top article

Στα παραλειπόμενα και τις στιλιστικές  ειδήσεις από τη χτεσινή ορκωμοσία του Joe Biden για εμάς τους Έλληνες ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ένα κόσμημα σχεδιασμένο από το "δικό μας" Νίκο Κούλη. Πρόκειται για τα σκουλαρίκια που φορούσε η 22χρονη ποιήτρια Amanda Gorman και ήταν δώρο προς εκείνη από την Oprah Winfrey ειδικά για την τελετή. Αυτοί οι χρυσοί κρίκοι με τα κρεμαστά διαμάντια ανήκουν στη συλλογή Energy του Έλληνα σχεδιαστή κοσμημάτων Νίκου Κούλη.

Ο Νίκος Κούλης είναι ο κοσμηματοποιός που μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό

 

The whole world is witnessing this historical moment in America. Watching Amanda Gorman @amandascgorman taking the stage...

Posted by Nikos Koulis on Wednesday, January 20, 2021

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Νίκος Κούλης τιμάται διεθνώς. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο βραβεύτηκε με το GEM Awards in Jewelry Design, που αποτελεί την υψηλότερη διεθνή διάκριση για έναν σχεδιαστή κοσμημάτων. Έχει κατακτήσει επίσης τέσσερις φορές το Couture Design Award, στο πλαίσιο της Couture, της μεγαλύτερης έκθεσης κοσμημάτων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Las Vegas: το 2019, το 2018, το 2016 και το 2015.

Δημιουργίες του βρίσκονται σε κορυφαία καταστήματα και boutiques σε 29 πόλεις του κόσμου και ανάμεσα σε άλλες, Nikos Koulis επιλέγουν σταθερά η βασίλισσα Rania της Ιορδανίας, η Meghan Markle, η Oprah Winfrey, η Michelle Obama, η Scarlett Johansson, η Jennifer Lopez, η Rihanna, η Jane Fonda, η Nicole Kidman, η Reese Witherspoon, η Alicia Vikander, η Salma Hayek, η Jennifer Lawrence, η Chrissy Teigen και η Laura Dern.

Να τι έχει πει ο ταλαντούχος Έλληνας κοσμηματοποιός στο madamefigaro.gr.

Νίκος Κούλης

Meghan Markle, Scarlett Johansson, Nicole Kidman, Rihanna, Jane Fonda, Salma Hayek, Alicia Vikander και Greta Gerwig. Είναι μία επιβράβευση της δουλειάς σας το γεγονός ότι μερικές από τις μεγαλύτερες stars του Hollywood επιλέγουν τα κοσμήματά σας;

Είναι γοητευτικό να βλέπεις τα κομμάτια σου να εκτίθενται σε τόσα εκατομμύρια βλέμματα και είμαι χαρούμενος που κάποιες επιλέγουν σταθερά τα κομμάτια μου, παρά τον καταιγισμό των τεράστιων ποσών που παίζονται στις συμφωνίες του red carpet. Όταν αυτές οι διάσημες γυναίκες φορούν ένα κόσμημά μου είναι γιατί είναι επιλογή τους και το τολμούν, όχι επειδή το brand τις 'εξαγοράζει'. 

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς μία γυναίκα ώστε να εντάξει αρμονικά ένα κόσμημα στην εμφάνισή της.

Να μην φοβηθεί να κάνει το κόσμημα πρωταγωνιστή του στιλ της, να μην το βλέπει ως αξεσουάρ. Τα κοσμήματα μπορούν να αντανακλούν την προσωπικότητα αυτής που τα φορά, περισσότερο από τα ρούχα ή την τσάντα της.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό κόσμημα που μπορεί να έχει μία γυναίκα;

Όποια και αν είναι η αξία του, το κόσμημα είναι πολύτιμο γιατί περικλείει συναίσθημα και 'ψυχή'. Η κάθε γυναίκα μπορεί να έχει αδυναμία σε άλλο είδος κοσμήματος, σκουλαρίκια, δαχτυλίδι, κολιέ ή βραχιόλι, αλλά για να έχει διαχρονικότητα πρέπει να έχει ποιότητα και αυθεντικότητα. Αλλιώς, γίνεται εφήμερο αξεσουάρ μιας σεζόν.

To Gem Award in Jewelry Design είναι η υψηλότερη διάκριση στον παγκόσμιο χώρο του κοσμήματος. Πώς νιώθετε για αυτή την διάκριση;

Είναι η υψηλότερη διάκριση γιατί δίνεται από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους του διεθνούς jewelry industry, σε ένα σχεδιαστή κάθε φορά. Το βραβείο αυτό αξιολογεί το σώμα της δουλειάς του σχεδιαστή για μια περίοδο 12 μηνών, και με γέμισε χαρά και τιμή γιατί επιβράβευσε τις προσπάθειες και την επιμονή δημιουργίας 3 διαφορετικών θεματικών stories: της νέας μου συλλογής Feelings, καινούριων one-of-a-kind κομματιών με σπάνιες πέτρες σε ιδιαίτερες κοπές για τη συλλογή Oui, καθώς και νέους πειραματισμούς με το διάφανο σμάλτο στη συλλογή Universe. Ένιωσα ότι η επιτροπή των GEM Awards 'είδε' τις προκλήσεις και τα ρίσκα που πήρα, σεβάστηκε την έμπνευση και την τεχνική, και αναγνώρισε την αυθεντικότητα στις δημιουργίες μου. Είναι ένας μεγάλος σταθμός στην πορεία μου αλλά και μια μεγάλη ευθύνη για να συνεχίζω να εξελίσσομαι για το κοινό που προτιμά τα κοσμήματά μου. 

Ιούλιος 2018

>