Fall/Winter trends
Ένα φεστιβάλ που το φετινό θέμα του συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες μας, το φαγητό και την όπερα, και έχει ως μότο την παροιμιώδη φράση "Applaudito a Corfù" ("Χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα") δε θα μπορούσε παρά να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Ο λόγος για το Corfu Food & Wine Festival, που στόχο έχει την ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριου χαρακτηριστικού της ιστορίας και του πολιτισμού στο νησί των Φαιάκων και τα Ιόνια Νησιά.

Όταν ρωτάμε τον Τάκι Αναγνωστάκη από την οργανωτική επιτροπή γιατί αποφασίστηκε να αφιερωθεί η διοργάνωση του 2023 στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, μας απαντάει ότι για την Κέρκυρα ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαιότερης και δημοφιλέστερης υψιφώνου στην ιστορία του λυρικού θεάτρου έχει ιδιαίτερη σημασία: "Η πόλη της Κέρκυρας είναι ο τόπος που όχι μόνο φιλοξένησε, αλλά και έδωσε ώθηση στη διεθνή ανάπτυξη της όπερας. Η δε πρώτη Ελληνίδα σοπράνο στην ιστορία με διεθνή ακτινοβολία ήταν Κερκυραία. Ήταν η Έλενα Άνγκρι, που έκανε λαμπρή καριέρα σε Ευρώπη και Αμερική ήδη το 1843. Αυτή η τραγουδιστική παράδοση αντανακλάται σήμερα στις 45 χορωδίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, με το φετινό φεστιβάλ και αφορμή τη Μαρία Κάλλας να αναδεικνύει την τεράστια παράδοση της Κέρκυρας στη μουσική, στον χορό και στο τραγούδι". Υπάρχει, αναρωτιόμαστε, κάτι που να ενώνει πραγματικά την όπερα με τη γαστρονομία; "Το τραγούδι και ο χορός είναι τα συνήθη επακόλουθα του στρωμένου τραπεζιού με φαγητό και κρασί σε όλη την Ελλάδα" εξηγεί και προσθέτει ότι, αν ανατρέξουμε στη μυθική φιλοξενία του Οδυσσέα στην Κέρκυρα, βλέπουμε ότι ο πολυμήχανος ήρωας ξαναβρίσκει τον εαυτό του και θυμάται ότι είναι βασιλιάς της Ιθάκης σε μια ατμόσφαιρα με φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορό. Μέχρι τότε συστηνόταν ως "Κανένας".

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κορυφαίοι σεφ θα μαγειρέψουν συνταγές από την "άγνωστη συλλογή" της Μαρίας Κάλλας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο Η ντίβα στην κουζίνα (εκδ. Αίολος). Ναι, η αποκαλούμενη "Divina" είχε πάθος με τη μαγειρική και το καλό φαγητό. "Ο Arrigo Cipriani του Harry’s Bar, η Elsa Maxwell, η Nela Rubinstein και η Χρύσα Παραδείση έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στις γαστρονομικές προτιμήσεις της ντίβας, όπως ο Ωνάσης, ο Καζανόβα, ο Giovanni Battista Meneghini και οι Grimaldi του Μονακό συνέβαλαν σ’ αυτό που θεωρούσε η ίδια ευ ζην" επισημαίνει ο Τάκις Αναγνωστάκης. Πριν κλείσουμε, τον ρωτάμε τι θα πρότεινε σε έναν επισκέπτη της Κέρκυρας να δοκιμάσει οπωσδήποτε πριν φύγει από το νησί. "Δεν υπάρχει επισκέπτης της Κέρκυρας που να μην έχει απολαύσει την παστιτσάδα, το σοφρίτο ή το μπουρδέτο. Μια πρόταση "διαφορετική” όμως θα μπορούσε να είναι η νεραντζοσαλάτα, μια παραδοσιακή θρεπτικότατη σαλάτα με πορτοκάλι, ελαιόλαδο, κοκκινοπίπερο και αλάτι. Απλά υλικά, πλούσια στην κερκυραϊκή φύση, που δημιουργούν έναν συνδυασμό superfood με πάρα πολλές βιταμίνες. Και για τελείωμα, κερκυραϊκή γραβιέρα με λίγο κερκυραϊκό μέλι κι ένα ποτήρι λευκό δροσερό κρασί από την ποικιλία Κακοτρύγης".

Info: Το Corfu Food & Wine Festival 2023 θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 28 Μαΐου. Διοργανωτής είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ionian Inspires σε συνεργασία με μια σειρά από επίσημους ή κρατικούς φορείς της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού και του ΕΟΤ. Περισσότερες πληροφορίες στο corfufestival.org.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr