Η φετινή τάση είναι ιδανική για αποτοξίνωση
Όσο εσύ απολαμβάνεις το flat white σου, οι υπέρμαχοι της ευεξίας και της υγιεινής διατροφής παίρνουν την ενέργειά τους από χρυσαφί latte φτιαγμένο με κουρκουμά, μία ρίζα που συγγενεύει με το ginger και επευφημείται για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές της. Σε άρθρο του το telegraph.co.uk συμπεριλαμβάνει τον κουρκουμά ανάμεσα στα food trends που θα μας απασχολήσουν για το 2017, σημειώνοντας πώς οι πωλήσεις της φρέσκιας ρίζας στα Sainsbury’s έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ ο chef Bill Granger τη χρησιμοποιεί ήδη σε vinaigrette και πιάτα με κοτόπουλο στα εστιατόρια Granger & Co.

Ο κουρκουμάς κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης, αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον χρησιμοποιήσεις ως φρέσκια ρίζα για να φτιάξεις μόνη σου ζεστά ροφήματα που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Εκτός από το ζεστό, πικάντικο συναίσθημα, ο κουρκουμάς θα σου προσφέρει αντιφλεγμονώδη προστασία (μελέτες δείχνουν ότι κάνει καλό στον εγκέφαλο). Τα υλικά μπορούν να βρεθούν εύκολα στην κουζίνα σου.
Πάστα κουρκουμά

Η ειδικός του τσαγιού Kathy YL Chan συνιστά να κάνεις μια πάστα με τα παρακάτω:
3 κουτ. κουρκουμά (κατά προτίμηση βιολογικό)
¼ φλιτζάνι μέλι (πάντα ωμό)
Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε τον κουρκουμά και το μέλι σε ένα γυάλινο βάζο. Για άμεση απόλαυση, ανακατεύουμε μια κουταλιά σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Το υπόλοιπο μπορείς να το φυλάξεις σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως το ντουλάπι της κουζίνας σου.
Για μια πιο γλυκιά γεύση, προσθέτουμε λιγότερο κουρκουμά ή περισσότερο μέλι. Για ακόμα περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά, προσθέτουμε τριμμένο τζίντζερ, λίγο λεμόνι και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι.
Detox τσάι για πρωινό

Αυτό το τσάι περιέχει τζίντζερ για την πέψη, κουρκουμά για να καθαρίσει το συκώτι, καγιέν για να θερμάνει το σώμα και να ενισχύσει τον μεταβολισμό, και κανέλα που χρησιμεύσει ως αντι-φλεγμονώδες. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να "ξυπνάει" το σώμα σου κάθε πρωί και να αποβάλλει τις τοξίνες χωρίς να στερείσαι τη στερεά τροφή ή να ενδίδεις σε ακριβά detox πακέτα.
Τι θα χρειαστείς:
Λίγο φρέσκο ginger λιωμένο
1 κ.γ. κουρκουμά
2 στικ κανέλας
1 κ.γ. καγιέν
1 κ.σ. ακατέργαστο μέλι
Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
Πώς θα το κάνεις
Ξεφλούδισε το ginger και κόψτο σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια σύνθλιψέ το, χρησιμοποιώντας τη φαρδιά πλευρά του μαχαιριού. Χρησιμοποιήστε την πλευρά του μαχαιριού για να συνθλίψει το τζίντζερ (εκθέτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια).
Πρόσθεσε το ginger σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό και άφησέ το να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη θερμότητα και άφησέ το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Πρόσθεσε την κανέλα, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν. Άφησέ το να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά.
Σούρωσέ το σε μία κούπα
Ανακάτεψε μια κουταλιά μέλι και λίγο χυμό λεμονιού.
Θα έχεις άφθονο ρόφημα μετά την πρώτη κούπα για να το απολαμβάνεις όλη τη μέρα.