top article

Η εικόνα των ποδιών συχνά πλήττεται από αντιαισθητικές έντονες μπλε και κόκκινες γραμμές σε μηρούς και γάμπες, που αποτελούν ένα σημαντικό αισθητικό και συχνά λειτουργικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες με μεγάλη συχνότητα. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν διαφορετικές εκδηλώσεις μιας πάθησης που λέγεται "χρόνια φλεβική ανεπάρκεια". Αυτό το πρόβλημα δημιουργείται ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας που εμφανίζεται στις βαλβίδες των επιφανειακών φλεβών των ποδιών. Πέρα από το σαφές αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες μπορεί να προκαλέσουν και μια σειρά από ενοχλήσεις, όπως αίσθημα βάρους και κόπωσης, κάψιμο και πόνος, και μάλιστα με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι νέες εξελίξεις

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται πλέον με λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους και τεχνικές, όπως η χρήση laser ή ενδοφλέβιας κόλλας, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς φλέβας με τις δυσκολίες που παρουσίαζε ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι λιγότερο παρεμβατικές και πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μέθη, πάντα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η διαδικασία έχει ως εξής: Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη φλέβα η οπτική ίνα του laser, που, καθώς αποσύρεται, διαχέει ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Με την ενδοφλέβια κόλλα που εγχέεται από την άκρη του καθετήρα, προκαλείται άμεση σύγκλειση της πάσχουσας διατεταμένης φλέβας σε ακόμα μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί μόλις 20-30 λεπτά, είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, λιγότερο τραυματική, αφού δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ η αισθητική αποκατάσταση είναι άριστη. Τα πλεονεκτήματα των μεθόδων αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας και η επάνοδος στο σπίτι το ίδιο απόγευμα, χωρίς κάποια δύσκολη περίοδο αποθεραπείας. Οι ευρυαγγείες πλέον αντιμετωπίζονται με ενέσιμη σύγχρονη σκληροθεραπεία, με άριστα αποτελέσματα και χωρίς ταλαιπωρία. Τα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ουσιαστικά ανώδυνα και περισσότερο αποτελεσματικά, ειδικά αυτά με τη μορφή αφρού.

Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο σε μορφή συνεδριών και η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από πλευράς των ασθενών είναι η χρήση ελαστικής κάλτσας για λίγες ημέρες μετά από κάθε συνεδρία για καλύτερα
και πιο σύντομα ορατά αποτελέσματα. Η νέα μέθοδος της μικροθερμοπηξίας έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη καλά αποτελέσματα της σύγχρονης σκληροθεραπείας αντιμετωπίζοντας ακόμη και τις μικρές κόκκινες ευρυαγγείες, που ενοχλούν στην εικόνα των κάτω άκρων.

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Βουρλιωτάκη, αγγειοχειρουργό, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα στην ενδαγγειακή χειρουργική στο University Medical Center Groningen (aggeia.gr).

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });