top article

Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ της μόδας, κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές με διαφορετικές υφές και χρώματα, παραμένει μέχρι και σήμερα απόλυτα διαχρονική και εγγυημένη stylish πινελιά σε οποιοδήποτε outfit και το όνομά της είναι συνδεδεμένο με την ιέρεια του στυλ, Jane Birkin. Είναι η τσάντα Birkin- ή Birkin bag του οίκου Hermès και παρακάτω ακολουθούν 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες γι' αυτήν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο σύζυγος της Jane Birkin πάτησε το χαρακτηριστικό καλάθι της με το αυτοκίνητο

Η ιστορία που όλοι γνωρίζουν για την προέλευση της birkin bag, είναι εκείνη της περίφημης πτήσης το 1983, όπου η Jane Birkin καθόταν δίπλα στον CEO της Hermès Jean-Louis Dumas και παραπονιόταν για τα πράγματα  που έπεφταν συνεχώς έξω από την τσάντα της έτσι όπως την είχε τοποθετήσει πάνω από το κάθισμά της.

"Πρέπει να έχεις μια με τσέπες”, της είπε. "Την ημέρα που η Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω”, είπε εκείνη και ο Dumas απάντησε "Εγώ είμαι  Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!”. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αλλά εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι η Birkin κρατούσε εκείνη την -όπως αποδείχθηκε- άβολη τσάντα, γιατί δύο μέρες νωρίτερα ο τότε σύζυγός της είχε πατήσει με το αμάξι του το χαρακτηριστικό ψάθινο καλάθι της.

10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για την τσάντα Birkin

Το πρωταρχικό σχέδιο της τσάντας έγινε πάνω σε ένα σακουλάκι αεροπλάνου.

Μετά το χαρακτηριστικό διάλογο, η Birkin και ο Dumas ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ιδέα στο πρώτο πράγμα που βρήκαν μπροστά τους- το χάρτινο σακουλάκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καθισμάτων του αεροπλάνου.

 

Η Jane Birkin κρατάει μια τσάντα για καιρό- τώρα βρίσκεται μόλις στην 5η

Παρ' όλο που θα περίμενε κανείς η μούσα της birkin bag να έχει αμέτρητες στην κατοχή της (αφού ο οίκος έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς πολλές ενδιαφέρουσες παραλλαγές της ), η ίδια έχει μια διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος. Κρατάει μόνο μια τσάντα σε κάποια γήινη απόχρωση και μόνο όταν έχει φθαρεί εντελώς τη διαθέτει σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Για όσο διάστημα την κρατάει, τη διακοσμεί με patches, γούρια και άλλα προσωπικά στολίδια, για να την κάνει λιγότερο επίσημη και "σνομπ” (όπως λέει) και περισσότερο ταιριαστή με το στυλ της.

4

Η Hermès δίνει κάθε χρόνο μια συμβολική αμοιβή στην Birkin για τη χρήση του ονόματός της, την οποία δωρίζει σε φιλανθρωπίες

Αρχικά η Hermès δώρισε στην Birkin μια τσάντα ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του ονόματός της. Παρ' όλο που η ίδια δεν είναι πρέσβειρα ή επίσημο πρόσωπο του οίκου, λαμβάνει κάθε χρόνο ένα ποσό, το οποίο καταθέτει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής της. Το 2012, βρετανικό δημοσίευμα προσδιόρισε το ποσό σε 30.000 λίρες.

Υπάρχουν τσάντες Βirkin σε τουλάχιστον 20 αποχρώσεις του μπλε

Μπορεί οι πρώτες birkin bags που μας έρχονται στο μυαλό να έχουν τις κλασικές γήινες αποχρώσεις, αλλά στην πραγματικότητα η τσάντα έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου. Σύμφωνα με το BBC, στα 31 χρόνια ιστορίας της, η birkin έχει κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 25 διαφορετικά μπλε, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών Blue Jean, Mykonos, και Bleu Roi.

2

Μια τσάντα birkin χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρωθεί

Όλες οι τσάντες Hermès κατασκευάζονται από έναν και μόνο τεχνίτη σε κάποιο από τα ατελιέ του οίκου- αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι πιο παραδοσιακός σε σχέση με αυτόν των περισσότερων οίκων που απασχολούν πολλούς τεχνίτες για διαφορετικό τμήμα της τσάντας. Και παρ' όλο που 48 ώρες ακούγονται σαν δύο ημέρες, αν μεταφραστούν σε εργάσιμες ώρες καλύπτουν πάνω από μία εβδομάδα- και αυτό μόνο για μία τσάντα τη φορά.

Κάθε τεχνίτης της Hermès έχει ένα προσωπικό σετ εργαλείων

Λόγω των εξειδικευμένων δεξιοτήτων που έχει ο κάθε προσεκτικά επιλεγμένος τεχνίτης του οίκου και της εξατομικευμένης διαδικασίας που αποτελεί η κατασκευή της κάθε τσάντας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ανήκουν προσωπικά στον καθένα. Μάλιστα, όταν σταματούν να δουλεύουν στον οίκο, παίρνουν την τσάντα με τα εργαλεία τους μαζί τους.

6

Η πιο ακριβή Βirkin πωλήθηκε για 250.000 δολάρια σε δημοπρασία

H εν λόγω Birkin, φτιαγμένη από φούξια κροκό με λεπτομέρειες από λευκόχρυσο και διαμάντια 18 καρατίων πωλήθηκε τηλεφωνικά σε μια δημοπρασία του Christie's στο Hong Kong.

 

Δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσεις μια  birkin bag

Παρ’ όλο που υπάρχουν ιστορίες που μιλούν για ατελείωτες λίστες αναμονής, και επίδοξους αγοραστές που συχνάζουν στις μπουτίκ με την ελπίδα να σταθούν τυχεροί και να επιβραβευθούν με μια τσάντα, η αγορά μιας birkin bag μπορεί να είναι τόσο απλή όσο οποιαδήποτε άλλη αγορά.

5

Το όνομα της Himalayan Birkin bag αναφέρεται στο χρώμα της

Ο τρόπος με τον οποίο είναι χρωματισμένο το δέρμα της εν λόγω birkin θυμίζει χιονισμένη οροσειρά. Σαν τα Ιμαλάια.


 

Ιούλιος 2018

>