top article

Παρόλο που η ακμή είναι κυρίως εφηβικό πρόβλημα, εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, με ηλικία άνω των 20 χρονών. Η βασική διαφορά της από την ακμή των εφήβων έγκειται στο ότι εκδηλώνεται συνήθως στο πηγούνι και τον λαιμό. Αντίθετα, η εφηβική ακμή παρατηρείται στα μάγουλα και στο μέτωπο. Βέβαια, δεν αποκλείονται περιπτώσεις η ακμή ενηλίκων να εμφανίζεται σε όλο το πρόσωπο. Επιπλέον, τα κλινικά χαρακτηριστικά της είναι διαφορετικά από την ακμή στους εφήβους: κλειστοί φαγέσωρες και φλεγμονώδεις βλατίδες ή κύστεις είναι οι συνήθεις ακνεϊκές βλάβες στους ενήλικες.

 

Τι προκαλεί την ακμή στους ενήλικες;

Η ακμή ενηλίκων εκδηλώνεται και στα δύο φύλα αλλά κυρίως στις γυναίκες. Ο βασικός λόγος είναι η ορμονική ανισορροπία στις διάφορες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας σε συνδυασμό με άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση ή η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών. Ενδεικτικά, συχνά αίτια εμφάνισης της ακμής στις ενήλικες γυναίκες είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή οι ορμονικές διακυμάνσεις με αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Άλλες καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή στις γυναίκες, είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 40 ή 50) είναι η εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η ακμή ενηλίκων μπορεί να προκαλείται, όπως και η εφηβική ακμή, από φραγμένους πόρους του δέρματος και βακτήρια.

 

Υπάρχει τρόπος ελέγχου των εξάρσεων της ακμής;

Κάποιες βασικές καθημερινές συνήθειες πιθανώς να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων της ακμής στις γυναίκες. Για παράδειγμα, πρέπει να αφαιρούν πάντα, πριν από τον ύπνο, το μακιγιάζ με ειδικά προϊόντα καθαρισμού, που θα προτείνει ο δερματολόγος για την δική τους περίπτωση. Να χρησιμοποιούν μόνο τα κατάλληλα καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας και να φορούν πάντα το σωστό αντηλιακό προσώπου, ανεξάρτητα από την εποχή. Εάν παρατηρήσουν πως μετά από κατανάλωση κάποιων τροφών η ακμή τους "φουντώνει”, να το αναφέρουν αμέσως στον δερματολόγο.

 

Ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την ακμή στις γυναίκες;

Καθώς η ακμή στις ενήλικες γυναίκες οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές, για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να γίνει ορμονικός και εργαστηριακός έλεγχος, όπως και λεπτομερής δερμοανάλυση. Έτσι, θα διαγνωστεί με ακρίβεια το αίτιο της ακμής και θα προταθεί το ανάλογο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής ενηλίκων συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό μεθόδων, οι οποίες βασίζονται στη χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής. Μία βασική μέθοδος που εφαρμόζεται με ή χωρίς φάρμακα είναι η φωτοθεραπεία, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τοπικά ρετινοειδή με ανασταλτικές ιδιότητες στο σχηματισμό φαγεσώρων και εξελιγμένα LASER, που στόχο έχουν να εξαλείφουν τα βακτήρια στο δέρμα και να ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, κολλαγόνου και ελαστίνης.

Καθώς η ακμή ενηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με κοινές μεθόδους, είναι απαραίτητος ο χειρισμός της από εξειδικευμένο δερματολόγο με μεγάλη εμπειρία τόσο στη θεραπεία ανάλογων περιπτώσεων, όσο και στη χρήση σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Επιπλέον, οι γνώσεις και η εμπειρία του είναι σημαντικές, καθώς η ακμή ενηλίκων συχνά συγχέεται με την ροδόχρου ακμή ή με την rosacea-like demodecosis, παθήσεις που αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικές μεθόδους θεραπείας.

 

Πόσο επηρεάζει τη ζωή των γυναικών η εμφάνιση της ακμής στο δέρμα τους;

Είναι φυσιολογικό να τις επηρεάζει αρνητικά σε όλους τους τομείς της ζωής τους, καθώς η καθαρή όψη του προσώπου τους σχετίζεται άμεσα με την αυτοπεποίθησή τους. Από τη στιγμή που η επιδερμίδα τους εμφανίζει ακνεϊκές βλάβες, τις κάνει να νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με άλλες γυναίκες που έχουν υγιή επιδερμίδα. Αποτέλεσμα αυτού, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η κατάθλιψη και η απομάκρυνση από κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες. Όμως, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ακμής προλαμβάνει οποιαδήποτε επίπτωση στην ψυχολογία τους.

 

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>