top article

Σίγουρα θα έχεις ακουστά το βούτυρο καριτέ (ή shea butter ή beurre de karité), μιας και πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχεται στα περισσότερα ενυδατικά προϊόντα, lip balms, αφρόλουτρα και σαμπουάν που έχουμε στο σπίτι μας. Γνωρίζεις όμως περισσότερα πράγματα γι᾽αυτό το θαυματουργό φυτικό προϊόν;

Δες εδώ:  2 DIY μάσκες μαλλιών με έλαιο αβοκάντο που αξίζει να δοκιμάσεις

Λίγα λόγια για την ιστορία και την προέλευσή του

Το βούτυρο καριτέ εξάγεται από τον καρπό ενός άγριου, αιωνόβιου δέντρου της αφρικανικής σαβάνας (Νιγηρία, Μάλι, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο), το shea tree, το οποίο θεωρείται ιερό. Το δέντρο μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα σε ύψος και να ζήσει 3 αιώνες. Ο καρπός του είναι βρώσιμος, θρεπτικός και αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους στις χώρες της δυτικής Αφρικής (όπως εμείς έχουμε αντίστοιχα το ελαιόλαδο). Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τον φωτισμό, την παραγωγή σαπουνιού, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, ενώ παλαιότερα αντικαθιστούσε το βούτυρο κακάο στην σοκολατοβιομηχανία. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Σε θερμοκρασία δωματίου το βούτυρο καριτέ είναι στερεό, αλλά απλώνεται με ευκολία μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα. Το καθαρό βούτυρο καριτέ έχει από άσπρο έως κίτρινο χρώμα, ουδέτερη οσμή και κρεμώδη σύσταση.

Δες εδώ: 3 DIY συνταγές για μάσκες προσώπου με γιαούρτι

Ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο πολύ στην κοσμετολογία

Το βούτυρο καριτέ περιέχει στη σύνθεσή του μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ελαϊκό οξύ (ω-9) και λινελαϊκό οξύ (ω-6). Ακόμα είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, κατεχίνες, λουπεόλη και βιταμίνες A, D, E και F που έχουν κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Στα πιο εξωτικά συστατικά του συγκαταλέγονται οι τερπενικές αλκοόλες που λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη, καθώς και το κινναμωμικό οξύ που απορροφά ελαφρά την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το βρίσκουμε σε κάθε είδους καλλυντικό προϊόν, μιας και προστατεύει το δέρμα, τα χείλη και τα μαλλιά από την ξηρότητα. Θρέφει, ενυδατώνει και ηρεμεί το ηλιοκαμένο δέρμα, ενώ είναι βάλσαμο ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Δες εδώ: Σκληρυντικά νυχιών | 2 DIY συνταγές για πιο δυνατά και μακριά νύχια

Πώς να το χρησιμοποιήσεις:

Το βούτυρο καριτέ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις απευθείας στην περιοχή που θες να ενυδατώσεις, αφού ζεστάνεις το προϊόν για λίγα λεπτά στις παλάμες σου. Άπλωσέ το με ελαφριές κινήσεις μασάζ σε γόνατα, αγκώνες και άλλα σημεία του σώματός σου που νιώθεις ξηρά και ταλαιπωρημένα και θα δεις αμέσως διαφορά.

Bonus tip: είναι το τέλειο φυσικό προϊόν για την πρόληψη των ραγάδων που δημιουργούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος.

Επίσης, αποτελεί τη βάση για DIY συνταγές που μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου στο σπίτι.

Συνταγή για scrub σώματος:

-2 κ.σ. ζάχαρη

-3 κ.σ. βούτυρο καριτέ

Ανακάτεψε τα υλικά σε μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Άπλωσέ το στο σώμα κάνοντας ελαφρύ μασάζ και ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Συνταγή για ενυδατική μάσκα μαλλιών:

-Μισό φλιτζ. βούτυρο καριτέ

-1/4 φλιτζ. έλαιο καρύδας

-10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σου

Ανακάτεψε τα υλικά με τη βοήθεια ενός μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρει το μείγμα τη μορφή μους. 

Εφάρμοσε τη μάσκα πριν το λούσιμο σε στεγνά μαλλιά και άφησέ τη να δράσει για 20-30 λεπτά. Έπειτα τοποθέτησε σε στεγνό μαλλί αρκετή ποσότητα σαμπουάν, βρέξε ελαφρά και προχώρα στη διαδικασία του λουσίματος. Ξέπλυνε ελαφρά (όχι τελείως) και κάνε άλλο ένα χέρι σαμπουάν. Τέλος, ξέπλυνε πολύ καλά με άφθονο νερό. Ιδανική για μαλλιά με έντονη ξηρότητα ή ξηροδερμία και τριχόπτωση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>