Magma Resort Santorini είναι καταρχάς πανέμορφο, κατάφυτο με λουλούδια, τα οποία μέχρι την άνοιξη θα έχουν γεμίσει τα μελετημένα λοφάκια του με χρώματα και αρώματα, και σου δίνει την αίσθηση της άνεσης και του ανοικτού χώρου σε όποιο σημείο του και αν βρεθείς. Παντού πρωταγωνιστεί η μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, και πάλι σε σκούρες αποχρώσεις, κάνοντας το περιβάλλον άκρως υποβλητικό, όπως ακριβώς και το ίδιο το νησί της Σαντορίνης. Ο σχεδιασμός ανήκει στην People και στην Elastic Architects και η λειτουργικότητα μαζί με την κομψότητα σε ένα αρκετά μινιμάλ τέμπο κερδίζουν ξεκάθαρα τις εντυπώσεις.

Τα δωμάτια είναι μεγάλα, εργονομικά, με ανοικτή θέα στους τριγύρω αμπελώνες και τη θάλασσα, ενώ μέσα βρίσκεις εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα μπουρνούζια που κάνουν και σε ανθρώπους με ύψος μικρότερο του 1.90, το σαπούνι προσώπου με μαύρη άμμο, η λούφα σώματος, οι κουρτίνες που κλείνουν αυτόματα όταν βγαίνεις από το δωμάτιο και ανοίγουν ξανά αυτόματα όταν βάλεις το κλειδί στην πόρτα. Δεν θέλω να σου πω πόση ώρα έπαιζα με το άνοιξε-κλείσε, γιατί κρίμα να σχηματίσεις κακή γνώμη για εμένα τώρα μετά από τόσα χρόνια!

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν και οι ηχηρές υπογραφές στο κομμάτι του F&B, καθώς (όπως είχαμε πει και στο μεγάλο σχετικό θέμα για την απόβαση των αστεριών Michelin στη Σαντορίνη στο έντυπο της Madame Figaro στο τεύχος Ιουνίου) εδώ θα τα βράδια μας έχουν τη γεύση του Magma by Spondi με το μενού να ανήκει στον πολυβραβευμένο Executive Chef του Trastelis Group, Arnaud Bignon, και να εκτελείται στην εντέλεια από τον πολύ ικανό chef de cuisine Θανάση Γκαλάπη. Τα χτένια που βλέπεις στη φωτογραφία ψήνονται επί τόπου πάνω στην ηφαιστειακή πέτρα και είναι ένα βουτυρένιο γευστικό όνειρο που θα θυμάμαι για καιρό.

Γενικά ο σεφ έχει ενσωματώσει πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία της Σαντορίνης τόσο γευστικά όσο και λειτουργικά, όπως το ψήσιμο σε μαύρη πέτρα που είπαμε πιο πάνω, ή το πιάτο με τις υφές από τοματάκι Σαντορίνης, που πρώτα απολαμβάνεις ένα δροσιστικό "ποτό" με το νερό της τομάτας και μετά σου έρχεται το πιάτο, ή τη λευκή μελιτζάνα με το μαύρο σκόρδο που έρχεται ως μέρος του εξαιρετικά ψημένου με τέλειο marbling wagyu, που εντάξει δεν μπορεί να λείπει ως επιλογή κρέατος από ένα εστιατόριο που υπογράφει ένα από τα πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια της χώρας μας. Να μην ξεχάσω να σου πω για το ψωμί, που ειλικρινά είναι εμπειρία από μόνο του.

Δυνατή υπογραφή όμως έχει και το bar με το Barro Negro (#52 World’s 50 Best Bars) να σερβίρει τα κλασσικά φυσικά αλλά και εμπνευσμένες παραλλαγές με βάση τα τοπικά στοιχεία, όπως η smoky margarita που δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία, αλλά αντ’ αυτού βλέπεις ένα εξαιρετικό spitz τύπου με ροδάκινο και μαστίχα.

Πριν περάσουμε στο κομμάτι των εμπειριών, που πραγματικά με ενθουσίασε δεν σου κρύβω, να πούμε λίγο και για το ονειρεμένο Lava Spa με τους υπέροχους χώρους, πάλι με έμφαση στην υποβλητική ηφαιστειακή πέτρα, και τις θεραπείες με στοιχεία από το ηφαίστειο, τη λάβα, τα τοπικά προϊόντα, όπως το Running Lava massage ή το Santo aromatherapy.
Και τώρα στο κομμάτι "άλλη Σαντορίνη" που λέγαμε πριν. Εννοείται πως μπορείς εύκολα να μείνεις στο Magma Resort Santorini όλη μέρα και να μη φύγεις ποτέ, ρίχνοντας βουτιές στην τεράστια infinity pool ή στις πολύ άνετες πισίνες των δωματίων, όμως αν θες να δεις και κάτι άλλο, εδώ τα έχουν όλα όμορφα και οργανωμένα. Εμείς δοκιμάσαμε τρεις εμπειρίες μέσα σε δύο μέρες και έχω να σου πω πως η μία ήταν καλύτερη από την άλλη!

