Ο κ. Στρατής Γαβριήλ, Πλαστικός Χειρουργός, μας εξηγεί πως μπορούμε να αποκτήσουμε την κοιλιά των ονείρων μας. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Πότε χρειάζεται η κοιλιοπλαστική;

Η μεγάλη απώλεια βάρους, καθώς επίσης και η εγκυμοσύνη, αφήνουν πίσω τους χαλάρωση στα μυϊκά κοιλιακά τοιχώματα, ραγάδες και περίσσια δέρματος στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό. Αυτό προκαλεί σημαντικά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, όπως παρατρίμματα (ερεθισμούς), αν η κοιλιά είναι κρεμασμένη, πόνοι στη σπονδυλική στήλη, λόγω του βάρους, δυσκολίες στην κάμψη, κακή θέση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας στη γυναίκα, αλλά και ένα μεγάλο άγχος εμφάνισης στη θάλασσα, καθώς και σημαντικούς περιορισμούς στο ντύσιμο.
Τα παραπάνω προβλήματα συχνά αναγκάζουν τον ασθενή να καταφύγει στον πλαστικό χειρουργό για επέμβαση κοιλιοπλαστικής. Μερικές φορές ο χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει τοπικός πάχος ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, των οποίων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την τεχνική της λιποαναρρόφησης της περιοχής.

Η διαδικασία

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι μια απλή χειρουργική τεχνική η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, από μια μέχρι δυόμιση ώρες. Περιλαμβάνει μια οριζόντια τομή πάνω από το εφηβαίο, αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και λίπους από τον ομφαλό και κάτω.
Γίνεται μεταφορά του ομφαλού στη νέα του θέση, ενώ τοποθετούνται παροχετεύσεις (σωληνάκια) για τα μετεγχειρητικά υγρά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει περισσότερο από μία μέρα στη κλινική, ενώ θα επιστρέψει την 4η μέρα για την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση. Η κοιλιοπλαστική έχει πάντα άριστο αποτέλεσμα, εφόσον ο σχεδιασμός γίνει σωστά και η εκτέλεση από ένα έμπειρο χειρουργό.

Μετεγχειρητική πορεία

Παρόλο που η κοιλιοπλαστική αποτελεί μια εύκολη και απλή επέμβαση, η μετεγχειρητική πορεία της είναι δυσκολότερη, αφού ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα, με μαζεμένα τα πόδια στην κοιλιά, δυο σωληνάκια από το χειρουργικό τραύμα, καθετήρα και ορό. Την επόμενη μέρα το πρωί αφαιρείται ο ορός και ο καθετήρας, ενώ ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί προσεκτικά με ένα ελαστικό κορσέ και να επιστρέψει στο σπίτι με λήψη συνταγής αντιβιοτικών και μερικές φορές, ανάλογα με τις ενδείξεις, αντιπηκτικής θεραπείας.
Μετεγχειρητικά οι πόνοι είναι ήπιοι, ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικά παυσίπονα. Την 4η ημέρα γίνεται η αλλαγή και η αφαίρεση των παροχετεύσεων. Το ντους επιτρέπεται, αλλά είναι και απαραίτητο, από την τέταρτη μέρα. Η ζώνη ή ο κορσές είναι υποχρεωτικά για το διάστημα ενός μήνα και αφαιρείται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Την 7η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα, αν δεν είναι απορροφήσιμα, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, χωρίς όμως να σηκώνει βάρη για ένα μήνα.

Πιθανές επιπλοκές

Η γρήγορη αφαίρεση των παροχετεύσεων, πριν την 4η μέρα, μπορεί να δημιουργήσει «seroma», δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Μετά τη μέρα αυτή το «seroma» είναι σπάνιο, αλλά όχι απίθανο, και διορθώνεται εύκολα είτε με διαδοχικές παρακεντήσεις είτε με την εισαγωγή νέας παροχέτευσης και διατήρησής της για άλλες 5 περίπου ημέρες.
Σε καπνιστές ή σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί ξανά με άλλες επεμβάσεις στη κοιλιακή χώρα υπάρχει πιθανότητα νέκρωσης στη μέση του τραύματος, διάσπασης του τραύματος και ανάγκης για συχνές αλλαγές μέχρι την πλήρη επούλωση.
Στη χαμηλή τομή λόγω τάσης, μπορεί να παρουσιαστεί υπερτροφική ουλή, η οποία διορθώνεται εύκολα και γρήγορα με τοπική αναισθησία. Η τομή κρύβεται πάντα στο εσώρουχο, ενώ διάχυτοι ελαφριοί πόνοι στο δέρμα μπορεί να υπάρχουν τον πρώτο καιρό. Μια υπαισθησία ή ένα μούδιασμα στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς κοντά στη τομή συνήθως παραμένει.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Στρατή Γαβριήλ, Πλαστικό Χειρουργό, Diplomate of European Board of Plastic Surgery, Διευθυντή πλαστικής χειρουργικής της κλινικής Doctor’s Hospital, (www.sgabriel.gr info@sgabriel.gr)

 

Ιούλιος 2018

>