top article

Υπογονιμότητα είναι η απουσία επίτευξης κύησης έπειτα από απροφύλακτες επαφές ενός χρόνου. Η υπογονιμότητα στις γυναίκες είναι περίπου 40% ποσοστό ίσο με αυτό που αποδίδεται στους άντρες, ενώ στο υπόλοιπο 20% η ευθύνη ανήκει και στα δύο φύλα ή είναι ανεξήγητη.

Τα κύρια αίτια της υπογονιμότητας στις γυναίκες
 1. Προβλήματα ωορρηξίας

Η ωορρηξία είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη ορμονική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν ορμόνες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και δρουν στην υπόφυση προκειμένου να παραχθεί το ζεύγος των ορμονών που, τελικά, θα δράσει στις ωοθήκες για να ωριμάσει και να παραχθεί το ωάριο. Έτσι, δημιουργείται ο περίφημος ορμονικός άξονας εγκεφάλου-υπόφυσης-ωοθηκών που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει αναστολή της ωορρηξίας. Από τα πλέον συνήθη αίτια διαταραχών ωορρηξίας είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Εδώ η ωρίμανση του ωαρίου διακόπτεται πρόωρα, για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ρυθμικότητα του κύκλου, οι ωοθήκες να είναι πλήρεις ωοθυλακίων που αδυνατούν να ωριμάσουν, ενώ υπάρχει μία εκτροπή προς την παραγωγή ανδρογόνων ορμονών. Η διαταραχή αυτή συχνά χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, υπερτρίχωση, ακμή και λανθάνοντα διαβήτη. Διάβασε και εδώ πώς μπορείς να διαπιστώσεις εάν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών! Επίσης, καταστάσεις έντονου στρες, σωματικού ή ψυχικού, μπορούν να προκαλέσουν απορρύθμιση του ορμονικού άξονα και ανωορρηξία. Ακραίες καταστάσεις σωματικού βάρους, τέλος, είναι επίσης συχνά αιτίες διαταραχών του κύκλου. Η θεραπεία των προβλημάτων αυτών είναι απλή και συνίσταται είτε στη χορήγηση ωορρηκτικών φαρμάκων έπειτα από συμβουλή του ειδικού γιατρού ή στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Με την κατάλληλη θεραπεία η επάνοδος της ωορρηξίας είναι άμεση και η επίτευξη εγκυμοσύνης είναι συνήθως θέμα λίγων μηνών.

2. Μηχανικά προβλήματα από τις σάλπιγγες

Οι σάλπιγγες είναι πολύ ευαίσθητα όργανα, επιφορτισμένα να συλλάβουν και να μεταφέρουν το ωάριο, το οποίο γονιμοποιείται εντός τους, και ως έμβρυο, πλέον, μεταφέρεται προς την κοιλότητα της μήτρας. Βασικό στοιχείο της λειτουργίας των σαλπίγγων είναι η απρόσκοπτη κίνηση. Πολύ συχνά προσβάλλονται από φλεγμονές που καταστρέφουν οριστικά την λειτουργία των σαλπίγγων (σαλπιγγίτιδες-πυελικές φλεγμονές). Οι φλεγμονές αυτές είναι συνήθως αποτέλεσμα εκτρώσεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων φλεγμονών, κακής υγιεινής κ.ο.κ. Είναι το συχνότερο αίτιο υπογονιμότητας στις γυναίκες (30%) και η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης με πολύ καλά αποτελέσματα. Η διάγνωση της κατάστασης των σαλπίγγων γίνεται με τη σαλπιγγογραφία (μία απλή ακτινολογική εξέταση).

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr

Tags

SHAPE.GR

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>