Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες πλεόν και προσφέρουν ένα πιο νεανικό δέρμα, είναι πολλές και προσιτές για όλους. Ωστόσο, το ρητό "είμαστε ό,τι τρώμε", ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αφού η ακτινοβολία του δέρματος μας ξεκινάει από μέσα, από τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και στην υγεία του δέρματος και μάλιστα στην παραγωγή κολλαγόνου.

Ευχαριστούμε πολύ την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Βιργινία Σκουλίδη.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεϊνη κλειδί για τη σύνθεση των συνδετικών ιστών που υποστηρίζει και συνδέει τα οστά, τα εσωτερικά όργανα, τους χόνδρους και φυσικά, το δέρμα. Παρέχει δύναμη και ελαστικότητα στους τένοντες και τους συνδέσμους.

Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται με αποτέλεσμα, την εμφάνιση ρυτίδων  ή γραμμών έκφρασης στο πρόσωπο. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό ενώ, χάνει την ελαστικότητα του. Μπορεί επίσης, να δημιουργηθούν δυσκαμψίες στις αρθρώσεις και να αναπτυχθούν επώδυνες καταστάσεις όπως αρθρίτιδα και εκφυλιστική αρθροπάθεια.

Εκτός αυτών, το κολλαγόνο παρέχει σκληρότητα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, διατηρεί τα όργανα στην σωστή τους θέση, κ.ά. Όπως η κόλλα, το κολλαγόνο δρα σαν ένα είδος συνδετικού παράγοντα μέσα στο σώμα. Όταν το σώμα δεν έχει επαρκή ποσότητα κολλαγόνου, ο μυικός ιστός και η οστική πυκνότητα αρχίζουν να μειώνονται. Επιπλεόν, τα αιμοφόρα αγγεία αδυνατούν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Το κολλαγόνο είναι επίσης αναγνωρισμένο για την ικανότητα να θεραπεύει το έντερο. Όταν το έντερο γίνεται φλεγμονώδες, είναι δύσκολο έως ανέφικτο να απορροφηθούν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας έτσι, διατροφικές ανεπάρκειες.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως Σύνδρομο Διάρρηκτου Εντέρου (Leaky Gut Syndrome), ένα αυτοάνοσο πρόβλημα όπου μικρά κομμάτια φαγητού μπορούν να ξεφύγουν από το στομάχι και να αντιμετωπιστούν ως εισβολείς στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολλαγόνο μπορεί να χρησιμεύσει για να θεραπεύσει το έντερο, μειώνοντας την φλεγμονή και θεραπεύοντας τις μικρές οπές που επιτρέπουν το σύνδρομο να αναπτυχθεί.

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr