Μια γυναίκα ξυπνά, δραπετεύει σκίζοντας το κουκούλι της και, πετώντας ό,τι την κρατά κρυμμένη στο σκοτάδι, τρέχει μπροστά. Σπάει τα εμπόδια και καταλήγει στο φως, λουσμένη από τις χρυσές του ανταύγειες. Το διαφημιστικό φιλμ του Gabrielle Chanel, του νέου αρώματος του οίκου Chanel, έχει ως πρωταγωνίστρια, την Kristen Stewart στο "ρόλο" μιας νεαρής γυναίκας που γράφει η ίδια τη μοίρα της παίζοντας έξω από προβλέψιμα σενάρια, δεν φοβάται να αναγνωρίσει τον αληθινό εαυτό της και να τον μοιραστεί με τον κόσμο. 

Τι είναι αυτό, όμως, που ενώνει τη μούσα του νέου αρώματος Gabrielle Chanel με την ίδια την Gabrielle "Coco" Chanel αλλά και με κάθε γυναίκα;

Η επιθυμία να γράψει η ίδια το σενάριο της ζωής, να είναι ο αληθινός της εαυτός λάμποντας κι εκείνη ως πρωταγωνίστρια. Ακόμα κι αν ξεκινά από πολύ ψηλά ή από πολύ χαμηλά, ακόμα κι αν οι γύρω της, ατομικά ή συλλογικά, έμμεσα ή άμεσα, την αποτρέπουν. Το νέο άρωμα Gabrielle Chanel έρχεται να περιγράψει αλλά και να υμνήσει αυτό το γυναικείο επαναστατικό πνεύμα, αρχής γενομένης από το ίδιο το όνομά του.

Όι αρχιράφτρες της Rue Cambon και το προσωπικό της μπουτίκ αποκαλούσαν τη Chanel "Mademoiselle". Μόνο οι στενοί της φίλοι μπορούσαν να τη φωνάζουν με το προσωνύμιο που χρησιμοποίησε γράφοντας ιστορία: "Coco". Συνειδητά το νέο άρωμα του οίκου Chanel επιλέγει το όνομα στο πιστοποιητικό γέννησής της: "Gabrielle". Είναι μια κίνηση συμβολική, μια κίνηση που υμνεί την πραγματική ταυτότητα της γυναίκας- δημιουργού, της γυναίκας- επαναστάτριας – χωρίς προσωπεία, χωρίς role playing. Είναι ένας φόρος τιμής στην αυθεντικότητα και την "καθαρότητα" της φύσης της, ο οποίος εκφράζεται πολλαπλά στη νέα αυτή αρωματική δημιουργία, ακόμα και πάνω στο ίδιο το μπουκάλι.

Πηγαίνοντας για άλλη μια φορά ενάντια στις νόρμες, όπως και η ιδρύτριά του, ο οίκος Chanel ανατρέπει το καθιερωμένο concept "πολυτελές άρωμα ίσον βαρύ μπουκάλι". Χρειάστηκαν μήνες, αν όχι χρόνια, για να δημιουργηθεί το πιο διάφανο, το πιο λεπτό γυαλί, ακόμα και στον πάτο του μπουκαλιού, ειδικά για το Gabrielle Chanel. Το αρχετυπικό τετράγωνο σχήμα των αρωμάτων Chanel έχει διατηρηθεί, ενώ η μεταλλική απόχρωση πάνω στο stopper και στην ετικέτα, που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο χρυσό και το ασημί, είναι ευθέως εμπνευσμένη από τα υφάσματα υψηλής ραπτικής που φυλάσσονται στο τμήμα Chanel Heritage, το περίφημο αρχείο του οίκου. Πέρα όμως από την καθαρότητα, μέσα στο νέο ελιξίριο του οίκου Chanel περικλείεται και η αυθεντικότητα.

Γελώντας καταπρόσωπο στις κοινωνικές συμβάσεις, το Gabrielle Chanel δεν είναι το άρωμα που "μουρμουρίζει" μέσα από τη διακριτική του παρουσία. Είναι η επαναστατημένη καρδιά που χτυπά μέσα σε κάθε γυναίκα αναδεικνύοντας τη φυσική της αύρα, παροτρύνοντάς τη να αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Το λευκό λουλούδι, σε όλη τη φυσική του δόξα, εκφράζοντας την αγνή ομορφιά και τη μεθυστική ένταση της γυναικείας φύσης, βρίσκεται στο επίκεντρο. Ό αρωματοποιός Olivier Polge δημιούργησε ειδικά για το Gabrielle Chanel ένα άνθος-όνειρο, ένα εκρηκτικό στεφάνι, ένα στρόβιλο από πέταλα. Τα λουλούδια της σύνθεσης (το ιλάνγκ-ιλάνγκ, το γιασεμί, το άνθος πορτοκαλιάς, η εξαίσια τουμπερόζα από την "αρωματική πρωτεύουσα" της Γαλλίας, την Γκρας) αφήνονται σχεδόν "γυμνά", συμπληρωμένα από διακριτικές νότες (λευκός μόσχος, σανταλόξυλο, φλοιός μανταρινιού), οι οποίες βρίσκονται στη σύνθεση ως επιδέξιες προσθήκες για να αναδειχτούν τα λουλούδια σε όλο τους το μεγαλείο.

Το αποτέλεσμα; Η πραγμάτωση ενός ιδανικού άνθους που δε "συμπεριφέρεται" πάνω στο δέρμα όπως ένα παραδοσιακό λουλουδάτο άρωμα, αλλά ακτινοβολεί μέσα από τη διάφανη φωτεινή ισχύ του σαν ένα φωτοστέφανο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον οίκο Chanel, "το Gabrielle Chanel δεν είναι απλώς ένα άρωμα. Είναι γνήσια επανάσταση".

κεντρική φωτογραφία: CHANEL

 

Γιασεμί

photo: CHANEL
Ιλάνγκ- ιλάνγκ

photo: CHANEL
Τουμπερόζα από τη Γκρας

photo: CHANEL
Άνθος πορτοκαλιάς

photo: CHANEL