Θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί κανείς την έντονη γυναικεία οπτική που είναι εμφανής σε όλο το έργο της Dimitra Petsa. Γνωστή για το γυναικοκεντρικο της αφήγημα και το μόνιμο θέμα της απόλαυσης, την οποία εξερευνά μέσα από μια πολύπλοκη αναφορά στην ελληνική κουλτούρα, η Ελληνίδα σχεδιάστρια με βάση το Λονδίνο έχει δημιουργήσει βαθιές φιλίες και σχέσεις με γυναίκες που διαθέτουν ισχυρές φωνές και ιδιαίτερη ομορφιά - ανάμεσά τους τα μοντέλα Nassia Matsa και Tsunaina.

Για τη συλλογή SS25, με τίτλο "Το Σώμα Μου Είναι Ένας Λαβύρινθος", που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η μινωική κουλτούρα χρησιμοποιείται ως καμβάς για αυτήν ακριβώς την εξερεύνηση: άλλωστε, ήταν πράγματι η πριγκίπισσα Αριάδνη που έστειλε τον Θησέα στον λαβύρινθο για να σκοτώσει τον Μινώταυρο, με ένα σχέδιο και ένα καθοδηγητικό νήμα. Χωρίς αυτή, ο μύθος απλά δεν θα υπήρχε. "Κάποιος μπορεί πραγματικά να χαθεί μέσα στον λαβύρινθο τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά" είπε η Dimitra Petsa στα παρασκήνια. Αλλά η έμπνευση της κολεξιον είναι πολύ πιο βαθιά από τον μύθο αυτόν καθαυτό: "Για μένα, ο Μινώταυρος αντιπροσωπεύει το εσωτερικό μας σκοτάδι, τη μεριά μας που πονά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εσωτερικό μας Μινώταυρο για να τον θεραπεύσουμε" πρόσθεσε.

Και σαν η ίδια η Αριάδνη να επηρέασε τη σχεδιάστρια, η συλλογή έσφυζε από θηλυκότητα. Τόσο τα γυναικεία και τα ανδρικά ρούχα (κάτι το καινούργιο για το brand) εξέπεμπαν γυναικεία σεξουαλικότητα και ηδονή, με κάποια από αυτά να διαθέτουν στρατηγικά τοποθετημένες τσέπες σε παντελόνια και φούστες, που επέτρεπαν στα μοντέλα να μιμηθούν τη γυναικεία κίνηση της αυτοϊκανοποίησης, ενώ περπατούσαν σαγηνευτικα και περήφανα. Ορισμένα φορέματα και κορσέδες αποκάλυπταν τα γυναικεία στήθη, παίρνοντας φυσικά έμπνευση από τα αρχαία μινωικά φορέματα, έχοντας όμως και υπ'όψιν τον σύγχρονο καταναλωτή.

Από τα γνωστα και περίπλοκα φορέματα Di Petsa μέχρι και τα πιο ευκολοφόρετα ρούχα, όλα τα κομμάτια εξερεύνησαν ισάξια τα έντονα θέματα της αυτοϊκανοποίησης και της μυθολογίας. Παράλληλα, όμως, σαφέστατο έγινε και το ενδιαφέρον του οίκου να δημιουργήσει μια υγιή ισορροπία μεταξύ των περίπλοκων couture και των πιο εμπορικών κομματιών - τα οποία είναι απαραίτητα φυσικά για κάθε εταιρεία που θέλει να μεγαλώσει. Το αίμα της εμμήνου ρύσεως έκανε, επίσης, την εμφάνισή του στην πασαρέλα της Di Petsa, μιας επωνυμίας γνωστής για το πάθος της για την "υγρασία” και τα υγρά. "Σκοπεύω να αλλάξω το γεγονός ότι η εμμηνόρροια δεν βρίσκεται ποτε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής. Είναι κάτι που απλά δεν συζητείται, ενώ οι τρέχουσες αφηγήσεις για τις γυναίκες συνεχίζουν να διαμορφώνονται από τους άνδρες", ανέφερε η Dimitra.

Η ανδρική σεξουαλικότητα ήταν, επίσης, παρούσα. Όλοι έμειναν άναυδοι όταν ένας λαμπαδοφορος έκανε την είσοδο του στην πασαρελα με ενα μικροσκοπικοί μαγιό που αποκάλυπτε ένα σώμα παρόμοιο με εκείνο των Ελλήνων θεών. Ένα διαφορετικό ανδρικό μοντέλο αργότερα εμφανίστηκε φορώντας separates από τη χαρακτηριστικη wet look σειρά της Di Petsa, που αποκάλυπτε, επίσης, τη τέλεια γραμμή V του γυμνασμένου του κορμού.

Όσο για τα αξεσουάρ, αυτά κυμαίνονταν από χρυσά στέμματα, με αναφορά στα ταφικά σάβανα της Αρχαίας Ελλάδας, έως τη χαρακτηριστική τσάντα "Tama" του οίκου, εμπνευσμένη από τις προσφορές που αφήνονται στις ορθόδοξες ελληνικές εκκλησίες από μητέρες και αδελφές που προσεύχονται. Αλλά ίσως το πιο αναπάντεχο αξεσουάρ της σεζόν υπήρξαν οι γραμμές μαυρίσματος και καψίματος από τον ήλιο, που παρουσιάστηκαν ως ένα νέο είδους αξεσουάρ μόδας με τη βοήθεια φυσικά του μακιγιάζ. "Μου αρέσει η ιδέα του πώς η αίσθηση του καλοκαιρινού ήλιου μοιάζει με ένα απαλό χάδι στο σώμα σου, κάτι σχεδόν ερωτικό” ανέφερε η Dimitra Petsa. Ωστόσο, έχοντας πει αυτό, κάποια από τα μοντέλα εμφανίστηκαν επίσης σαν να κρύβουν τα πρόσωπά τους από τον δυνατό ελληνικό ήλιο. Ήταν αυτή μια αναφορά στη φύση των πραγμάτων, όπου κάτι καλό μπορεί να μετατραπεί σε κάτι το σχεδόν επώδυνο αν γινει πολύ έντονο; H γραμμή μεταξύ του πόνου και της απόλαυσης είναι πράγματι πολύ λεπτή.

Demi Karanikolaou