top article

Κανείς μας δεν γεννιέται με "τέλεια" χαρακτηριστικά, αυτός όμως δεν είναι λόγος να ζούμε με μια ασύμμετρη, ογκώδη ή στραβή μύτη - ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να καταστρέφει την εικόνα του προσώπου. Ο Πλαστικός Χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης εξηγεί παρακάτω όσα θέλεις να γνωρίζεις για την ρινοπλαστική.

 διόρθωση της δυσμορφίας μιας μύτης χωρίς χειρουργείο, παρά μόνο με τη χρήση υαλουρονικού οξέως, βελτιώνει την αισθητική εικόνα της μύτης, ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να δώσει λύση αν υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση της ρινός με επέμβαση κλειστής ή ανοικτής ρινοπλαστικής".

Τι είναι η ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο;

"Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να λύσουμε τελείως το πρόβλημα μιας γαμψής, στραβής, κοντής ή γενικά δύσμορφης μύτης άμεσα, ανώδυνα, αναίμακτα, με πολύ μικρό σχετικά κόστος και μεγάλη ασφάλεια εφαρμογής, χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα υαλουρονικού οξέως. Το ποσοστό βελτίωσης μπορεί να είναι από 60-70 μέχρι και 100%, δηλαδή να λύσει πλήρως το πρόβλημα της δυσμορφίας.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά όλοι οι κανόνες της πλαστικής χειρουργικής που συνδέουν τις αναλογίες της μύτης με τις αρμονικές διαστάσεις του προσώπου.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό που έχει σημασία στην πλαστική χειρουργική είναι η φιλοσοφία της κάθε επέμβασης. Πρώτα θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί ποιo είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αφού το καταλάβει ύστερα θα πρέπει να βρει τρόπους να το λύσει. Η φιλοσοφία της τεχνικής της ρινοπλαστικής χωρίς χειρουργείο στηρίζεται πρωταρχικά στο ότι αναγνωρίζουμε σημεία του σκελετού της μύτης τα οποία παρουσιάζουν ελλείμματα ιστού ή βαθουλώματα και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας ερχόμαστε και τα γεμίζουμε χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα υαλουρονικού οξέως".


Σε ποιες περιπτώσεις βρίσκει άριστη εφαρμογή η τεχνική της πλαστικής μύτης χωρίς χειρουργείο

"Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία και μέτριου βαθμού δυσμορφίες του σκελετού της ρινός (μικρή ή μέτρια "καμπούρα"). "Ασθενείς όμως που έχουν προβλήματα με σκωλίωση διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες ή λοιπά ανατομικά προβλήματα που χρήζουν ούτως ή άλλως χειρουργικής διόρθωσης προτείνουμε να αντιμετωπίζονται με την κλασική μέθοδο ρινοπλαστικής. Η ρινοπλαστική με χρήση υαλουρονικού οξέως μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα μεγαλύτερης των 17 ετών, όταν δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ρινικού σκελετού".

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής

"Η ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο είναι μια επέμβαση απλή η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο στο Ιατρείο και δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Πρόκειται για μια διαδικασία σχεδόν ανώδυνη μιας και πάντοτε προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία στα σημεία εφαρμογής.

Κατά την επέμβαση, αφού πρώτα μελετήσουμε τα σημεία που πρέπει να διορθώσουμε για να αποκαταστήσουμε τη δυσμορφία, στη συνέχεια κάνουμε τοπική αναισθησία και έπειτα με τη βοήθεια μιας πάρα πολύ λεπτής βελόνης κάνουμε εντελώς ανώδυνα την εμφύτευση του υαλουρονικού οξέως, με αποτελέσματα άμεσα ορατά. Μετά την εφαρμογή μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες το πολύ και μπορεί να καλυφθεί εύκολα, συνήθως με make-up. Τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρχει μέτρια ευαισθησία στην περιοχή η οποία όμως ανταποκρίνεται απόλυτα σε ήπια παυσίπονα και υποχωρεί σύντομα".

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό οξύ;

"Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι αρκετά μεγάλη αφού συνήθως χρειάζεται μια μικρή συντήρηση κάθε ένα με ενάμιση χρόνο ανάλογα βέβαια και με το βαθμό του προβλήματος. To υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμο υλικό αλλά απορροφάται βαθμιαία από τους ιστούς. Το υαλουρονικό οξύ στην περιοχή της μύτης απορροφάται σε ποσοστό περίπου από 5% μέχρι 15 % τον πρώτο χρόνο. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο δεν εξαφανίζεται το υαλουρονικό οξύ που έχουμε βάλει στην περιοχή της μύτης αλλά παραμένει στη θέση του ποσοστό ίσο με 85% έως 90%. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τότε είναι απλά να συμπληρώσουμε το υαλουρονικό που έχει απορροφηθεί αν θέλουμε να συντηρήσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα".

Είναι ασφαλής η επέμβαση της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό οξύ;

"Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία αδρανής κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλεί αντιδράσεις, ούτε δημιουργεί φλεγμονές. Επίσης δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εµφυτεύεται εκεί παραμένει, διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα", λέει ο κ. Κουτσούρης και προσθέτει το εξής σημαντικό: "Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ απορροφάται πάρα πολύ αργά από τον οργανισμό και λόγω της σύστασής του έχει ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτηµα: είναι το μόνο ενέσιμο εμφύτευμα που έχει αντίδοτο που ονομάζεται Υαλουρονιδάση. Δεδομένου ότι υπάρχει το εν λόγω αντίδοτο μπορούµε οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρέσουµε όση ποσότητα υαλουρονικού οξέως θέλουμε από οποιοδήποτε σημείο εφαρμογής. Το γεγονός αυτό κάνει το υαλουρονικό οξύ ένα εξαιρετικά ασφαλές και πλήρως προβλέψιμο υλικό για την τελική εικόνα της περιοχής που το εφαρμόζουμε. Έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και ανάλογα πάντοτε με το βαθμό του προβλήματος, η τεχνική της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό οξύ στα χέρια έμπειρου πλαστικού Χειρουργού μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά και πραγματικά πολύ ασφαλή αποτελέσματα".


Ευχαριστούμε τον Δρ. Μιχάλη Κουτσούρη, πλαστικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο των Koutsouris Plastic Surgery centers σε Κολωνάκι, Ναύπλιο, Τρίπολη (Facebook Page: Μιχάλης Κουτσούρης – Instagram: @m_koutsouris) www.koutsouris.gr  

Ιούλιος 2018

>