top article

Αισθάνεσαι πολλές φορές ότι σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό; Νιώθεις μειονεκτικά και συχνά κάνεις υπερβολικές προσπάθειες ώστε να αρέσεις στους γύρω σου; Το να καταφέρεις κάποια στιγμή στη ζωή σου να αποδεχτείς την προσωπικότητά σου απαιτεί θάρρος, ειλικρίνεια και αυτογνωσία.  Η δυσκολία της αποδοχής του εαυτού μας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό φαινόμενο της εποχής μας καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο δεν αποδέχονται πλήρως  τον εαυτό τους αλλά δεν προσπαθούν καν γι' αυτό. Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, πριν αρχίσεις να λες για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, προσπάθησε να προσποιηθείς ότι είσαι ευχαριστημένη με τον εαυτό σου. Κάποια στιγμή θα συμβεί στην πραγματικότητα και θα έχεις καταφέρει να δεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου με επιτυχία. Πώς μπορείς όμως να προσποιηθείς ότι σου αρέσει ο εαυτός σου;

Σταμάτα να βγαίνεις με ανθρώπους που δεν σου προσφέρουν κάτι

Τα επικριτικά άτομα ή οι άνθρωποι με αρνητική ενέργεια σού δημιουργούν αισθήματα μη αποδοχής του εαυτού σου. Συνήθως, είναι αρκετά δύσκολο να αποτραβηχτείς από αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αξίζει όμως να προσπαθήσεις καθώς αυτό που μετρά πάνω από όλα είναι να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός.

Κράτησε υποσχέσεις στον εαυτό σου

Είναι απογοητευτικό όταν ένας άνθρωπος είναι αναξιόπιστος και αθετεί συνεχώς τις συμφωνίες. Το ίδιο ισχύει όμως και για τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. Το να αθετείς, δηλαδή, τις υποσχέσεις που έχεις δώσει σε αυτόν έχει παρόμοια αποτελέσματα : απογοήτευση, έλλειψη εμπιστοσύνης, θυμό, άγχος και αισθήματα κατωτερότητας. Φτάνοντας στο σημείο όπου δεν μπορείς να εμπιστευτείς τα ίδια σου τα λόγια, μειώνεις σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή σου είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.  Μπορείς όμως πάντα να αντιστρέψεις αυτή την κατάσταση αντικαθιστώντας τις κακές συνήθειες με καλές. Για παράδειγμα : Θέλεις να γράψεις δυο παραγράφους για τη διπλωματική σου αυτή την εβδομάδα. Πώς θα πρέπει να το διαχειριστείς; Μοίρασε το χρόνο σου σοφά και κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να το καταφέρεις.  Υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα ξυπνήσεις νωρίς την επόμενη μέρα; Μην ξενυχτάς όλη τη νύχτα χαζεύοντας την αγαπημένη σου σειρά. Βάλε ένα πρόγραμμα και κράτα σε εγρήγορση τον εαυτό σου. Μερικές φορές οι άνθρωποι διαλέγουν από μόνοι τους τις απογοητεύσεις πριν καν να τις βιώσουν. Γι' αυτό το λόγο κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου και μην διαιωνίζεις αυτή την κατάσταση αναβολής υποχρεώσεων.

Ενδιαφέρσου για την προσωπική εμφάνιση και την υγιεινή σου

Το να δείχνεις περιποιημένη και το να αισθάνεσαι φρέσκια είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα, χωρίς η εξωτερική εμφάνιση να είναι το παν. Να θυμάσαι πάντα ότι είναι οι μικρές νίκες που μετρούν μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν μέρες που σου φαίνεται αρκετά δύσκολο να ντυθείς, να βαφτείς και να βγεις έξω με σκοπό να αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους και προτιμάς να μείνεις κάτω από το πάπλωμά σου. Ακόμα και όταν μένεις σπίτι όμως, αφιέρωσε χρόνο για την εμφάνιση και την υγιεινή σου - κάνε μανικιούρ και πεντικιούρ, μία μάσκα προσώπου και ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα με τον εαυτό σου. 

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους

Η διακοπή της συνεχούς σύγκρισης με τους γύρω σου είναι μία διαδικασία που γίνεται σταδιακά και που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια. Μην ξεχνάς πώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει διαφορετικές καταστάσεις, οπότε το να συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτή των άλλων είναι απλά μάταιο, ψυχοφθόρο και δεν οδηγεί πουθενά. Αποδέξου τον αυθεντικό σου εαυτό όποιος κι αν είναι αυτός τη δεδομένη στιγμή.

Βάλε στόχους

Γενικώς, οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν πορεύονται στη ζωή τους έχοντας κάποιο σκοπό. Το να ζεις την κάθε σου μέρα χωρίς μία ξεκάθαρη κατεύθυνση μπορεί να είναι χαλαρό όχι όμως και υπεύθυνο. Δεν είναι απαραίτητο να σχεδιάσεις τα επόμενα δέκα χρόνια, ωστόσο πρέπει να ''ξεβολευτείς'' με σκοπό να ανακαλύψεις ενδιαφέροντα και να δουλέψεις για αυτά. Θέσε λογικούς στόχους τους οποίους μπορείς να πραγματοποιήσεις και πάσχισε να τους κρατήσεις. Δημοσιογράφος, ηθοποιός, γονιός στο σπίτι; Σκέψου ότι ο κόσμος είναι όλος δικός σου. Σχεδίασε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγχεις την πρόοδό σου. Εν τέλει μη φοβάσαι ότι θα αποτύχεις. Με τον καιρό θα μάθεις και θα επιβιώσεις μέσα από τα λάθη σου διαπιστώνοντας τελικώς πως όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου αποτυχημένη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>