top article

Το Αλμανάκ της Μαριάννας Κάλμπαρη που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης είναι ένα βιβλίο που λέει αληθινές ιστορίες, τις ιστορίες δηλαδή που όλοι βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και της παράνοιας. Η Κατερίνα Λυπηρίδου (που την είδαμε πρόσφατα στην πολύ καλή Ρομαντική μου Ιστορία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου) πρωταγωνιστεί στην παράσταση και μας δίνει το στίγμα της.

“Το Αλμανάκ είναι ένα έργο με πολλές μικρές ιστορίες. Ιστορίες απλών ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση και αποχαιρετούν την παλιά τους ζωή. Διαχειρίζονται τη νέα κατάσταση με αμηχανία, ατσαλοσύνη, απελπισία, βιασύνη, απάθεια, παραίτηση, βία...Υπάρχουν όμως μέσα στο Αλμανάκ και άλλες μικρές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κρίση, μας κοιμίζουν και παρόλα αυτά βασιλεύουν. Το έργο θέτει ερωτήματα. Μέσα στις ιστορίες του Αλμανακ, κυκλοφορεί κι ένα μικρο κορίτσι, που προσπαθεί να καταλάβει τον παράλογο κόσμο. Συνειδητοποιεί πως τα όνειρα μετατρέπονται σε εφιάλτες όταν παρακοιμάσαι και πως τα παραμύθια δεν έχουν πάντα καλό τέλος...”

Ποια είναι η σκηνοθετική ματιά πάνω σ' αυτό το Αλμανάκ;

Η παράσταση είναι στενά δεμένη με το κείμενο. Έχει κάτι ανοιχτό προς τους θεατές, μια ζωντανή ανάγκη επικοινωνίας, τίποτα ναρκισσιστικό όμως ή σοβαροφανές. Προσπαθεί να μιλήσει για όλα αυτά που μας απασχολούν, με χιούμορ αλλά και με έναν ουσιαστικό τρόπο. Βασίζεται πάρα πολύ στην ειλικρίνεια.

Η ζωντανή μουσική πώς εξυπηρετεί το έργο;

Η ζωντανή μουσική από τον Σπύρο Γραμμένο προέκυψε από την επιθυμία να υπάρχει το συγεκριμένος άνθρωπος στην παράσταση. Ο Παντελης πίστευε πολύ στην δύναμη της μουσικής του Σπυρου αλλά και στην σκηνική του παρουσία. Και βεβαίως είχε απόλυτο δίκιο.

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος;
Όλοι οι ηθοποιοί είμαστε παρόντες καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Συμμετέχουμε με διάφορους τρόπους. Λέμε αλμανακ, χορεύουμε τσιφτετέλι και τρώμε κεφτέδες στο "χορικό της διαφθοράς", κοιμόμαστε όρθιοι κλπ. Πέρα απ αυτά, εγώ έχω τη σκηνή της γυναίκας που την εγκαταλείπει ο άντρας της και τη σκηνή της αστρολόγου που μας καθησυχάζει, τρομοκρατώντας μας.

Info: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22:30, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν -Υπόγειο. Μέχρι τις 25/3.
Πρωταγωνιστούν ακόμη: Ορέστης Τζιόβας, Κώστας Μπάρας, Σπύρος Γραμμένος, Ανθή Ευστρατιάδη, Τερέζα Γριμάνη, Αριάδνη Καβαλιέρου.

ViewFaster | Το πιο επίκαιρο Αλμανάκ στο Θέατρο Τέχνης

Σχετικά θέματα:

ViewFaster | True Detective
ViewFaster | Ρινόκερος του Θωμά Μοσχόπουλου
ViewFaster | Μες το Βρακί της

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>