Το πρωί της πρώτης ημέρας πήγαμε στο Αμμούδι όπου επιβιβαστήκαμε στα ονειρεμένα σκάφη της Saint Yachting Cruises και φτάσαμε στη Θηρασιά (στην οποία δεν έχω ξαναπάει και μόλις μπήκε για καλά στη λίστα μου για του χρόνου!), κολυμπήσαμε σε κρυστάλλινα νερά με βάθος 500μ. (!) και μετά φτάσαμε στο ηφαίστειο, όπου ξεναγηθήκαμε και μάθαμε επιτέλους με απλά λόγια πράγματα που όλους μας μπέρδευαν καιρό, όπως πως η βασική έκρηξη που άλλαξε το νησί από Στρογγύλη (όπως λεγόταν όταν ήταν ένα μεγάλο στρογγυλό νησί) στο σύμπλεγμα Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι (που όλο αυτό μαζί λέγεται Σαντορίνη!) λέμε ότι συνέβη στα Μινωικά χρόνια, αλλά με αυτό εννοούμε περίπου το 17ο αιώνα π.Χ. Επίσης μπορεί η Νέα και η Παλιά Καμμένη να είναι τα hot spots, όμως το πιο ενεργό ηφαίστειο είναι ο υποθαλάσσιος Κολούμπος, που μπορεί να μην είναι τόσο διάσημος είναι ουσιαστικά όμως ο πιο επικίνδυνος.

Το ίδιο απόγευμα ζήσαμε μία άλλη εμπειρία, πολύ χαρακτηριστική της Σαντορίνης, δηλαδή την επίσκεψη και το wine tasting σε ένα από τα 21 (νομίζω) οινοποιεία του νησιού. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε το Κτήμα Σιγάλα όπου επίσης με απλά λόγια δια στόματος του εξαιρετικού Σπύρου Λεμάνη μάθαμε πολλά πράγματα για τις μοναδικές ιδιαιτερότητες του Σαντορινιού αμπελώνα, όπως για τις διάσημες "κουλούρες", τον τρόπο κλαδέματος που προστατεύει το σταφύλι από τη ζέστη, τον άνεμο και το φέρνει πιο κοντά στην μοναδική πηγή νερού που είναι η πρωινή υγρασία, για τους μύθους που περιβάλλουν το γνωστό Νυχτέρι και άλλα πολλά, που αξίζει να ακούσεις από κοντά και επίσης αρκετά στα έχω πει ξανά σε προηγούμενα ποστ και καλό είναι να μη σε κουράζω. Εκεί κάναμε και ένα υπέροχο food & wine pairing με πιάτα από την επίσης πολύ ταλαντούχα σεφ Κυριακή Φωτοπούλου.

Την τελευταία μέρα είχαμε την ευκαιρία -που είναι τόσο σημαντικό για τους ξένους ιδίως τουρίστες και πρέπει να γίνεται- να δούμε κυριολεκτικά την άλλη Σαντορίνη. Καθώς η πολύ όμορφη αυτή εκδρομή που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Show Me Greece και λέγεται "Meet the wise locals" σε παίρνει και σε πηγαίνει στον Πύργο και στο Εμπορειό και σε βάζει μέσα σε σπίτια ανθρώπων που ζουν εκεί, όπως είναι κανονικά στην καθημερινότητά τους, μακριά από τη λογική των resorts και της τουριστικής Σαντορίνης, και μετά σε πάει στο Anydro και στο κτήμα του κ. Πέτρου Οικονόμου.

Εδώ κόβεις τοματάκι από το φυτό, τρως καρπούζι από την καρπουζιά και καταλαβαίνεις τι σημαίνει αληθινά βιολογική καλλιέργεια, πριν καταλήξεις να δοκιμάζεις θεϊκούς τοματοκεφτέδες, λευκή μελιτζάνα τηγανητή, φάβα και τοματοσαλάτα με κατσούνι του ονείρου κάτω από τα δέντρα και δίπλα στην παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας. Αυτή η εμπειρία μπορεί να μη λέει τόσα σε εσένα και εμένα που έχουμε και στο χωριό μας τον παππού μας με τις κότες και το μποστάνι του, είναι όμως η καλύτερη διαφήμιση του τόπου μας στους ξένους, καθώς πέρα από τις πισίνες, τα σπα και τα εστιατόρια, ο τόπος μας είναι γη και αυτή τη γη οφείλουμε να τους μάθουμε, για να τη σεβαστούμε κι εμείς ξανά από την αρχή.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr